8. maj 20:00

Almini večeri: Spominski večer za Andreja Moroviča

Almini večeri – Besedi na sledi

Andrej Morovič (1960–2022) je potoval vse življenje, začel v Berlinu, nato se je selil v New York in nazadnje končal v Burkina Fasu. Objavil je vrsto romanov in knjig kratkih zgodb, dobil nagrado za najboljši prvenec ter nagrado zlata ptica, na tem večeru pa se bomo spomnili njegovega potopisa v Irak Tisoč in ena moč (Cankarjeva založba 2005). Zahodni svet se je pripravljal na napad na takratni Irak Sadama Huseina, vrsta zahodnih posameznikov in organizacij pa je to skušala preprečiti v posebni odpravi različnih mirovniških organizacij, imenovani Živi ščit, ki so se ji v kombiju pridružili tudi Andrej Morovič in trije sopotniki. V pogovoru bosta sodelovala sopotnika Eva Marn in Erik Valenčič.

Eva Marn (1963) je pravnica, ki je delala na Evropskem sodišču za človekove pravice, ustanovila društvo Humanitas, ustanovo Skupaj in trgovino Tri muhe. Vrsto let je živela v tujini, v Strasbourgu, na Kubi in v Burkina Fasu. Zadnja leta je opazovalka Evropske komisije na volitvah po svetu. 

Erik Valenčič (1979) je novinar. Za Radio Študent, Mladino in RTV Slovenija je deloval kot raziskovalni novinar kriznih tem in področij. Za dokumentarec Koalicija sovraštva (2014) je dobil nagrado circom, leta 2015 pa za poročanje o kurdskem vprašanju nagrado čuvaj/watchdog Društva novinarjev Slovenije.

Z gostoma se bo pogovarjal dr. Andrej Blatnik.


O Alminih večerih:
Almini večeri so posvečeni pogovorom s potujočimi pisatelji o njihovih in njim ljubih knjigah, o njihovih ljubih poteh in tistih, ki si jih še želijo prehoditi, pa tudi o glasbi, hrani in pijači njim ljubih krajev. Pisanje, ki ga bodo predstavljali Almini večeri, prinaša spremembe. Spremembe v bralcu, spremembe v bralčevem razumevanju sveta, spremembe v svetu. Več >>

 

Almini večeri: Spominski večer za Andreja Moroviča

8. maj 20:00
Več terminov

Ivanka

Ivanka

Ivanka
najboljša spremljevalka na prireditve.

prijava

Bodite med prvimi ...

....  ki boste izvedeli, katere koncerte, predavanja, gledališka in plesna gostovanja in drugo pripravljamo v Cankarjevem domu,

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI