6. apr. 2022 20:00

Fabulin literarni večer - Ivana Šojat: Unterstadt

Unterstadt je v prvi vrsti odličen roman, branje, ki spregovori o usodah ljudi, živečih na 'razpotju zgodovine, ki je podivjala.' Knjiga, v kateri vlada temačno in težko vzdušje, in ki je opominjajoča in obtožujoča, saj ne more biti drugačna. Delo, ki strezni. Vijenac
 

Kultni roman Unterstadt je ena tistih knjig, ki bralca posrka v zgodbo. Delo je v prvi vrsti roman o Osijeku, o meščanski družini nemških korenin, o dvajsetem stoletju, zgodovinskih turbulencah, spremembah, pravičnosti in krivici, vojnah, smrti, strahu, ljubezni in veselju. Usoda družine, mesta in države je pripovedovana skozi življenja štirih generacij žensk, živečih v burnem zgodovinskem obdobju, ki ženskam ni bilo naklonjeno. Njihova življenja zaznamujejo krivice, smrti, strah, pa tudi ljubezen in veselje, ki ohranjata upanje v lepšo prihodnost. Svet Unterstadta, poln čustev, preobratov, vitalnosti, odtenkov, vrlin in pomanjkljivosti glavnih in stranskih protagonistov, je univerzalen in se dotika skoraj vsake družinske zgodovine na tem svetu.

Roman je prevedel Jure Potokar.

Ivana Šojat (1971) se je rodila v Osijeku, kjer je končala gimnazijo in dve leti študirala matematiko in fiziko na Pedagoški fakulteti. Kasneje je osem let živela v Belgiji in tam diplomirala iz francoščine. Njeno romaneskno delo je bilo večkrat nagrajeno, za roman Unterstadt (2009) je prejela domala vse najpomembnejše hrvaške literarne nagrade. Med njenimi kasnejšimi proznimi deli naj naštejemo še romane Nikogaršnji sinovi (2012), Jom Kipur (2014) in Ezan (2018), piše pa tudi kratko prozo, poezijo in esejistiko ter je priznana prevajalka iz francoskega in angleškega jezika.
 

Roman Unterstadt bo izšel v sodelovanju z založbo Didakta in bo predstavljen v okviru spremljevalnega programa Fabule 2022.

Fabulin literarni večer - Ivana Šojat: Unterstadt

6. apr. 2022 20:00
6. apr. 2022 20:00
Več terminov

Pogovor bo v hrvaškem jeziku, poskrbljeno bo za tolmačenje v slovenščino.

Spletna trgovina izdelkov

Spletna trgovina izdelkov

Skrbno izbrano ponudba različnih izdelkov in spominkov, ki so nastali v sodelovanju z različnimi slovenskimi oblikovalci ali so plod dela oblikovalskega tima Cankarjevega doma.

 

prijava

Bodite med prvimi ...

....  ki boste izvedeli, katere koncerte, predavanja, gledališka in plesna gostovanja in drugo pripravljamo v Cankarjevem domu,

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI