15. mar. 20:00

Fabula v teoriji s Chimamando Ngozi Adichie

Program Fabula v teoriji bo v letošnjem letu skozi dve teoretični omizji pretresal stanje človeške ranljivosti oziroma občutljivosti. Kako gledati na posameznika in na družbo, kako v sodobnem času obravnavamo ranljive skupine, manjšine in njihove življenjske situacije, kako majhni in krhki smo v resnici nasproti vseobsežnemu sistemu in koliko ranljivosti si v sodobnem času človeške odsotnosti in družbene apatičnosti sploh še dopustimo so le nekatera od vprašanj na katera bomo odgovore iskali skupaj z enim izmed največjih francoskih avtorjev sedanjega časa, Didier Eribon in Chimamando Ngozi Adichie, trenutno najbolj izstopajočim imenom nigerijske literature, ki je s svojim delom osvojila tako anglofonsko kot širšo svetovno javnost.

Letošnji teoretski sklop festivala se bo pričel 15. marca, ob 20. uri, ko bomo v Linhartovi dvorani prisluhnili predavanju nigerijske pisateljice Chimamande Ngozi Adichie (1977), v katerem bo spregovorila o ranljivosti posameznika ob izgubi bližnjega in odtujenosti, ki smo jo občutili med krizo pandemije korona virusa. Predavanju bo sledil pogovor, na katerem bomo lahko prisluhnili temam kot so osvetljevanje raznolikih zgodb znotraj različnih kultur, konstrukciji človeške identitete, spola in spolnosti, ki so pogoste teme pisateljice, katere dela vključujejo romane, kratke zgodbe in neleposlovno literaturo. Avtorica je vidna feministka, ki je do sedaj napisala romane Purple Hibiscus (2003), Half of a Yellow Sun (2006) in Americanah (2013), zbirko kratkih zgodb The Thing Around Your Neck (2009). ) in knjižni esej We should all be feminists (2014). Njene najnovejše knjige so Dear Ijeawele, or A Feminist Manifesto in Fifteen Suggestions (2017), Zikora (2020) in Notes on Grief (2021). Za svoje delo je bila večkrat nagrajena, njeno pisanje in predavanja pa po svetu doživljajo izjemen odmev, dele njenega govora TEDx je denimo v svoji pesmi Flawless uporabila tudi pop ikona Beyoncé.

V sklopu avtoričinega gostovanja bosta v knjižni zbirki Fabula, v sodelovanju z založbo UMco, izšli deli Dear Ijeawele, or A Feminist Manifesto in Fifteen Suggestions (2017) in Notes on Grief, ki bosta slovenskemu občinstvu premierno na voljo v slovenskem jeziku.
 

Fabula v teoriji s Chimamando Ngozi Adichie

15. mar. 20:00
Več terminov

Brezplačne vstopnice

Spletna trgovina izdelkov

Spletna trgovina izdelkov

Skrbno izbrano ponudba različnih izdelkov in spominkov, ki so nastali v sodelovanju z različnimi slovenskimi oblikovalci ali so plod dela oblikovalskega tima Cankarjevega doma.

 

prijava

Bodite med prvimi ...

....  ki boste izvedeli, katere koncerte, predavanja, gledališka in plesna gostovanja in drugo pripravljamo v Cankarjevem domu,

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI