25. maj 19:30

Pastorala

Malandain Ballet Biarritz

Izid je beli balet, ki je ob vrhunski plesni izvedbi še lepši in bolj privlačen. Avtor je izpolnil eno od svojih dolžnosti – ustvaril je lepoto.
Le Figaro
 

Pastorala je čarobna baletna produkcija koreografa Thierryja Malandaina za Ballet Biarritz. Inovativno delo navdih črpa iz pastoralnega žanra, literarne, glasbene in umetnostne tradicije z motivi idilične lepote podeželskega življenja in narave.

Malandainova Pastorala je vizualno prevzemajoče in čustveno doživeto raziskovanje naravnega sveta, v prepletu prvin klasičnega baleta in sodobnega plesa z nagovarjanjem brezčasne tematike ljubezni, skladnosti in življenjskega krogotoka.

Ena ključnih prvin Pastorale je brezšiven spoj glasbe in gibanja. Malandain je k sodelovanju povabil skladatelje, katerih partiture posegajo v bistvo naravnega sveta, od delikatnih melodij ptičjega speva do veličastnega razmaha orkestrskih godal. Mogočna glasbena kulisa stopnjuje čustveni naboj vsakega prizora in občinstvo privablja v osrčje baletnega sveta.

Pastorala je slavospev lepoti in čudesom naravnega sveta, ki občinstvo pritegne v potopitveno izkušnjo zvočnih krajin in vedut podeželja. Z osupljivo koreografijo, evokativno zgodbo in vznemirljivo vizualnostjo baletno delo prodre v bistvo pastoralnega izročila, ob sveži in sodobni interpretaciji, ki nagovarja občinstvo vseh starosti.

Thierry Malandain s svojimi 22 plesalci razgrinja veličastno in ganljivo popotovanje med sanjsko Arkadijo in nezadržno resničnostjo. Toliko čustev, toliko lepote v tem novem delu Thierryja Malandaina! Izredno inovativna fabula popiše vso človeško zgodovino, polno napetosti in kontrasta, ki se razpenja med željo po lepoti in bolečino življenja, med sanjami o harmoničnem svetu in resničnostjo življenja brez perspektive.
La Terrasse

Malandain Ballet Biarritz
Leta 1998 ustanovljeni Nacionalni koreografski center Nove Akvitanije v Pirenejih-Atlantiku / Malandain Ballet Biarritz se je hitro uveljavil kot ena najpomembnejših francoskih koreografskih točk mednarodnega ugleda. Združuje dvaindvajset stalnih plesalcev, ki vsako leto na francoskih, evropskih in mednarodnih odrih izvedejo okoli sto predstav.

Thierry Malandain je z več kot 85 avtorskimi koreografijami oblikoval repertoar, osredotočen na plešoče telo, njegovo moč, virtuoznost, človečnost in čutnost. S svojimi stvaritvami, poglobljenim čutom za muzikalnost, si lastno pisavo prizadeva razvijati v iskanju harmonije med sodobnimi in klasičnimi registri, aktualnimi dogodki in zgodovino. Vsak posamezni član ansambla lastne izkušnje z baletno tehniko prevaja in izraža skozi koreografsko prizmo Thierryja Malandaina.

Leta 2019 je bil Thierry Malandain imenovan za predavatelja na koreografskem oddelku francoske Akademije lepih umetnosti, ob Blanci Li, Angelinu Preljocaju in nedavno Carolyn Carlson.
 

Thierry Malandain
Priznani koreograf Thierry Malandain je umetniški vodja slovite skupine sodobnega baleta Ballet Biarritz s sedežem v francoskem Biarritzu. Rojen je bil leta 1962 v jugozahodni Franciji je plesno izobrazbo pridobil na Rosella Hightower Dance School v Cannesu, nato pa uspešno plesno kariero oblikoval pri različnih evropskih skupinah.

Za Malandainov koreografski pristop je značilno globoko spoštovanje do klasičnega baleta ob želji po raziskovanju novega gibalnega jezika in tematik. Pri koreografskem snovanju pogosto jemlje navdih iz literature, mitologije in umetnostne zgodovine, pripovedne prvine pa za ustvarjanje globoko doživetih in občutljivih del prepleta z abstraktno koreografijo.
Posebnega pomena je Malandainovo avtorsko preoblikovanje klasičnih baletov in kultnih literarnih del skozi perspektivo sodobnosti. Njegove navdušujoče priredbe klasik, kot so Pepelka, Labodje jezero in Romeo in Julija, v brezčasne zgodbe vnašajo svežino pogleda in koreografsko inovativnost. 


 

Pastorala

25. maj 19:30
Trajanje: 70 min
Več terminov

19,00 I 25,00 I 29,00 I 32,00 EUR

17,00 I 23,00 I 25,00 I 29,00 EUR* * EUR za mlajše od 25 in starejše od 65 let ter upokojence.

Scenografija: Alexander Dodge
Kostumografija: Yuima Nakazato
Koreografija: Thierry Malandain
Glasba: Ludwig Van Beethoven
Scenografija in kostumografija: Jorge Gallardo
Izdelava kostumov: Véronique Murat
Izdelava scene: Frédéric Vadé
Luč: François Menou
Stvaritev iz leta 2019
 

Ivanka

Ivanka

Ivanka
najboljša spremljevalka na prireditve.

prijava

Bodite med prvimi ...

....  ki boste izvedeli, katere koncerte, predavanja, gledališka in plesna gostovanja in drugo pripravljamo v Cankarjevem domu,

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI