23. mar. 19:30

Marco da Silva Ferreira: Kadaver

Skupina izvajalcev vstopi v areno, da bi se udeležila hipnotičnega rituala o slovesu, življenju in smrti, upanju in vstajenju. Skupaj se podajo v skrajnosti: našo skupno »človeškost« izrisujejo skozi péto besedilo, podobe in predmete, pomanjkanje kisika in velikanske količine znoja. Izčrpavajoč ples v vsej svoji lepoti.

Zanos desetih plesalcev tudi v najnovejšem in izredno uspešnem projektu Kadaver Marca da Silve Ferreire naelektri oder. Plesalci se nebrzdano potapljajo v vse mogoče resničnosti današnjosti. To počno v plesno izredno močni in domišljeni prepletenosti portugalske tradicije folklornih plesov in povsem novih, sodobnih avtorskih koreografskih prijemov. 

Tako nastopajoči v Kadavru ustvarjajo celostno gledališče podob, podprto z vokali, glasbo in scenografijo. Uverturo pred prihodom plesalcev izpiše intenzivni ritem, narekovan z bobni mojstrskega tolkalca Joãa Paisa Filipeja. 

Ples je trden, neomajen, z visoko stopnjo tehnične briljance, ki jo zahteva Ferreirova koreografija: kombinacija korakov ljudskih plesov, gimnastičnih vaj in avtorskega giba v prizemljenem jeziku, utemeljenem v avtorjevi viziji realnosti. Ferreirova koreografija je gibalna krajina nenehno razvijajočih se znakovnih podob, ki jih ni težko razbrati: udarni antifašistični slogani pozivajo k rušenju vseh meja in zidov za resnično enakost; ta pripada vsem prebivalcem našega skupnega, krhkega vesolja.

Kadaver v neobičajno in razigrano odrsko kombinacijo povezuje raznovrstno zasedbo desetih plesalcev. Plesalci v kompleksni koreografiji spajajo korake standardnih ljudskih plesov in sodobnih urbanih plesnih zvrsti kulturnih manjšin (npr. LGBTQIA+ ali skupnosti nekdanjih kolonij). 

Marco da Silva Ferreira je koreograf/plesalec samouk, umetniški slog je oblikoval skozi konglomerat urbanih plesnih zvrsti s primesmi afriške diaspore.  Kot profesionalni plesalec je od leta 2008 sodeloval z imeni, kot so André Mesquita, Hofesh Shechter, Sylvia Rijmer, Tiago Guedes, Victor Hugo Pontes in Paulo Ribeiro. 

Silvu Ferreiru ples služi kot orodje za raziskovanje različnih skupnosti, gradnjo kolektivne identitete, spomina in kulturne kristalizacije.  

V Kadavru se plesalci brez zadržkov potapljajo v realnosti sedanjosti. Politično? Da! Čustveno? Absolutno! Enakost? Več kot to!

Marco da Silva Ferreira: Kadaver

23. mar. 19:30
Več terminov

18,00 | 24,00 | 29,00 EUR

15,00 | 20,00 | 25,00 EUR * * EUR za mlajše od 25 in starejše od 65 let ter upokojence

Umetniški vodja in koreograf: Marco da Silva Ferreira

 

Sodelujejo: André Garcia, Fábio Krayze, Leo Ramos, Marc Oliveras Casas, Marco da Silva Ferreira, Maria Antunes, Max Makowski, Mélanie Ferreira, Nelson Teunis, Nala Revlon

Produkcija: Pensamento Avulso
 

Ivanka

Ivanka

Ivanka
najboljša spremljevalka na prireditve.

prijava

Bodite med prvimi ...

....  ki boste izvedeli, katere koncerte, predavanja, gledališka in plesna gostovanja in drugo pripravljamo v Cankarjevem domu,

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI