Pretekli dogodek
4. feb. 2022 19:30

Zbor Moskovske patriarhije

Pravoslavni liturgični napevi iz 16. in 17. stoletja, duhovna dela ruskih romantičnih skladateljev

Umetniški vodja: Anatolij Grindenko 

Zbor je leta 1980 ustanovil Anatolij Grindenko v samostanu Svete trojice sv. Sergeja Radonežskega v bližini Moskve, ki velja za najpomembnejši ruski samostan in duhovno središče. V prvem obdobju delovanja je zbor več let razbiral stare rokopise in začel predstavljati dela, ki so bila pozabljena tudi več stoletij. Sestav se je v zadnjih letih sovjetskega režima začel posvečati še posvetni in ljudski pesmi. Po padcu družbenega sistema je bil med prvimi, ki so tovrstni repertoar predstavljali širši javnosti po Evropi in svetu. Osmišljena podaja pravoslavnih duhovnih napevov postavlja zbor onkraj tradicionalnih interpretacijskih okvirjev sorodnih vokalnih ansamblov. Predano in doživeto podajanje pevcev namreč ne temelji le na kakovostni vokalni osnovi, dodatno ga plemeniti njihovo vsakdanje sodelovanje pri živi liturgiji moskovske patriarhije. Uradni zbor patriarhov so že vse od leta 1998. Odlikuje jih vokalna dodelanost, ki je hkrati zamaknjeno posvečena in prvinsko neposredna.  

Umetniški vodja zbora je Anatolij Grindenko, muzikolog, teolog, zborovodja, pa tudi kontrabasist in priznan gambist ter cenjen izvajalec stare glasbe. Pod njegovim vodstvom se je zbor predstavil po vsej Evropi in Skandinaviji, v Izraelu in na Japonskem, na pomembnih festivalih in ne le v okviru sakralnih koncertnih prizorišč. Izdali so niz odlično ocenjenih zgoščenk, njihove interpretacije pa izstopajo po sposobnosti prevajanja mistične in asketske razsežnosti pravoslavne duhovne tradicije.  

Zbor Moskovske patriarhije

4. feb. 2022 19:30
4. feb. 2022 19:30
Več terminov

16,00 | 19,00 | 21,00 | 25,00 EUR

13,00 EUR * * EUR za mlajše od 25 in starejše od 65 let ter upokojence, za sedeže najnižje cenovne kategorije

5 % popusta ob nakupu na cd-cc.si

Spletna trgovina izdelkov

Spletna trgovina izdelkov

Skrbno izbrano ponudba različnih izdelkov in spominkov, ki so nastali v sodelovanju z različnimi slovenskimi oblikovalci ali so plod dela oblikovalskega tima Cankarjevega doma.

 

prijava

Bodite med prvimi ...

....  ki boste izvedeli, katere koncerte, predavanja, gledališka in plesna gostovanja in drugo pripravljamo v Cankarjevem domu,

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI