6. apr. 20:00

Fabulin literarni večer - Ivana Šojat: Unterstadt

Unterstadt je v prvi vrsti odličen roman, branje, ki spregovori o usodah ljudi, živečih na 'razpotju zgodovine, ki je podivjala.' (...) Knjiga, ki je v svojem osnovnem vzdušju temačna, težka, opominjajoča in obtožujoča, saj ne more biti drugačna. Delo, ki strezni. Vijenac
 

Kultni roman Unterstadt je ena tistih knjig, ki bralca popolnoma potegne v zgodbo in mu daje možnost, da se poistoveti z glavnimi junaki. Delo je v prvi vrsti roman o Osijeku, o meščanski družini nemških korenin, o dvajsetem stoletju, zgodovinskih turbulencah, spremembah, pravičnosti in krivici, vojnah, smrti, strahu, ljubezni in veselju. Usoda družine, mesta in države je pripovedovana skozi življenja štirih generacij žensk, ki trpijo pod zgodovino in ob tem ohranjajo prihodnost, medtem ko njihovi moški vodijo svoje jalove bitke in vnaprej izgubljene vojne. Svet Spodnjega mesta, poln čustev, preobratov, vitalnosti, odtenkov, vrlin in pomanjkljivosti glavnih in stranskih likov, je univerzalen in se dotika skoraj vsake družinske zgodovine na tem svetu.

Roman je prevedel Jure Potokar.


Ivana Šojat (1971) se je rodila v Osijeku, kjer je končala gimnazijo in dve leti študirala matematiko in fiziko na Pedagoški fakulteti, kasneje je osem let živela v Belgiji in tam tudi diplomirala iz francoščine. Njeno romaneskno delo je večkrat nagrajeno, za roman Spodnje mesto (2009) pa je prejela domala vse večje hrvaške literarne nagrade. Med njenimi kasnejšimi proznimi deli lahko naštejemo še Ničiji sinovi (2012), Jom Kippur (2014) in Ezan (2018), ob tem pa ustvarja tudi na področju kratke proze, esejistike in poezije. Ob svojem literarnem delu je avtorica tudi priznana prevajalka, prevaja iz francoščine in angleščine, med drugim je prevedla knjige Amélie Nothomb, Rolanda Barthesa, Raymonda Carverja, Gaoa Xingjiana, Pata Barkerja, Nuruddina Faraha, Alice Sebold, Moussa Nabatija, Luca Bessona, Paula Austerja in Mathiasa Enarda. 


Roman Unterstadt je nastal v sklopu projektnega sodelovanja Fabula in Beletrine s slovenskimi založbami in bo izdan v sodelovanju  z založbo Didakta ter predstavljen kot del spremljevalnega programa Fabule 2022.
 

Fabulin literarni večer - Ivana Šojat: Unterstadt

6. apr. 20:00
Več terminov

Brezplačne vstopnice

Spletna trgovina izdelkov

Spletna trgovina izdelkov

Skrbno izbrano ponudba različnih izdelkov in spominkov, ki so nastali v sodelovanju z različnimi slovenskimi oblikovalci ali so plod dela oblikovalskega tima Cankarjevega doma.

 

prijava

Bodite med prvimi ...

....  ki boste izvedeli, katere koncerte, predavanja, gledališka in plesna gostovanja in drugo pripravljamo v Cankarjevem domu,

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI