Pretekli dogodek
17. mar. 2022 19:30

Simfonični Orkester RTV Slovenija - Kromatika 6

Dirigent: Raoul Grüneis

Solisti:
Jože Rošer, rog
Blaž Ogrič, rog
Gašper Okorn, rog
Petar Kšenek, rog

Program:
Primož Ramovš, Pogrebna glasba za orkester
Robert Schumann, Koncertna skladba za 4 rogove in orkester
*
Anton Bruckner, Simfonija št. 4. Romantična

 

Zven francoskega roga, plemenit, svetal, vzbuja občudovanje podobno kot kovinsko glasbilo samo. Koncertna skladba Roberta Schumanna kar štirim hornistom omogoča razkazati vso svojo tehnično in umetniško zrelost. Tokrat jo bodo razkazali štirje nadarjeni mladi glasbeniki, Sebastijan Buda, Blaž Ogrič, Gašper Okorn in Petar Kšenek, ki so s svojim nedavnim prihodom na koncertne odre dali slutiti, da bomo njihova imena še velikokrat zasledili na koncertnih sporedih.

Spored sicer začenjamo z delom enega najpomembnejših slovenskih skladateljev prejšnjega stoletja Primoža Ramovša. Znan je bil kot mojster velikih simfoničnih oblik in spreten improvizator na orglah, kar lahko prepoznamo tudi v njegovem delu Musiques funebres iz leta 1986. V drugem delu večera bomo prisluhnili mogočni Četrti simfoniji Antona Brucknerja, prav tako velikega simfonika in orgelskega virtuoza. Bruckner ji je nadel naslov Romantična, kajti z njenimi štirimi stavki je s svojo prepoznavno mojstrsko orkestracijo, obarval glasbene slike srednjeveškega življenja, gradov, prizorov lova in bitk ter plemenite ljubezni med vitezi in damami, ki so jih v obdobju romantike tako radi idealizirali in upodabljali tako v glasbi kot tudi v slikarstvu, poeziji …

Skozi izvedbo obeh zahtevnih del bo naš orkester vodil mednarodno uveljavljeni nemški dirigent Raoul Grüneis, ki od leta 2010 deluje kot umetniški vodja Carigrajske državne opere, pred tem pa je vodil Filharmonike in Opero v Regensburgu, sodeloval pa tudi z gledališči v Freiburgu, Mannheimu in Darmstadtu.
 

Simfonični Orkester RTV Slovenija - Kromatika 6

17. mar. 2022 19:30
17. mar. 2022 19:30
Več terminov

8,00 | 8,00 | 11,00 | 11,00 | 15,00 | 15,00 | 19,00 | 19,00 EUR

6,00 EUR * * za dijake in študente, mlajše od 25 let in starejše od 65 let

5% popusta ob nakupu na cd-cc.si

Spletna trgovina izdelkov

Spletna trgovina izdelkov

Skrbno izbrano ponudba različnih izdelkov in spominkov, ki so nastali v sodelovanju z različnimi slovenskimi oblikovalci ali so plod dela oblikovalskega tima Cankarjevega doma.

 

Ivanka

Ivanka

Ivanka
najboljša spremljevalka na prireditve.

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI