16. mar. 20:00

Fabula v teoriji z Didierjem Eribonom

Program Fabula v teoriji bo v letošnjem letu skozi dve teoretični omizji pretresal stanje človeške ranljivosti oziroma občutljivosti. Kako gledati na posameznika in na družbo, kako v sodobnem času obravnavamo ranljive skupine, manjšine in njihove življenjske situacije, kako majhni in krhki smo v resnici nasproti vseobsežnemu sistemu in koliko ranljivosti si v sodobnem času človeške odsotnosti in družbene apatičnosti sploh še dopustimo so le nekatera od vprašanj na katera bomo odgovore iskali skupaj z enim izmed največjih francoskih avtorjev sedanjega časa, Didier Eribon in Chimamando Ngozi Adichie, trenutno najbolj izstopajočim imenom nigerijske literature, ki je s svojim delom osvojila tako anglofonsko kot širšo svetovno javnost.

Fabula v teoriji bo svoj zaključek doživela 16. marca, ob 20. uri, ko se bomo v Linhartovi dvorani soočeni s silami, ki nas držijo zaprte v političnih omarah skozi vprašanja družbenega razreda, spolnosti, intelektualne skupnosti ter zapletenega, pogosto konfliktnega sotočja družbene in psihične identitete, premikali ob predavanju francoskega sociologa in filozofa Didierja Eribona (1953). Pogovor z avtorjem se bo navezal tudi na nov prevod njegovega temeljnega dela Vrnitev v Reims (Cf*, 2022) ki se prične z avtorjevo vrnitvijo v kraj, iz katerega je zgodaj pobegnil (in pri tem ni pogledal nazaj), ob tem pa v avtobiografskem spletanju in družbenih tektonskih premikih njegove misli izpisujejo problematiziranje delavskega razreda, (ne)moč levega političnega pola ter zavedanje o nujnosti boja za svoje (in temeljne človeške) pravice, a ne na račun zavračanja drugih in favoriziranjem lastne identitete. Avtor, ki je svojo akademsko kariero izgradil po celem svetu, je bil profesor sociologije v Amiensu in gostujoči profesor na kalifornijski univerzi v Berkeleyju, na Inštitutu za napredne študije v Princetonu, na univerzah Harvard in Yale, na univerzi New York (NYU) in na univerzi Columbia. Mednarodno pozornost je pritegnila njegova družbeno-avtobiografija Return to Reims (2009), v kateri razkriva razpad francoske družbe. Njegovo delo Žalitev in ustvarjanje geja (1999) je postalo klasika in temeljni dokument Queer Studies. Med njegovimi najnovejšimi objavami sta La société comme verdict (2013) in Principes d’une pensée critique (2016).

V sodelovanju z založbo *cf bo Fabula v sklopu avtorjevega gostovanja ponudila svež prevod knjige Vrnitev v Reims, ki bo v slovenščini premierno bila predstavljena na festivalu Fabula. 
 

Fabula v teoriji z Didierjem Eribonom

16. mar. 20:00
Več terminov

Brezplačne vstopnice

Spletna trgovina izdelkov

Spletna trgovina izdelkov

Skrbno izbrano ponudba različnih izdelkov in spominkov, ki so nastali v sodelovanju z različnimi slovenskimi oblikovalci ali so plod dela oblikovalskega tima Cankarjevega doma.

 

prijava

Bodite med prvimi ...

....  ki boste izvedeli, katere koncerte, predavanja, gledališka in plesna gostovanja in drugo pripravljamo v Cankarjevem domu,

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI