10. mar. 20:00

Fabula Hub – Dino Pešut: Očetov sinko

Zgodba o milenijcih, ki imajo pred seboj cel svet, nimajo pa svojega doma. Jutarnji list 

Nosilni lik, Očetovega sinka, drugega romana Dina Pešuta, avtorja najmlajše literarne generacije, je mladi intelektualec in prebijajoči se pesnik, izgubljen kot obljubljena mu prihodnost. Po neuspešnem iskanju priložnosti na Zahodu se vrne v Zagreb, saj je tako ali tako vseeno, kje je reven in nesrečen. Dneve preživlja kot hotelski receptor in se včasih tudi z iznajdljivostjo kosa s pogostimi življenjskimi tegobami milenijca, med katerimi prevladuje skrb za plačevanje stanarine. Poleg razrednega in generacijskega problema roman načenja tudi vprašanje medgeneracijskega odnosa, saj se drugim junakovim nemirnim občutkom pridruži še skrb za zbolelega očeta, s katerim nikoli prej nista uspela zgraditi tesnega in plodnega odnosa, tako da si morata priznati in ponuditi še marsikaj, dokler še lahko. Brezkompromisno delo, s kratkimi in močnimi poglavji, polnih globokih čustev, v katerih se izmenjujeta seks in smrt, strah in veselje, ob tem prinaša pripoved o mladi, izjemno občutljivi in izobraženi generaciji, ki ji družba vztrajno odreka možnosti. Pešut, ki na Hrvaškem velja za najmočnejši glas svoje generacije, razume posebnosti sodobnega časa in zapletenost odnosov ter obvlada pripovedne tehnike, s katerimi močna problemska vprašanja obravnava z navidezno lahkotnostjo in šarmom, predvsem pa zelo odkrito in doživeto, skratka: prepričljivo. 

Roman je prevedla Dijana Matković.


Dino Pešut (1990) je hrvaški dramaturg, pisatelj in pesnik. Na Akademiji dramske umetnosti v Zagrebu je končal študij dramaturgije. Kot dramaturg sodeluje z različnimi gledališči doma in na tujem. Nekaj let je živel v Berlinu in leta 2018 prejel prestižno gledališko nagrado, namenjeno mladim avtorjem Der deutsche Jugendtheaterpreis, njegova dramska dela pa zelo pogosto prejemajo tudi ugledne hrvaške nagrade. Iz območja gledališke umetnosti je avtor v vstopil tudi na področje literature in leta 2017 izdal svoj prozni prvenec Raztrgana kolena, s katerim je navdušil hrvaško literarno kritiko in bralstvo. Podoben odziv je prejel tudi, leta 2020, izdan humoren in pretresljiv roman Očetov sin, v katerem se Dino Pešut izpostavi kot eden najmočnejših proznih glasov svoje generacije, avtor, ki odlično razume trenutek, v katerem živimo, in ga uspe spremeniti v vrhunsko literarno umetnino.

Izid dela Očetov sinko znotraj programskega sklopa Fabula Hub, v katerem Fabula pozornost namenja mladim, perspektivnim literarnim imenom, je nastal s sodelovanjem z Društvom slovenskih pisateljev, ki avtorja gosti v sklopu literarne rezidence, Gledališča Glej, kjer se bo avtor srečal z mladimi slovenskimi dramaturgi ter Mini teatra, v katerem bomo predstavili avtorjevo gledališko predstavo. 

Fabula Hub je del programskega sklopa, v katerem festival Fabula posebno pozornost namenja mladim obetavnim avtorjem/avtoricam, ki jih družita izkušnja sobivanja v različnih kulturah in delovanje v različnih umetniških medijih. V letu 2021 se je kot prva avtorica predstavila mlada nemška pisateljica in dramaturginja Enis Maci, letos pa bo v sklopu predstavljeno delo hrvaškega pesnika, pisatelja in dramaturga Dina Pešuta. Fabula Hub v gostovanjih prihodnjih upov svetovne literature poskrbi tudi za prve prevode njihovih del v slovenski jezik, ob tem pa za dodaten spremljevalni program, v okviru katerega izbrani avtor/avtorica spoznava mlada imena slovenske literature oziroma kulture in se z njimi povezuje.

Fabula Hub – Dino Pešut: Očetov sinko

10. mar. 20:00
Več terminov

Brezplačne vstopnice

prijava

Bodite med prvimi ...

....  ki boste izvedeli, katere koncerte, predavanja, gledališka in plesna gostovanja in drugo pripravljamo v Cankarjevem domu,

Spletna trgovina izdelkov

Spletna trgovina izdelkov

Skrbno izbrano ponudba različnih izdelkov in spominkov, ki so nastali v sodelovanju z različnimi slovenskimi oblikovalci ali so plod dela oblikovalskega tima Cankarjevega doma.

 

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI