23. apr. 2022 20:00

Fabula v teoriji z Didierjem Eribonom

Dogodek bo potekal prek spleta



Program Fabula v teoriji v dveh teoretičnih omizjih pretresa stanje človeške ranljivosti oziroma občutljivosti. Kako gledati na posameznika in na družbo, kako v sodobnem času obravnavamo ranljive skupine, manjšine in njihove življenjske situacije, kako majhni in krhki smo v resnici nasproti vsemogočnemu sistemu in koliko ranljivosti si v sodobnem času človeške odsotnosti in družbene apatičnosti sploh še dopustimo, so le nekatera od vprašanj, na katera bomo odgovore iskali skupaj z enim največjih francoskih avtorjev sedanjega časa, Didierjem Eribonom, in trenutno najbolj izstopajočim imenom nigerijske literature, Chimamando Ngozi Adichie, ki je s svojimi deli osvojila tako anglofonsko kot širšo svetovno javnost.

 

 

Ob predavanju francoskega sociologa in filozofa Didierja Eribona (1953) se bomo soočili z vprašanji družbenega razreda, spolnosti, intelektualne skupnosti ter zapletenega, pogosto konfliktnega sotočja družbene in psihične identitete. Pogovor z avtorjem se bo navezal tudi na slovenski prevod njegovega temeljnega dela Vrnitev v Reims (*cf, 2022) ki se prične z avtorjevo vrnitvijo v kraj, od koder je že v mladosti pobegnil in z njim prekinil vse stike, ob tem pa v avtobiografskem spletanju in družbenih tektonskih premikih izpisuje problematiziranje delavskega razreda, (ne)moč levega političnega pola ter zavedanje o nujnosti boja za svoje (in temeljne) človeške pravice, a ne na račun zavračanja drugih in favoriziranja lastne identitete. Avtor je predaval na različnih univerzah po vsem svetu, med drugim je bil profesor sociologije v Amiensu in gostujoči profesor na kalifornijski univerzi v Berkeleyju, na Inštitutu za napredne študije v Princetonu, na univerzah Harvard in Yale, na univerzi New York (NYU) in na univerzi Columbia. Mednarodno pozornost je pritegnila njegova družbena avtobiografija Vrnitev v Reims (2009), v kateri analizira razpad francoske družbe. Njegovo delo Žalitev in ustvarjanje geja (1999) je postalo klasika in temeljni dokument queer studies. Med njegovimi najnovejšimi objavami sta La société comme verdict (2013) in Principes d’une pensée critique (2016).


V okviru avtorjevega gostovanja na festivalu Fabula bo v sodelovanju z založbo *cf izšlo delo Vrnitev v Reims.

Fabula v teoriji z Didierjem Eribonom

23. apr. 2022 20:00
23. apr. 2022 20:00
Več terminov

Pogovor bo v francoskem jeziku, poskrbljeno bo za tolmačenje v slovenščino.

Spletna trgovina izdelkov

Spletna trgovina izdelkov

Skrbno izbrano ponudba različnih izdelkov in spominkov, ki so nastali v sodelovanju z različnimi slovenskimi oblikovalci ali so plod dela oblikovalskega tima Cankarjevega doma.

 

prijava

Bodite med prvimi ...

....  ki boste izvedeli, katere koncerte, predavanja, gledališka in plesna gostovanja in drugo pripravljamo v Cankarjevem domu,

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI