12. mar. 19:30

Sidi Larbi Cherkaui: UKIYO-E

Grand Theatre Geneve

Trdoživost, sposobnost celjenja brazgotin, ki ostanejo po poškodbah, zdržnost vrtoglavice ob pogledu v globino. To je tematika Ukiyo-e, nove stvaritve Sidija Larbija Cherkaouija, umetniškega vodje Baleta Grand Théâtre de Geneve, ki je odprla sezono 2022/23. Sidi Larbi Cherkaoui odpornost prejme iz globoke meditacije. Delo Ukiyo-e je ime dobilo po »podobah minljivega, lebdečega sveta«, znamenitem japonskem umetniškem gibanju lesoreza, ki je največji razcvet doživelo v obdobju Edo, v vmesnih svetovih urbanega hedonizma. Delo reflektira ujetost v nekem trenutku, iskanje ravnovesja ob soočenju z minljivostjo. Onstran dvojnosti Sidi Larbi Cherkaoui predoči telo, ki se ob prelomu in meji ne konča, temveč to dejanje privzdigne v poveličanje našega telesa, kot pri japonski tehniki kintsugi, umetnosti popravljanja polomljenega porcelana in zapolnjevanja vrzeli z lakom, pomešanim z zlatom. 

Scenograf Alexander Dodge je zasnoval begajoč preplet stopnic, v katerem se plesalke in plesalci izgubljajo. Premične labirintske strukture evocirajo tako vnebohod kot padec v brezno. Ta niz etaž, ki izmenično omogočajo in onesposabljajo, privede v združevanje, interakcijo in medsebojno kontaminiranje teles. Glasbeno kuliso sestavljajo skladbe Szymona Brzóske za godalni trio in klavir ter tolkalni ritmi in elektronska glasba Alexandra Daia Castainga. Združena v Ukiyo-e, ta vesolja odzvanjajo v iskanju preroda in transcendence.

V stopničastem labirintu ob iskanju prave poti 22 plesalcev odnaša v brezdanje globine in strme višine. Ob kolektivni pustolovščini se porodi vprašanje: Kaj storiti, ko se vse poruši? Kaj storiti, ko vse okoli nas razpada? Kako še naprej živeti v negotovem svetu? Če vprašanje zastavimo v ednini, bo vsak našel svoj lastni, posamični odgovor. Ukiyo-e kliče k premisleku o kolektivnem odgovoru. Ob črpanju navdiha pri tehniki japonskega lesoreza ukiyo-e, ki v dobesednem prevodu pomeni »podobe lebdečega sveta«, Sidi Larbi Cherkaoui ponuja globoko refleksijo o preživetju za 22 članov Baleta Grand Théâtre de Geneve na kulisi premične strukture stopniščnega blodnjaka.

Soočeni z ovirami in nestabilnimi površinami plesalci izgubijo pravo pot, begajoč iščejo mogoče izhode, zaidejo v globine ali se povzpnejo v višine. Elektronski ritmi in melodije godalnega tria delujejo kot pomagalo ali ovira. Vsaka stvaritev mednarodno priznanega in avtorsko prepoznavnega koreografa, ki je novi umetniški vodja briljantnega ženevskega baletnega ansambla, se kristalizira v pogledu, ki je tako umetniški kot filozofski.
 

Grand Théâtre de Geneve 
Zametki baleta Velikega gledališča iz Ženeve segajo v leto 1962, ko se je operni hiši Grand Théâtre de Geneve pridružil stalni 22-članski baletni ansambel in vsako sezono poustvaril dve avtorski koreografski stvaritvi. V sodelovanju z mednarodno uveljavljenimi koreografi si je balet pridobil svetovni sloves. Danes baletne premiere podaja izključno v Ženevi, ob rednih mednarodnih gostovanjih (Francija, Italija, ZDA, Rusija, Avstralija, Kitajska, Brazilija, Južna Afrika ...). Od sezone 2022/23 je umetniški vodja baleta Sidi Larbi Cherkaoui. 

Sidi Larbi Cherkaoui 
je svetovni plesni zvezdnik v pravem pomenu besede: briljanten avtor-koreograf z obsežnim opusom okoli stotih del, iskan gost globalnih odrov in nekdanji umetniški vodja Kraljevega baleta Flandrije (2015-22). Koreografski korpus belgijsko-maroškega umetnika sestavlja preobilje nepozabnih produkcij, nekatere so nastale v Ženevi (Loin, 2005), druge pa na najprestižnejših prizoriščih sveta (mdr. Puz/zle na festivalu v Avignonu leta 2012). Vrtinčasta, mračna in mehanična poustvaritev Ravelovega Bolera za Balet pariške Opere z Damienom Jaletom kot soavtorjem, pri kateri je Marina Abramović debitirala kot scenografinja, se je v Palači Garnier leta 2013 izkazala za senzacijo in ostaja eno njegovih najbolj kultnih del. Trio je vnovič sodeloval pri produkciji Pelej in Melisanda Pelléas et Mélisande leta 2018 v Opera Ballet Vlaanderen; delo je bilo v živo pretočno predvajano v Ženevi. 
Sidija Larbija Cherkaouija in Damiena Jaleta povezujejo edinstvene umetniške vezi, od kolegov plesalcev do kreativnih partnerjev: s Cherkaouijem in ženevskim Baletom sodeluje kot pridruženi umetnik.
 

Sidi Larbi Cherkaui: UKIYO-E

12. mar. 19:30
Več terminov

19,00 I 25,00 I 29,00 I 32,00 EUR

17,00 I 23,00 I 25,00 I 29,00 EUR* * EUR za mlajše od 25 in starejše od 65 let ter upokojence.

Koreografija: Sidi Larbi Cherkaoui
Scenografija: Alexander Dodge
Kostumografija: Yuima Nakazato
Oblikovanje svetlobe: Dominique Drillot
Dramaturgija: Igor Cardellini

Glasba: Szymon Brzóska & Alexandre Dai Castaing
Petje in ples: Kazutomi »Tsuki« Kozuki
Tolkala: Shogo Yoshii & Alexandre Dai Castaing
Elektronska glasba: Alexandre Dai Castaing

Klavir: Johann Vaucher
Godalni trio Amia: Janicki (violina), Natanael Ferreira Dos Santos (altovska viola), Gabriel Eseteban (violončelo)

Ivanka

Ivanka

Ivanka
najboljša spremljevalka na prireditve.

prijava

Bodite med prvimi ...

....  ki boste izvedeli, katere koncerte, predavanja, gledališka in plesna gostovanja in drugo pripravljamo v Cankarjevem domu,

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI