Cankarjev dom
Pretekli dogodek
4. - 6. nov. 2021

7. Slovenski psihiatrični kongres

Prireja: Združenje psihiatrov pri Slovenskem zdravniškem društvu

7. Slovenski psihiatrični kongres

4. - 6. nov. 2021
Več terminov

Kotizacija

11. jan. 2022 19:00

Ljudmila Saraskina: Dostojevski

Spletni dogodek, pogovor z Ljudmilo Ivanovo Saraskino, eno najboljših poznavalk življenja in dela F. M. Dostojevskega

Ljudmila Ivanova Saraskina je ena najboljših poznavalk življenja in dela F. M. Dostojevskega (v svetovnem merilu); je ruska literarna zgodovinarka in biografistka, ki je večino svojega življenja posvetila preučevanju del in biografij Dostojevskega in Solženicina, o katerih je napisala svoji najodmevnejši biografski izdaji.

Z njo se bo pogovarjal prevajalec (in pobudnik prevoda biografije Dostojevski) Borut Kraševec.

V sodelovanju z LUD Literatura 

 

Ljudmila Saraskina: Dostojevski

11. jan. 2022 19:00
11. jan. 2022 19:00
Več terminov

28. okt. 2021 18:00

Dostojevski, publicist in esejist

Prestavljeno predvidoma na januar 2022
Okrogla miza bo potekala prek spleta

Ob izidu Peterbruškega letopisa v sodelovanju z založbo Goga snujemo predstavitev feljtonov Dostojevskega, v katerih je spregovoril o nacionalni ideji in
ruski samobitnosti. Ob tej priložnosti bomo povabili dr. Tatjano Kasatkin, vodjo raziskav pri Inštitutu za svetovno literaturo Gorkega Ruske akademije
znanosti, vodjo centra Dostojevski in svetovna kultura pri Inštitutu za svetovno iteraturo Gorkega Ruske akademije znanosti ter predsednico raziskovalnega odbora za umetniško dediščino Dostojevskega v okviru Znanstvenega sveta za zgodovino svetovne kulture Ruske akademije znanosti. 

Omizje bo povezovala dr. Urša Zabukovec, na njem bosta poleg že omenjenih sodelovala še dva slovenska sogovornika.

Dostojevski, publicist in esejist

28. okt. 2021 18:00
28. okt. 2021 18:00
Prestavljeno na januar 2022
Več terminov

Pretekli dogodek
22. nov. - 5. dec. 2021

37. Slovenski knjižni sejem

Prireja: Združenje knjižnih založnikov in knjigotržcev pri GZS

37. Slovenski knjižni sejem

22. nov. - 5. dec. 2021
Več terminov

Cankarjev dom
Pretekli dogodek
9. jun. 2021 09:00

Konferenca Enerstock 2021: Pametnim rešitvam nasproti

Prirejata: Fakulteta za strojništvo UL, Odsek za anorgansko kemijo in tehnologijo – Kemijski inštitut

Konferenca Enerstock 2021: Pametnim rešitvam nasproti

9. jun. 2021 09:00
9. jun. 2021 09:00
Več terminov

Registration

8. maj 2021 20:00

Odprtje festivala Fabula

Govorci:
Uršula Cetinski, generalna direktorica Cankarjevega doma
Aleš Šteger, programski direktor Beletrine
mag. Mateja Demšič, vodja oddelka za kulturo Mestne občine Ljubljana
Aljaž Koprivnikar, umetniški vodja festivala FabulaOdprtje festivala Fabula

8. maj 2021 20:00
8. maj 2021 20:00
Več terminov

Brezplačen ogled

Pretekli dogodek
Od 1. do 4. aprila 2021

Ujete v medmrežju (V siti)

Režija: Barbora Chalupová, Vít Klusák
Podaljšan ogled filma zaradi velikega zanimanja občinstva na 23. Festivalu dokumentarnega filma

Češka republika, 2020; 100' DCP
 

Odvisnost mladih od spletnih aplikacij in posledično spletno spolno nadlegovanje sta velik problem sodobne družbe, zato sta se Chalupová in Vít Klusák (znan po Čeških sanjah) odločila izpeljati filmski eksperiment, ki je postopoma postal družbena intervencija, saj je organom oblasti pomagala pri konkretnih obtožbah. Na igralski avdiciji sta izbrala tri polnoletna dekleta, ki bi po videzu lahko igrala dvanajstletnice, nato sta s skupino psihologov, seksologov in odvetnikov ustvarila lažne spletne profile treh »dvanajstletnic« in dekleta prepustila spletnim video klepetalnicam. Število prošenj anonimnežev po osebnem stiku in razkazovanju intimnih delov telesa je bilo šokantno …

Zamisel za dokumentarec se je porodila ob naročilu ponudnika spletnih storitev za kratki film, ki bi ponazarjal, kako zelo so mlada dekleta na spletu izpostavljena zlorabam. Podjetje nenehno prejema prošnje policije po naslovih uporabnikov, osumljenih zalezovanja mladoletnic z namenom spletne spolnosti in zmenkov. Zatem je Barbora izvedela za dvanajstletnico, ki je za ustvarjanje vtisa, da prejema sporočila starejšega moškega z opolzko vsebino, ustvarila profil lažnega spolnega plenilca. Njen namen: vključitev v pogovore sošolk s profili resničnih starejših moških po telefonu. Tedaj sem vedel, da ta film morava posneti.
Vit Klusák

Ujete v medmrežju (V siti)

Od 1. do 4. aprila 2021
Več terminov

6,50 EUR

neposreden dostop iz spletne trgovine CD (vstopnice.cd-cc.si) in ne iz platforme Cinesquare.net

Pretekli dogodek
Od 1. do 11. aprila 2021

Punčka (Petite fille)

Podaljšan ogled filma Punčka
Prejemnik glavne nagrade 23. Festivala dokumentarnega filma

Zaradi velikega zanimanja bo film Punčka, prejemnik glavne nagrade 23. FDF, na ogled še do nedelje, 11. aprila, do 23.59. Film si lahko ogledate na spletni strani Cankarjevega doma, neposreden dostop iz spletne trgovine CD vstopnice.cd-cc.si.
Nakup vstopnic do 11. aprila do 22. ure.


Francija, Danska, 2020; 88' DCP

Režija: Sébastien Lifshitz

Osemletna Sasha je deklica, rojena v fantovskem telesu. Tako meni sama in takšnega mnenja so njeni starši, ki Sasho razumejo in brezpogojno podpirajo. Stvari v sodobni družbi seveda niso preproste, Sasha se druži z vrstniki, obiskuje šolo in plesne vaje, njen dekliški videz in način oblačenja pa sprožata odzive, nemalokrat je predmet izživljanja in nasilnega vedenja. Družba vprašanje spola še vedno dojema črno-belo.


 

Pred nekaj leti sem posnel film o Bambi, eni prvih francoskih transspolnih oseb, rojeni leta 1935. Že pri treh ali štirih letih je globoko v sebi začutila, da je deklica. Ob tem sem se zamislil, saj se vprašanje transspolne identitete običajno pojavi v adolescenci, puberteti, v dobi, ko se telo spreminja. Ob Bambijini izpovedi sem se zavedel možnosti veliko zgodnejšega pojava. Ugotovil sem tudi, da je vprašanje identitete popolnoma ločeno od vprašanj spolnosti, ki se pojavijo v doraščanju. Za boljši vpogled vanje se mi je zdelo bistveno povedati zgodbo o sodobnem otroku, ki se spoprijema z vprašanji identitete.
Sébastien Lifshitz

Punčka (Petite fille)

Od 1. do 11. aprila 2021
Več terminov

6,50 EUR

neposreden dostop iz spletne trgovine CD (vstopnice.cd-cc.si) in ne iz platforme Cinesquare.net

20. maj 2021 20:00

Marek Šindelka: Utrujenost materiala

Mojstrska književnost in izjemna bralska izkušnja. Utrujenost materiala je celostna in melodična analiza duha časa. Tzum, literarni spletni portal 

 


Utrujenost materiala
je presunljiv roman o begunstvu, o begu od doma, razdejanega od vojne, ter poti čez neznano in sovražno ozemlje. Poetični jezik upoveduje zgodbo bratov, človeških senc na obrobju družbe, ki v svetu, v katerem vladata surovost in odklonilen odnos do drugačnih, do življenja tujcev, izgubljena iščeta varno zavetje in drug drugega. Ob prepletanju njune bolečine, tesnobe, strahu se potapljamo v univerzalno podobo človeške izkoreninjenosti, odtujenosti medosebnih odnosov in razbiramo metaforo današnje Evrope, ki spominja na delovni stroj, neskončen proizvodni cikel. V njem vsi postajamo zgolj številka, reducirana v material in statistiko. S svojim pisanjem Šindelka brez odvečnega moraliziranja prinaša izjemno gesto vživljanja v tujo usodo, ki hkrati prebuja našo lastno občutljivost in sočutje do sočloveka.

Roman je prevedla Nives Vidrih.

Marek Šindelka je eden najbolj priljubljenih, nagrajevanih in prevajanih čeških avtorjev. V svojih delih združuje natančen, izviren jezik, prepričljivo naracijo in močan občutek za komuniciranje z bralci, ki jih sooča s poglobljenimi uvidi v človeške medosebne odnose in današnji čas.

Pogovor z avtorjem bo v Cankarjevem domu vodil slovenski novinar in televizijski voditelj lgor E. Bergant.

Gostovanje Marka Šindelke na Fabuli je podprl Češki literarni center.

Zagotovljen bo prevod.

Obisk prireditev v Cankarjevem domu skladno s spremenjenim odlokom o začasni omejitvi ponujanja kulturnih storitev končnim uporabnikom v Republiki Sloveniji. Varno na dogodke >>
 

Marek Šindelka: Utrujenost materiala

20. maj 2021 20:00
20. maj 2021 20:00
Več terminov

Hibridni dogodek (v dvorani in na spletu) / Vstop v Linhartovo dvorano je mogoč pri vhodih 1 iz Parka Sveta Evrope, 2 s ploščadi med NLB in CD ter 3 iz Podhoda Maxija. Drugi vhodi so zaprti.

17. maj 2021 20:00

Deborah Levy: Mož, ki je videl vse

Ena največjih zgodb angleške literature v tem desetletju je vrnitev in zmaga Deborah Levy ... Lahko bi rekli, da je navdihujoča, če ne bi bilo tako očitno, da jo je nemogoče posnemati.
New Statesman

Saul Adler leta 1988 prečka Abbey Road v Londonu. Pri tem ga (morda takrat, morda kdaj pozneje) zbije avto. Na videz se mu ne zgodi nič: obišče svojo punco, umetnico Jennifer Moreau; seksata in se razideta. Kot zgodovinar Saul nato odpotuje v vzhodni Berlin tik pred padcem zidu, kjer se začnejo v nenavadnem deliriju prepletati marksizem, erotika, krivda in popkultura, v središču pa stoji vprašanje, kaj vse smo pripravljeni spregledati, da bi bili pred sabo – in pred Zgodovino – videti kot ljudje, kakršni želimo verjeti, da smo. Kolikšno škodo s potlačitvami delamo sebi in kolikšno ljudem okoli nas? Mož, ki je videl vse je roman, ki se razstavlja zato, da se na koncu lahko sestavi in nas pripravi k temu, da ga po zadnji strani nemudoma začnemo brati od začetka.

Roman je prevedel Jernej Županič.

Deborah Levy je ena najpomembnejših sodobnih britanskih pisateljic in dramatičark ter sodi v svetovni literarni kanon. Njen mojstrski avtobiografski cikel velja za prelomno delo avtofikcije in esejistični presežek. Njeni romani so bili večkrat nominirani za nagrado man booker, nazadnje prav Mož, ki je videl vse (2019).

Literarni dogodek z Deborah Levy bo zaradi pandemije in ukrepov za zajezitev širjenja covida 19 potekal virtualno. Posnetek virtualnega pogovora z avtorico, ki ga je pripravila filmska ekipa Fabula, bo vodila slovenska urednica, publicistka in doktorica zgodovine Manca G. Renko. Posnetek bo opremljen s slovenskimi podnapisi ter premierno prikazan na spletni strani www.cd-cc.si in na družbenih omrežjih Cankarjevega doma.

 

Deborah Levy: Mož, ki je videl vse

17. maj 2021 20:00
17. maj 2021 20:00
Posnetek pogovora bo opremljen s slovenskimi podnapisi ter premierno prikazan na spletni strani www.cd-cc.si in na družbenih omrežjih Cankarjevega doma.
Več terminov

Brezplačen ogled

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI