Pretekli dogodek
Od 1. do 4. aprila 2021

Ujete v medmrežju (V siti)

Režija: Barbora Chalupová, Vít Klusák
Podaljšan ogled filma zaradi velikega zanimanja občinstva na 23. Festivalu dokumentarnega filma

Češka republika, 2020; 100' DCP
 

Odvisnost mladih od spletnih aplikacij in posledično spletno spolno nadlegovanje sta velik problem sodobne družbe, zato sta se Chalupová in Vít Klusák (znan po Čeških sanjah) odločila izpeljati filmski eksperiment, ki je postopoma postal družbena intervencija, saj je organom oblasti pomagala pri konkretnih obtožbah. Na igralski avdiciji sta izbrala tri polnoletna dekleta, ki bi po videzu lahko igrala dvanajstletnice, nato sta s skupino psihologov, seksologov in odvetnikov ustvarila lažne spletne profile treh »dvanajstletnic« in dekleta prepustila spletnim video klepetalnicam. Število prošenj anonimnežev po osebnem stiku in razkazovanju intimnih delov telesa je bilo šokantno …

Zamisel za dokumentarec se je porodila ob naročilu ponudnika spletnih storitev za kratki film, ki bi ponazarjal, kako zelo so mlada dekleta na spletu izpostavljena zlorabam. Podjetje nenehno prejema prošnje policije po naslovih uporabnikov, osumljenih zalezovanja mladoletnic z namenom spletne spolnosti in zmenkov. Zatem je Barbora izvedela za dvanajstletnico, ki je za ustvarjanje vtisa, da prejema sporočila starejšega moškega z opolzko vsebino, ustvarila profil lažnega spolnega plenilca. Njen namen: vključitev v pogovore sošolk s profili resničnih starejših moških po telefonu. Tedaj sem vedel, da ta film morava posneti.
Vit Klusák

Ujete v medmrežju (V siti)

Od 1. do 4. aprila 2021
Več terminov

6,50 EUR

neposreden dostop iz spletne trgovine CD (vstopnice.cd-cc.si) in ne iz platforme Cinesquare.net

Pretekli dogodek
Od 1. do 11. aprila 2021

Punčka (Petite fille)

Podaljšan ogled filma Punčka
Prejemnik glavne nagrade 23. Festivala dokumentarnega filma

Zaradi velikega zanimanja bo film Punčka, prejemnik glavne nagrade 23. FDF, na ogled še do nedelje, 11. aprila, do 23.59. Film si lahko ogledate na spletni strani Cankarjevega doma, neposreden dostop iz spletne trgovine CD vstopnice.cd-cc.si.
Nakup vstopnic do 11. aprila do 22. ure.


Francija, Danska, 2020; 88' DCP

Režija: Sébastien Lifshitz

Osemletna Sasha je deklica, rojena v fantovskem telesu. Tako meni sama in takšnega mnenja so njeni starši, ki Sasho razumejo in brezpogojno podpirajo. Stvari v sodobni družbi seveda niso preproste, Sasha se druži z vrstniki, obiskuje šolo in plesne vaje, njen dekliški videz in način oblačenja pa sprožata odzive, nemalokrat je predmet izživljanja in nasilnega vedenja. Družba vprašanje spola še vedno dojema črno-belo.


 

Pred nekaj leti sem posnel film o Bambi, eni prvih francoskih transspolnih oseb, rojeni leta 1935. Že pri treh ali štirih letih je globoko v sebi začutila, da je deklica. Ob tem sem se zamislil, saj se vprašanje transspolne identitete običajno pojavi v adolescenci, puberteti, v dobi, ko se telo spreminja. Ob Bambijini izpovedi sem se zavedel možnosti veliko zgodnejšega pojava. Ugotovil sem tudi, da je vprašanje identitete popolnoma ločeno od vprašanj spolnosti, ki se pojavijo v doraščanju. Za boljši vpogled vanje se mi je zdelo bistveno povedati zgodbo o sodobnem otroku, ki se spoprijema z vprašanji identitete.
Sébastien Lifshitz

Punčka (Petite fille)

Od 1. do 11. aprila 2021
Več terminov

6,50 EUR

neposreden dostop iz spletne trgovine CD (vstopnice.cd-cc.si) in ne iz platforme Cinesquare.net

Pretekli dogodek
12. feb. 2021 08:00

1. Mednarodna znanstvena konferenca v primarnem zdravstvu

Virtualna konferenca pod pokroviteljstvom Evropskega združenja za kakovost in varnost v družinski medicini (EQUIP), Evropskega foruma za primarno zdravstveno varstvo (EFPC) in Evropskega združenja za simulacije (SESAM).

Medicina je znanost, za katero je značilno vseživljenjsko učenje. V medicini so raziskave in razvoj tiste, ki omogočajo nova spoznanja in uvedbo novosti v sicer utečene strokovne prakse. Tudi v osnovnem zdravstvu so potrebni novi pristopi, vendar bomo le z novostmi, ki jih razvije in implementira v prakso stroka sama, dosegli tiste izboljšave, s katerimi bodo zadovoljni tako pacienti kot zdravstveni delavci in se ne nazadnje uspešno prilagajali izzivom, ki nam jih nalaga prihodnost.

 

V skladu z vizijo Zdravstvenega doma Ljubljana smo se v vodstvu lotili novega projekta, za katerega menimo, da bo pomemben doprinos tako k razvoju osnovnega zdravstva kot tudi k prepoznavnosti naše ustanove. Zato s ponosom napovedujemo dogodek, ki ga skupaj organizirata Zdravstveni dom Ljubljana in Medicinska fakulteta Univerze v Ljubljani.

Gre za prvi mednarodni znanstveni dogodek na področju primarnega zdravstva v Sloveniji, na katerem bodo sodelovali številni mednarodni in domači strokovnjaki, med drugim slavnostni govorniki David Grant, predsednik Evropskega združenja za simulacije (SESAM), prof. Sally Kendall iz Univerze v Kentu (Velika Britanija), prof. Jasna Mesarić iz univerze Libertas International University (Hrvaška), Adrian Rohrbasser, izredni raziskovalec  iz Univerze v Bernu (Švica) ter dr. Evgeny Zheleznyakov, dr. med., predstavnik Svetovne zdravstvene organizacije (WHO).

Konferenca se osredotoča na medprofesionalno timsko delo in kakovost v zdravstvu. Ta tema je v skladu z nedavnim razvojem na področju primarne zdravstvene oskrbe v Evropi, ki se vse bolj usmerja v celovit pristop do bolnikov, ki temelji na različnih strokovnjakih primarne zdravstvene oskrbe. Timsko delo je vse bolj pomembno, saj je oskrba bolnikov na ravni primarnega zdravstvenega varstva vse bolj kompleksna. Poleg tega obstajajo številni izzivi kakovosti in varnosti, povezani z medprofesionalnim timskim delom, pri čemer je kultura varnosti ključnega pomena.

1. Mednarodna znanstvena konferenca v primarnem zdravstvu

12. feb. 2021 08:00
Več terminov

Pretekli dogodek
21. in 22. jan. 2021 med 11. in 18. uro

SPORTO Online Experience

Prireja: Sport Media Focus, komuniciranje v športu


SPORTO konferenca bo potekala v živo v četrtek in petek, 21. in 22. januarja, med 11. in 18. uro, z začetki predavanj ob polni uri, vsebine bodo razdeljene v 40-minutne sklope.

Program >>

 

SPORTO Online Experience

21. in 22. jan. 2021 med 11. in 18. uro
Več terminov

129 EUR + DDV

Pretekli dogodek
25. dec. 2020 11:00

Nanine pesmi

Glasbeno-plesna predstava
Od 5. do 10. leta

Nastopata: Nana Milčinski, Bojan Maroševič
Baletni ansambel SNG Maribor
Simfonični orkester SNG Maribor
Dirigent Simon Robinson
 

Premiera bo v živo prek FB SNG Maribor >>


Valentina Turcu, koreografinja, režiserka in vsestranska ustvarjalka v prostranem vesolju gledališča, je svojo izkušnjo med ustvarjanjem glasbene, dramske in plesne predstave Nanine pesmi opisala kot povsem drugačno vstopanje v svet domišljije, ki se spleta v dialogu med dedkom in vnukinjo. Osrednjo gonilno silo predstave vidi prav v ljubezni: »Ljubezen, ki jo še danes čutimo do Franeta Milčinskega - Ježka, ljubezen, ki jo je on čutil do svojega ustvarjalnega poslanstva, ljubezen, ki je v vsaki njegovi besedi jasna, nesebična in čista do njegove vnukinje Nane, ljubezen, ki je otroška, realna in človeška ter vsem nam tako ultimativno potrebna. Vsi prizori, ki se vrstijo v predstavi, so tako na vse mogoče načine povezani z ljubeznijo. Želela sem ustvariti čarobno, poetično, subtilno predstavo. Kot nekakšen sprehod po spominih v popolnoma novem gledališkem žanru. Presenetilo me je to, da me je med ustvarjanjem prizora za prizorom predstava preoblikovala kot ustvarjalko, predstava je soustvarjala svoje Vesolje in nas prebujala s številnimi sporočili.«


Ježkov citat, »kar v srcu imaš rada, vse tebi pripada«, ki je postal nekakšen moto predstave, je tako pomenljivo vplival na zasnovo vizualne estetike predstave. Ta izhaja iz minimalizma in prečiščenega gledališkega prostora, ki dopušča čustvenemu in imaginarnemu razpoloženju prosto pot, pri tem pa ima pomembno vlogo predvsem glasba. Kot je povedala Valentina, »smo Nana Milčinski, Jani Hace, Matija Krečič, Rok Predin, Nejc Gazvoda in jaz na stežaj odprli številne tematike ustvarjalnega procesa, predvsem vprašanje, v katero smer potuje predstava ter katere vrednote ponuja otrokom in publiki, ki jo bo spremljala na tej poti. Zdi se mi, da se bodo lahko otroci z nami počutili hkrati doma, v določenih trenutkih na potovanju in obenem tudi v brezmejnem vesolju, ki ga prežemata domišljija in srčnost«. 

Nanine pesmi

25. dec. 2020 11:00
posnetek bo na voljo do 15. ure
Več terminov

Premiera bo v živo prek FB SNG Maribor

Koprodukcija Cankarjevega doma iz Ljubljane in SNG Maribor
Režija in koreografija: Valentina Turcu
Besedila pesmi: Frane Milčinski - Ježek
Avtorja glasbenih aranžmajev: Jani Hace, Matija Krečič
Avtor veznega besedila: Nejc Gazvoda
Glasba: Peter Penko, Jan Medle, Anja Pavlin, Jani Hace, Tomaž Okroglič Rous

 

Video: Rok Predin; scenograf Matic Kašnik; kostumografinja Nataša Recer; dramaturški sodelavec Vili Ravnjak; asistentka koreografinje Tanja Baronik; oblikovalec luči Tomaž Premzl; tonski mojster Gregor Mendaš


 

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI