Nikola Pajanovic_foto Darja Stravs Tisu
Pretekli dogodek
4. jun. 2019 19:30

Simfonični orkester RTV Slovenija – Kromatika 9

Dirigent: Francesc Prat, solist: Nikola Pajanović, violina

Program:
Vito Žuraj, Stand up, za simfonični orkester
Peter I. Čajkovski, Koncert za violino in orkester v D-duru, op. 35
*
Claude Debussy, Mala suita, L. 6
Maurice Ravel, Moja mati Gos: pet otroških skladb, suita

 

Katalonski dirigent in skladatelj Francesc Prat se posveča raznovrstnemu repertoarju s posebnim poudarkom na glasbi 20. in 21. stoletja. To ga je pripeljalo do sodelovanja z znamenitim ansamblom Phoenix iz Basla. Zdaj deluje kot dirigent v Kraljevem gledališču v Madridu ter Velikem licejskem gledališču v Barceloni.

Nadarjeni mladi violinist Nikola Pajanović je študent tretjega letnika Akademije za glasbo v Ljubljani. Je prejemnik Škerjančeve nagrade Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana (2015) in štipendist Mestne občine Ljubljana. Letos je na Temsigu dosegel zlato plaketo, se uvrstil v polfinale Mednarodnega tekmovanja violinistov Yehudija Menuhina in tudi zmagal na izboru za slovenskega predstavnika na tekmovanju Evrovizijskih mladih glasbenikov. Spoznali ga bomo kot interpreta zahtevnega, a očarljivega Violinskega koncerta Čajkovskega.

Spored se bo sicer začel z delom Vita Žuraja, enega izmed dandanes najbolj prepoznavnih slovenskih glasbenih ustvarjalcev, ki si je prislužil tudi mednarodno priznanje. Po študiju na ljubljanski akademiji se je izpopolnjeval pri Lotharju Viogtländerju v Dresdnu in Wolfgangu Rihmu v Karlsruheju. Stand up je napisal za otvoritveno sezono (2017/18) nove hamburške Filharmonije na Labi, v kateri je dirigiral tudi svoj lastni portretni koncert v izvedbi zasedbe Ensemble Modern. Francoska priboljška, Debussyjevo Malo suito in Ravelovo prikupno suito za otroke Moja mati Gos, napisani prvotno za klavir štiriročno, smo prihranili za konec koncerta – in tudi sezone.

Simfonični orkester RTV Slovenija – Kromatika 9

4. jun. 2019 19:30
4. jun. 2019 19:30
Več terminov

8, 11, 15, 19 EUR

5% popust ob nakupu na cd-cc.si

Ivanka

Ivanka

Ivanka
najboljša spremljevalka na prireditve.

Uršula Cetinski

Blog Uršule Cetinski

Generalna direktorica CD,
Uršula Cetinski,
svoje misli o prireditvah
in drugem aktualnem dogajanju
v CD in širše
strne v kratke zapise.

Vabljeni k branju.

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI