10. mar. 2022 20:00

Fabula Hub – Dino Pešut: Očetov sinko

Zgodba o milenijcih, ki imajo pred seboj cel svet, nimajo pa svojega doma. Jutarnji list 

Nosilni lik, Očetovega sinka, drugega romana Dina Pešuta, avtorja najmlajše literarne generacije, je mladi intelektualec in prebijajoči se pesnik, izgubljen kot obljubljena mu prihodnost. Po neuspešnem iskanju priložnosti na Zahodu se vrne v Zagreb, saj je tako ali tako vseeno, kje je reven in nesrečen. Dneve preživlja kot hotelski receptor in se včasih tudi z iznajdljivostjo kosa s pogostimi življenjskimi tegobami milenijca, med katerimi prevladuje skrb za plačevanje stanarine. Poleg razrednega in generacijskega problema roman načenja tudi vprašanje medgeneracijskega odnosa, saj se drugim junakovim nemirnim občutkom pridruži še skrb za zbolelega očeta, s katerim nikoli prej nista uspela zgraditi tesnega in plodnega odnosa, tako da si morata priznati in nadoknaditi še marsikaj. Brezkompromisna pripoved o mladi, izjemno občutljivi in izobraženi hrvaški generaciji, ki ji družba vztrajno odreka priložnosti za boljši jutri. Pešut, ki na Hrvaškem velja za najmočnejši glas svoje generacije, razume izzive sodobnega časa in zapletenost odnosov ter obvlada pripovedne tehnike, s katerimi se težkih problemskih vprašanj loteva z navidezno lahkotnostjo in šarmom, predvsem pa zelo odkrito in doživeto, skratka: prepričljivo. 

Roman je prevedla Dijana Matković.

Dino Pešut (1990) je hrvaški dramaturg, pisatelj in pesnik. Na Akademiji za dramske umetnosti v Zagrebu je končal študij dramaturgije. Kot dramaturg sodeluje z različnimi gledališči doma in na tujem. Nekaj let je živel v Berlinu in leta 2018 prejel prestižno gledališko nagrado Der deutsche Jugendtheaterpreis, namenjeno mladim avtorjem, prav tako so bila njegova dramska dela nagrajena z več uglednimi hrvaškimi nagradami. Iz območja gledališke umetnosti se je avtor podal tudi na področje literature in leta 2017 izdal svoj prozni prvenec Potolčena kolena, s katerim je navdušil hrvaško literarno kritiko in bralstvo. Podobnega odziva je bil deležen tudi njegov humoren in pretresljiv roman Očetov sinko, izdan leta 2020, v katerem se Pešut izkaže za enega najmočnejših proznih glasov svoje generacije, kot avtor, ki razume čas, v katerem živimo, v vsej celovitosti in ga uspe ubesediti v vrhunsko literarno umetnino.

Izid dela Očetov sinko znotraj programskega sklopa Fabula Hub, v katerem Fabula pozornost namenja mladim, perspektivnim literarnim imenom, je nastal v sodelovanju z Društvom slovenskih pisateljev, ki avtorja gosti v okviru svoje literarne rezidence, Gledališčem Glej, kjer se bo avtor srečal z mladimi slovenskimi dramaturgi, in Mini teatrom, v katerem bomo predstavili avtorjevo gledališko predstavo. 

Fabula Hub je del programskega sklopa, v katerem festival Fabula posebno pozornost namenja mladim obetavnim avtorjem/avtoricam, ki jih družita izkušnja sobivanja v različnih kulturah in delovanje v različnih umetniških medijih. V letu 2021 se je kot prva avtorica predstavila mlada nemška pisateljica in dramaturginja Enis Maci, letos pa bo v sklopu predstavljeno delo hrvaškega pesnika, pisatelja in dramaturga Dina Pešuta. Fabula Hub ob gostovanjih novih upov svetovne literature poskrbi tudi za prve prevode njihovih del v slovenski jezik, ob tem pa organizira tudi dodaten spremljevalni program, v okviru katerega izbrani avtor/avtorica spoznava mlada imena slovenske literature oziroma kulture in se z njimi povezuje.

Fabula Hub – Dino Pešut: Očetov sinko

10. mar. 2022 20:00
10. mar. 2022 20:00
Več terminov

Pogovor bo v hrvaškem jeziku, poskrbljeno bo za tolmačenje v slovenščino.

prijava

Bodite med prvimi ...

....  ki boste izvedeli, katere koncerte, predavanja, gledališka in plesna gostovanja in drugo pripravljamo v Cankarjevem domu,

Spletna trgovina izdelkov

Spletna trgovina izdelkov

Skrbno izbrano ponudba različnih izdelkov in spominkov, ki so nastali v sodelovanju z različnimi slovenskimi oblikovalci ali so plod dela oblikovalskega tima Cankarjevega doma.

 

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI