2. jun. 19:30

Sydney Dance Company: Dvojina

Stalnost

Delo Stalnost Sydney Dance Company je vznemirljiva študija minljivosti bivanja in lepote, inherentne v njej. S Stalnostjo koreograf Rafael Bonachela, umetniški vodja ansambla, v vizualno vznemirljivi in čustveno doživeti odrski izkušnji sodobni ples brezšivno spaja s prvinami klasičnega baleta.

Ena najznačilnejših prvin kreacije je njena dinamična koreografija, celosten spoj fizične moči, gracioznosti in ranljivosti. 
 

Plesni gib je natančen in fluiden, plesna telesa se prepletajo in spet razhajajo v prevzemajočem gibalno-emotivnem zlitju. 

 

Ljubezenska ključavnica

Po prepričanju koreografinje Melanie Lane je prihodnost ljudskega plesa mogoče razumeti tako, da gre za sveže ustvarjanje, ki vsrka kompleksno tkivo raznolikih kultur in tradicij, hkrati pa se ne izogiba sodobnega sveta, njegovih posebnosti in anomalij. Ljubezenska ključavnica Melanie Lane je »ponovno odkrit in z aktualnim časom osvežen« ljudski ples, ki si za izhodišče postavlja kolektivne izkušnje, prelite v natančno določene rituale. Hkrati slavi zavezujoče dejanje plesa, da nas premakne iz stanja ugodnosti, opozori na neugodne družbene in okoljske razmere, istočasno pa okrepi v zavedanju, da je svet zgolj en in kot tak zahteva izredno spoštovanja, pred nas pa polaga veliko odgovornost. Ljubezenska je mogoče tako razumeti kot željo po odkrivanju in ohranjanju prehitro izginjajoče kulture in sveta, ključavnica pa kot način vstopa v svet in njegove – v tem primeru plesne – interpretacije.  

Ljubezenska ključavnica Melanie Lane je »ponovno odkrit in z aktualnim časom osvežen« ljudski ples, ki si za izhodišče postavlja kolektivne izkušnje, prelite v natančno določene rituale.

Začetki Sydney Dance Company segajo v leto 1969, ko je lastni sestav ustanovila plesalka Suzanne Musitz. Skupina je kmalu zaslovela z imenom The Dance Company (NSW), med 1975 in 1976 pa delovala pod vodstvom nizozemskega koreografa Jaap Flier. Leta 1976 je položaj umetniške vodje prevzel avstralski koreograf Graeme Murphy. Murphy in Janet Vernon, njegova življenjska in umetniška partnerka, sta leta 1979 skupino preimenovala v Sydney Dance Company in jo vodila izjemna tri desetletja. Murphy in umetniški sodelavci so s svojimi stvaritvami navduševali občinstvo v Avstraliji in na obsežnih mednarodnih gostovanjih, kot prva sodobnoplesna skupina z Zahoda pa so nastopili v Ljudski republiki Kitajski.

Sydney Dance Company od leta 2009 deluje pod umetniškim vodstvom Španca Rafaela Bonachele. V zadnjem poldrugem desetletju je sestav utrdil sloves kreativnega velikana, vrhunski ansambel plesalcev pa poustvarja nove kreacije Bonachele ter drugih koreografov, oblikovalcev, skladateljev in glasbenikov. Skupina se z občinstvom v drugih krajih povezuje tudi ob sodelovanju s šolami in lokalnimi plesalci. 

Koreograf, umetniški vodja in kurator Rafael Bonachella na svoji poklicni poti uspešno prepleta visoko umetnost in popularno kulturo ter deluje v različnih umetniških zvrsteh, od sodobnega plesa, umetniških instalacij, pop koncertov, muzikalov, filma, promocijskih oglasov pa vse do mode.
 

Sydney Dance Company: Dvojina

2. jun. 19:30
Več terminov

19,00 I 25,00 I 29,00 I 32,00 EUR

17,00 I 23,00 I 25,00 I 29,00 EUR* * EUR za mlajše od 25 in starejše od 65 let ter upokojence.

Stalnost 
Koreograf Rafael Bonachela
Skladatelj Bryce Dessner
Glasba (sonaročilo in posnetek) Australian String Quartet
Glasbena shema vključuje skladbo Another World zasedbe Anohni
Lučno oblikovanje Damien Cooper
Scenografija David Fleischer
Kostumografija Aleisa Jelbart
 

Ljubezenska ključavnica
Koreografija Melanie Lane 
Skladatelj Clark 
Oblikovanje luči Damien Cooper 
Kostumografija Akira Isogawa

Ivanka

Ivanka

Ivanka
najboljša spremljevalka na prireditve.

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI