18. feb. 2023 19:30

Miroslav Krleža: V agoniji

V agoniji je prava igralska simultanka o izbruhu vsega zamolčanega, vsega, kar bi že zdavnaj moralo biti povedano, pa ni, zato se nazadnje izteče najbolj tragično, kot se lahko

Dramo V agoniji, drugo iz cikla o Glembajevih – Gospoda Glembajevi (1913), V agoniji (1922), Leda (1925) – je eden od največjih hrvaških književnikov 20. stoletja, Miroslav Krleža (1893–1981), napisal leta 1928. V agoniji se nekega zgodnjejesenskega dne in noči izrišejo usodni dogodki pripadnikov nekoč privilegirane kaste padlega cesarstva. Življenje si najprej vzame zaradi kvartopirstva zadolženi baron Lenbach, nato pa še njegova žena, baronica Laura. Baronica, osrednji lik Krleževe drame, živi v sofisticiranem ljubezenskem trikotniku z dvema moškima protagonistoma: z baronom Lenbachom in advokatom, dr. Križovcem, ki ga iskreno ljubi.


Uprizoritev mojstrovine V agoniji Miroslava Krleže počaščena s številnimi nagradami, nadaljuje niz gledaliških interpretacij (Cigan, ampak najlepši, Tri zime ...), s katerimi Buljan dokazuje, da ni samo vrhunski gledališki inovator, poznavalec in ustvarjalec sodobnih gledaliških tokov, ampak tudi prefinjen interpret t. i. klasičnega dramskega pisanja. To pa je zahtevno ravno zaradi svoje trdne in predvidljive strukture, ki je v svoji uprizoritveni ambiciji totalna, vseobsegajoča. In zato najtežja.


V agoniji mu to uspeva tudi po zaslugi vrhunske igralske zasedbe, v kateri še posebej izstopa prvakinja Hrvaškega narodnega gledališča, v vlogi Laure Lenbach odlična Nina Violić, njen kontrapunkt pa prav tako vrhunsko vzpostavljata Livio Badurina kot dr. Križovec in Krešimir Mikić kot baron Lenbach. Režiser in njegova velika igralska trojka v zgoščeni in visoko ritmično intenzivni predstavi do filigranske natančnosti pred nas razgrne Krleževe besedilne mojstrovine. Vse, kar je pred skoraj stotimi leti tako jasno zapisal, je še kako tam, tudi pred nami, na odru. In še vedno je aktualno in še vedno silovito: strast, kri, solze, znoj, vse zakopano v številne plasti besedila in pripravljeno na izbruh ob soočenju v meščanskem salonu (danes dnevni sobi ali pač kuhinji), tem ekskluzivnem prostoru preživljanja prostega časa in prizorišču večine družinskih sporov. 
V agoniji je prava igralska simultanka o izbruhu vsega zamolčanega, vsega, kar bi že zdavnaj moralo biti povedano, pa ni, zato se nazadnje izteče najbolj tragično, kot se lahko. Zgodba za vse čase. 
 

Miroslav Krleža: V agoniji

18. feb. 2023 19:30
18. feb. 2023 19:30
Več terminov

25,00 | 28,00 EUR

15,00 EUR * * EUR za mlajše od 25 in starejše od 65 let ter upokojence, za sedeže najnižje cenovne kategorije

Režija Ivica Buljan
Adaptacija besedila in dramaturgija Vid Adam Hribar
Scenografija Dalibor Martinis
Kostumografija Ana Savić Gecan
Skladatelj Mitja Vrhovnik Smrekar
Produkcija Drama HNK Zagreb


 

Igrajo  
Krešimir Mikić
Nina Violić
Livio Badurina
Ksenija Marinković
Marin Klišmanić
Ivan Colarić
 

prijava

Bodite med prvimi ...

....  ki boste izvedeli, katere koncerte, predavanja, gledališka in plesna gostovanja in drugo pripravljamo v Cankarjevem domu,

Spletna trgovina izdelkov

Spletna trgovina izdelkov

Skrbno izbrano ponudba različnih izdelkov in spominkov, ki so nastali v sodelovanju z različnimi slovenskimi oblikovalci ali so plod dela oblikovalskega tima Cankarjevega doma.

 

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI