Cankarjev dom
Pretekli dogodek
15. in 16. marec

2. konferenca razrednega pouka: Soustvarjamo razredni pouk

Prireja: Zavod RS za šolstvo

Spletna konferenca ustvarja možnosti za strokovno in ustvarjalno razmišljanje o poučevanju in učenju v spreminjajočih se okoliščinah ter udeleženim predstavlja znanja in veščine za nadaljnje razvijanje lastne dobre poučevalne prakse.

 

2. konferenca razrednega pouka: Soustvarjamo razredni pouk

15. in 16. marec
Več terminov

Registracija

23. apr. 2022 20:00

Fabula v teoriji z Didierjem Eribonom

Dogodek bo potekal prek spletaProgram Fabula v teoriji v dveh teoretičnih omizjih pretresa stanje človeške ranljivosti oziroma občutljivosti. Kako gledati na posameznika in na družbo, kako v sodobnem času obravnavamo ranljive skupine, manjšine in njihove življenjske situacije, kako majhni in krhki smo v resnici nasproti vsemogočnemu sistemu in koliko ranljivosti si v sodobnem času človeške odsotnosti in družbene apatičnosti sploh še dopustimo, so le nekatera od vprašanj, na katera bomo odgovore iskali skupaj z enim največjih francoskih avtorjev sedanjega časa, Didierjem Eribonom, in trenutno najbolj izstopajočim imenom nigerijske literature, Chimamando Ngozi Adichie, ki je s svojimi deli osvojila tako anglofonsko kot širšo svetovno javnost.

 

 

Ob predavanju francoskega sociologa in filozofa Didierja Eribona (1953) se bomo soočili z vprašanji družbenega razreda, spolnosti, intelektualne skupnosti ter zapletenega, pogosto konfliktnega sotočja družbene in psihične identitete. Pogovor z avtorjem se bo navezal tudi na slovenski prevod njegovega temeljnega dela Vrnitev v Reims (*cf, 2022) ki se prične z avtorjevo vrnitvijo v kraj, od koder je že v mladosti pobegnil in z njim prekinil vse stike, ob tem pa v avtobiografskem spletanju in družbenih tektonskih premikih izpisuje problematiziranje delavskega razreda, (ne)moč levega političnega pola ter zavedanje o nujnosti boja za svoje (in temeljne) človeške pravice, a ne na račun zavračanja drugih in favoriziranja lastne identitete. Avtor je predaval na različnih univerzah po vsem svetu, med drugim je bil profesor sociologije v Amiensu in gostujoči profesor na kalifornijski univerzi v Berkeleyju, na Inštitutu za napredne študije v Princetonu, na univerzah Harvard in Yale, na univerzi New York (NYU) in na univerzi Columbia. Mednarodno pozornost je pritegnila njegova družbena avtobiografija Vrnitev v Reims (2009), v kateri analizira razpad francoske družbe. Njegovo delo Žalitev in ustvarjanje geja (1999) je postalo klasika in temeljni dokument queer studies. Med njegovimi najnovejšimi objavami sta La société comme verdict (2013) in Principes d’une pensée critique (2016).


V okviru avtorjevega gostovanja na festivalu Fabula bo v sodelovanju z založbo *cf izšlo delo Vrnitev v Reims.

Fabula v teoriji z Didierjem Eribonom

23. apr. 2022 20:00
23. apr. 2022 20:00
Več terminov

Pogovor bo v francoskem jeziku, poskrbljeno bo za tolmačenje v slovenščino.

10. apr. 2022 20:00

Fabulin literarni večer - Marieke Lucas Rijneveld: Nelagodje večera

Nastop Marieke Lucas Rijneveld bo zavoljo avtorjevih obveznosti potekal virtualno, 10. aprila, ob 20. uri in sicer na spletnih straneh Fabule in Cankarjevega doma. Pogovor z avtorjem, ki bo podnaslovljen v slovenščino, bo vodila Petra Meterc.Roman Nelagodje večera je brezkompromisna in napeta zgodba desetletne deklice Jas, ki odrašča v globoko verni družini na duhamornem podeželju, kjer sta zapravljanje in lahkomiselnost enakovredna grehu. Nekega ledenega jutra se ustaljeno družinsko življenje poruši ob tragični nesreči, za katero deklica Jas še najbolj krivi sama sebe. Po njej seveda v družini ni nič več, kot je bilo, starša in otroci pa se na smrt ožjega družinskega člana odzovejo na različne načine. Jas, skupaj z brati in sestrami do vprašanja smrti razvije radovednost, v vrtincu vse bolj motečih fantazij pa sanja o »drugi strani« in odrešitvi, ne da bi vedela, kam jo bodo te sanje nazadnje privedle. »Izjemno«, »vznemirljivo«, »sijajno«, »prelepo« so le nekateri od presežnikov, s katerimi so osrednji svetovni mediji pospremili osupljiv prvenec, fascinantno študijo žalovanja, navdihnjeno z resnično avtorjevo izkušnjo ob izgubi brata.

Roman je prevedla Mateja Seliškar Kenda.

Marieke Lucas Rijneveld (1991) je eno najopaznejših novih peres nizozemske književnosti. Njegova pesniška zbirka, objavljena leta 2015, je bila ovenčana z nagrado C. Buddingha za najboljši pesniški prvenec, časopis de Volkskrant pa jo je označil za literarni vrhunec leta. Leta 2018 je pri ugledni nizozemski založbi Atlas Contact objavil svoj prvi roman Nelagodje večera, ki je bil prav tako nagrajen in je postal nizozemska uspešnica. V deloma avtobiografski zgodbi, ki jo je navdihnila tragična smrt avtorjevega brata, z brutalno neposrednostjo in v nadrealističnih podobah pripoveduje o posledicah družinske travme, zanjo pa je leta 2020 kot prvi nizozemski avtor prejel tudi prestižno nagrado mednarodni booker.

Intenzivno surov, nepozaben prvenec. Delo, ki ob moderno sodobnost drzno sopostavlja drugačen čas dogmatskega verskega prepričanja in brezpogojnega verovanja: brezmejnost in skrivnostnost vesolja, ki soobstaja ob klavstrofobični skupnosti kmetije, cerkve in šole. Rijneveldova pripoved o vsakdanjem življenju deklice Jas, ki je hkrati prispodoba za osamljenost in strah, je izjemno delo. Financial Times

Fabulin literarni večer - Marieke Lucas Rijneveld: Nelagodje večera

10. apr. 2022 20:00
10. apr. 2022 20:00
Več terminov

Pogovor bo v nizozemskem jeziku, poskrbljeno bo za tolmačenje v slovenščino.

14. apr. 2022 20:00

Fabulin literarni večer - Mieko Kawakami: Vsa moja poletja

Dogodek z Mieko Kawakami bo v četrtek, 14. aprila, ob 20. uri potekal v Klubu CD: virtualni pogovor z avtorico in moderatorko Nagiso Moritoki Škof bo pospremil buto performans Darinke Pillari. Dogodek bo podnaslovljen v slovenščino.


Vsa moja poletja, najnovejši roman japonske avtorice srednje generacije, sodi v tisto ne preveč številčno, a zato toliko bolj cenjeno skupino literarnih del, o katerih sta si splošno in strokovno občinstvo tako na vzhodni kot zahodni polobli soglasna v svojem navdušenju. Prikazuje sliko sodobnega materinstva in oriše intimno popotovanje treh žensk, sester in njune hčerke oziroma nečakinje, ki se soočajo z lastnimi frustracijami in negotovostmi na poti iskanja pomiritve in lastne prihodnosti. Zgodbe protagonistk izrisujejo podobe materinstva, rojstev, integritete ženskega telesa, svobode in sprejemanja težkih odločitev, s katerimi se sooča marsikatera ženska. Čustveno neizprosna romaneskna zgodba se odvije v dveh delih, med katerima mine deset let. V tem času pa osrednje protagonistke sprejmejo nekatere ključne življenjske odločitve.

Roman sta prevedla Nina Habjan Villarreal in Domen Kavčič.


Mieko Kawakami (1976) je kot pesnica debitirala leta 2006, leto kasneje pa objavila dve noveli in za drugo, naslovljeno Dojke in jajčeca, prejela nagrado za mlade literarne upe. Njeno najuspešnejše delo doslej, roman Vsa moja poletja, ki je izšel leta 2019 in ji prinesel svetovno slavo, je zasnovala kot razširjeno in predelano različico svoje druge novele. Za avtoričino pisanje sta značilna eksperimentalni in poetični jezik, s katerim se loteva vprašanj telesa, z njim povezane svobode in nerazrešenih dilem sodobne družbe, pri čemer naslavlja predvsem ženske. Mieko Kawakami je za svoja dela prejela več uglednih japonskih literarnih nagrad (Akutagawovo, Tanizakijevo in nagrado Murasaki Šikibu), roman Vsa moja poletja pa je bil uvrščen tudi med deset literarnih vrhuncev leta 2020 po izboru revije Time. Slavni japonski pisatelj Haruki Murakami je Kawakami razglasil za svojo najljubšo pisateljico in njeno delo označil za »nenehno rastočo in razvijajočo se pisavo«.

Na mednarodnem literarnem nebu je eksplodirala ena najbolj sijočih japonskih zvezd. Mieko Kawakami je vrhunska umetnica in nenehno razvijajoča se stilistka, obenem pa tako berljiva pripovednica, da ji uspe pritegniti bralske množice. The Japan Times
 

Fabulin literarni večer - Mieko Kawakami: Vsa moja poletja

14. apr. 2022 20:00
14. apr. 2022 20:00
Več terminov

Pogovor bo v japonskem jeziku, poskrbljeno bo za tolmačenje v slovenščino.

28. okt. 2021 18:00

Dostojevski, publicist in esejist

Prestavljeno predvidoma na januar 2022
Okrogla miza bo potekala prek spleta

Ob izidu Peterbruškega letopisa v sodelovanju z založbo Goga snujemo predstavitev feljtonov Dostojevskega, v katerih je spregovoril o nacionalni ideji in
ruski samobitnosti. Ob tej priložnosti bomo povabili dr. Tatjano Kasatkin, vodjo raziskav pri Inštitutu za svetovno literaturo Gorkega Ruske akademije
znanosti, vodjo centra Dostojevski in svetovna kultura pri Inštitutu za svetovno iteraturo Gorkega Ruske akademije znanosti ter predsednico raziskovalnega odbora za umetniško dediščino Dostojevskega v okviru Znanstvenega sveta za zgodovino svetovne kulture Ruske akademije znanosti. 

Omizje bo povezovala dr. Urša Zabukovec, na njem bosta poleg že omenjenih sodelovala še dva slovenska sogovornika.

Dostojevski, publicist in esejist

28. okt. 2021 18:00
28. okt. 2021 18:00
Prestavljeno na januar 2022
Več terminov

11. jan. 2022 19:00

Ljudmila Saraskina: Dostojevski

Spletni dogodek, pogovor z Ljudmilo Ivanovo Saraskino, eno najboljših poznavalk življenja in dela F. M. Dostojevskega

Ljudmila Ivanova Saraskina je ena najboljših poznavalk življenja in dela F. M. Dostojevskega (v svetovnem merilu); je ruska literarna zgodovinarka in biografistka, ki je večino svojega življenja posvetila preučevanju del in biografij Dostojevskega in Solženicina, o katerih je napisala svoji najodmevnejši biografski izdaji.

Z njo se bo pogovarjal prevajalec (in pobudnik prevoda biografije Dostojevski) Borut Kraševec.

V sodelovanju z LUD Literatura 

 

Ljudmila Saraskina: Dostojevski

11. jan. 2022 19:00
11. jan. 2022 19:00
Več terminov

Cankarjev dom
Pretekli dogodek
9. jun. 2021 09:00

Konferenca Enerstock 2021: Pametnim rešitvam nasproti

Prirejata: Fakulteta za strojništvo UL, Odsek za anorgansko kemijo in tehnologijo – Kemijski inštitut

Konferenca Enerstock 2021: Pametnim rešitvam nasproti

9. jun. 2021 09:00
9. jun. 2021 09:00
Več terminov

Registration

8. maj 2021 20:00

Odprtje festivala Fabula

Govorci:
Uršula Cetinski, generalna direktorica Cankarjevega doma
Aleš Šteger, programski direktor Beletrine
mag. Mateja Demšič, vodja oddelka za kulturo Mestne občine Ljubljana
Aljaž Koprivnikar, umetniški vodja festivala FabulaOdprtje festivala Fabula

8. maj 2021 20:00
8. maj 2021 20:00
Več terminov

Brezplačen ogled

Pretekli dogodek
Od 1. do 4. aprila 2021

Ujete v medmrežju (V siti)

Režija: Barbora Chalupová, Vít Klusák
Podaljšan ogled filma zaradi velikega zanimanja občinstva na 23. Festivalu dokumentarnega filma

Češka republika, 2020; 100' DCP
 

Odvisnost mladih od spletnih aplikacij in posledično spletno spolno nadlegovanje sta velik problem sodobne družbe, zato sta se Chalupová in Vít Klusák (znan po Čeških sanjah) odločila izpeljati filmski eksperiment, ki je postopoma postal družbena intervencija, saj je organom oblasti pomagala pri konkretnih obtožbah. Na igralski avdiciji sta izbrala tri polnoletna dekleta, ki bi po videzu lahko igrala dvanajstletnice, nato sta s skupino psihologov, seksologov in odvetnikov ustvarila lažne spletne profile treh »dvanajstletnic« in dekleta prepustila spletnim video klepetalnicam. Število prošenj anonimnežev po osebnem stiku in razkazovanju intimnih delov telesa je bilo šokantno …

Zamisel za dokumentarec se je porodila ob naročilu ponudnika spletnih storitev za kratki film, ki bi ponazarjal, kako zelo so mlada dekleta na spletu izpostavljena zlorabam. Podjetje nenehno prejema prošnje policije po naslovih uporabnikov, osumljenih zalezovanja mladoletnic z namenom spletne spolnosti in zmenkov. Zatem je Barbora izvedela za dvanajstletnico, ki je za ustvarjanje vtisa, da prejema sporočila starejšega moškega z opolzko vsebino, ustvarila profil lažnega spolnega plenilca. Njen namen: vključitev v pogovore sošolk s profili resničnih starejših moških po telefonu. Tedaj sem vedel, da ta film morava posneti.
Vit Klusák

Ujete v medmrežju (V siti)

Od 1. do 4. aprila 2021
Več terminov

6,50 EUR

neposreden dostop iz spletne trgovine CD (vstopnice.cd-cc.si) in ne iz platforme Cinesquare.net

Pretekli dogodek
Od 1. do 11. aprila 2021

Punčka (Petite fille)

Podaljšan ogled filma Punčka
Prejemnik glavne nagrade 23. Festivala dokumentarnega filma

Zaradi velikega zanimanja bo film Punčka, prejemnik glavne nagrade 23. FDF, na ogled še do nedelje, 11. aprila, do 23.59. Film si lahko ogledate na spletni strani Cankarjevega doma, neposreden dostop iz spletne trgovine CD vstopnice.cd-cc.si.
Nakup vstopnic do 11. aprila do 22. ure.


Francija, Danska, 2020; 88' DCP

Režija: Sébastien Lifshitz

Osemletna Sasha je deklica, rojena v fantovskem telesu. Tako meni sama in takšnega mnenja so njeni starši, ki Sasho razumejo in brezpogojno podpirajo. Stvari v sodobni družbi seveda niso preproste, Sasha se druži z vrstniki, obiskuje šolo in plesne vaje, njen dekliški videz in način oblačenja pa sprožata odzive, nemalokrat je predmet izživljanja in nasilnega vedenja. Družba vprašanje spola še vedno dojema črno-belo.


 

Pred nekaj leti sem posnel film o Bambi, eni prvih francoskih transspolnih oseb, rojeni leta 1935. Že pri treh ali štirih letih je globoko v sebi začutila, da je deklica. Ob tem sem se zamislil, saj se vprašanje transspolne identitete običajno pojavi v adolescenci, puberteti, v dobi, ko se telo spreminja. Ob Bambijini izpovedi sem se zavedel možnosti veliko zgodnejšega pojava. Ugotovil sem tudi, da je vprašanje identitete popolnoma ločeno od vprašanj spolnosti, ki se pojavijo v doraščanju. Za boljši vpogled vanje se mi je zdelo bistveno povedati zgodbo o sodobnem otroku, ki se spoprijema z vprašanji identitete.
Sébastien Lifshitz

Punčka (Petite fille)

Od 1. do 11. aprila 2021
Več terminov

6,50 EUR

neposreden dostop iz spletne trgovine CD (vstopnice.cd-cc.si) in ne iz platforme Cinesquare.net

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI