10. apr. 20:00

Fabulin literarni večer - Marieke Lucas Rijneveld: Nelagodje večera

Intenzivno surov, nepozaben prvenec. . . . V knjigi najdemo drzno lepoto, za katero se zdi, da je kljub svoji sodobnosti postavljena v drugačno dobo avtomatskega verskega prepričanja: neizmernost in skrivnost vesolja, ki sobivata ob klavstrofobični skupnosti kmetije, cerkve in šole. Z uporabo Jasinega vsakdanjega sveta kot metafore za osamljenost in strah je Rijneveld ustvarila nekaj izjemnega. Financial Times 

 

Roman Nelagodje večera prinaša ostro in napeto zgodbo desetletne deklice Jas, ki odrašča v globoko verni družini na duhamornem podeželju, kjer sta zapravljanje in lahkomiselnost enakovredna grehu. Nekega ledenega jutra se ustaljeni družinski ritem poruši ob tragični nesreči, za katero deklica še najbolj krivi sama sebe. Po njej seveda v družini ni nič več, kot je bilo, starši in otroci pa se na smrt ožjega družinskega člana odzovejo na različne načine. Jas, skupaj z brati in sestrami  razvije radovednost do smrti, ki jih vodi v moteče obrede in fantazije, ob tem pa sanja o »drugi strani« in odrešitvi, ne da bi vedela, kam jo bodo te sanje končno pripeljale. »Izjemno«, »Vznemirljivo«, »Sijajno«, »Prelepo« so le nekateri od presežnikov, s katerimi so osrednji svetovni mediji pospremili osupljiv prvenec, fascinantno študijo žalovanja, navdihnjena z resnično avtoričino izkušnjo ob izgubi brata.

Roman je prevedla Mateja Seliškar Kenda.


Marieke Lucas Rijneveld (1991) je eden najopaznejših novih peres nizozemske književnosti. Njena pesniška zbirka, objavljena leta 2015, je bila ovenčana z nagrado C. Buddingha za najboljši pesniški prvenec, časopis de Volkskrant pa jo je označil za literarni preboj leta. Leta 2018 je pri ugledni nizozemski založbi Atlas Contact objavila svoj prvi roman Nelagodje večera, ki je bil prav tako nagrajen in je postal nacionalna uspešnica. Za roman, ki z brutalno neposrednostjo in skozi nadrealistične podobe pripoveduje o posledicah družinske travme, deloma navdihnjene z avtobiografskim ozadjem in s smrtjo avtoričinega brata, je leta 2020 kot prva nizozemska avtorica prejela prestižno nagrado mednarodni booker.

Fabulin literarni večer - Marieke Lucas Rijneveld: Nelagodje večera

10. apr. 20:00
Več terminov

Brezplačne vstopnice

Spletna trgovina izdelkov

Spletna trgovina izdelkov

Skrbno izbrano ponudba različnih izdelkov in spominkov, ki so nastali v sodelovanju z različnimi slovenskimi oblikovalci ali so plod dela oblikovalskega tima Cankarjevega doma.

 

prijava

Bodite med prvimi ...

....  ki boste izvedeli, katere koncerte, predavanja, gledališka in plesna gostovanja in drugo pripravljamo v Cankarjevem domu,

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI