Foto: Tara Ivanišević
3. dec. 19:00

Izbrano telo - predstavitev raziskav uprizoritvenega jezika

Plesno-performativna raziskava Izbrano telo sodi v sklop Emanatovih projektov mladih (vendar ne izključno) avtoric_jev, namenjenih raziskavi uprizoritvenega jezika. S tovrstnimi raziskavami želimo razbiti koncentracijo ustvarjalnih postopkov, usmerjenih zgolj v produkt in jih preusmeriti predvsem v razvoj uprizoritvenega jezika in razmislek o vprašanjih KAJ in KAKO pri pripravi avtorske pred-stave. V sodelovanju s Cankarjevim domom bomo izvedli javno predstavitev gibalnih raziskav treh raznolikih avtoric, s prosto uporabo nadrealističnega principa igre “cadavre exquis” (izbrano telo) za razmislek o strukturi predstavitve, o razvijanju uprizoritvenega jezika ali pa o metodologiji dela, ki se v raziskavi razvija. Svoje gibalne raziskave bodo predstavile Alja Branc, Jasmina Križaj in Neža Ko-kalj. Predstaitvam bo sledil pogovor med avtoricami in Mašo Radi Buh.

 

Jasmina Križaj (1982) je plesalka in koreografinja, ki živi v Mariboru, s svojim delom pa se vpenja v širši evropski kontekst. Diplomirala je iz koreografije na De Hogeschool voor de Kunsten, De The-aterschool, Amsterdam, oddelek SNDO – School for New Dance Development. S svojimi pred-stavami se je predstavila na mnogih domačih in tujih festivalih. Zadnjih nekaj let Jasmina sodeluje s švicarskim umetnikom Simon Wehrlijem, trenutno pa zaključuje 2. letnik študija telesno usmerjene psihoterapije in je praktikantka taoističnih zdravilnih metod (Chi Nei Tsang I, II, III).

Neža Kokalj (2002) trenutno končuje študij plesa na Anton Bruckner Privatuniversität v Linzu, Avstriji. Pred tem je obiskovala plesno smer Srednje vzgojiteljske šole, gimnazije in umetniške gimnazije Ljubljana. V Ljubljani od leta 2019 piše za kritiško platform Kriterij oz. Aplavz, V Linzu in Copenhagnu pa sodeluje v interdisciplinarnih projektih z glasbeniki in vizalnimi umetniki.

Alja Branc (1994) je plesalka, performerka in ustvarjalka, ki deluje med Slovenijo in Madžarsko. Šolanje na področju sodobnega plesa je začela na plesni smeri Srednje vzgojiteljske šole, gimnazije in umetniške gimnazije Ljubljana in nadaljevala na akademiji za sodobni ples v Budimpešti (Budapest Contemporary Dance Academy). Alja aktivno sodeluje v ustvarjanju s slovenskimi in madžarskimi umetniki, ravno v sodelovanju in deljenju kreativnih procesov najde globok navdih za delovanje in raziskovanje na področju plesa ter posledično deliti znanost in strast do razvijanja giba.

Nakup vstopnic

Izbrano telo - predstavitev raziskav uprizoritvenega jezika

3. dec. 19:00
Več terminov

12,00 EUR

10,00 EUR * * EUR za mlajše od 25 in starejše od 65 let ter upokojence.

Produkcija: Emanat, Zavod za razvoj in afirmacijo plesa in sodobne umetnosti 
Soorganizacija: Cankarjev dom

Finančna podpora: Ministrstvo za kulturo RS

Ivanka

Ivanka

Ivanka
najboljša spremljevalka na prireditve.

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI