14. apr. 2022 20:00

Fabulin literarni večer - Mieko Kawakami: Vsa moja poletja

Dogodek z Mieko Kawakami bo v četrtek, 14. aprila, ob 20. uri potekal v Klubu CD: virtualni pogovor z avtorico in moderatorko Nagiso Moritoki Škof bo pospremil buto performans Darinke Pillari. Dogodek bo podnaslovljen v slovenščino.


Vsa moja poletja, najnovejši roman japonske avtorice srednje generacije, sodi v tisto ne preveč številčno, a zato toliko bolj cenjeno skupino literarnih del, o katerih sta si splošno in strokovno občinstvo tako na vzhodni kot zahodni polobli soglasna v svojem navdušenju. Prikazuje sliko sodobnega materinstva in oriše intimno popotovanje treh žensk, sester in njune hčerke oziroma nečakinje, ki se soočajo z lastnimi frustracijami in negotovostmi na poti iskanja pomiritve in lastne prihodnosti. Zgodbe protagonistk izrisujejo podobe materinstva, rojstev, integritete ženskega telesa, svobode in sprejemanja težkih odločitev, s katerimi se sooča marsikatera ženska. Čustveno neizprosna romaneskna zgodba se odvije v dveh delih, med katerima mine deset let. V tem času pa osrednje protagonistke sprejmejo nekatere ključne življenjske odločitve.

Roman sta prevedla Nina Habjan Villarreal in Domen Kavčič.


Mieko Kawakami (1976) je kot pesnica debitirala leta 2006, leto kasneje pa objavila dve noveli in za drugo, naslovljeno Dojke in jajčeca, prejela nagrado za mlade literarne upe. Njeno najuspešnejše delo doslej, roman Vsa moja poletja, ki je izšel leta 2019 in ji prinesel svetovno slavo, je zasnovala kot razširjeno in predelano različico svoje druge novele. Za avtoričino pisanje sta značilna eksperimentalni in poetični jezik, s katerim se loteva vprašanj telesa, z njim povezane svobode in nerazrešenih dilem sodobne družbe, pri čemer naslavlja predvsem ženske. Mieko Kawakami je za svoja dela prejela več uglednih japonskih literarnih nagrad (Akutagawovo, Tanizakijevo in nagrado Murasaki Šikibu), roman Vsa moja poletja pa je bil uvrščen tudi med deset literarnih vrhuncev leta 2020 po izboru revije Time. Slavni japonski pisatelj Haruki Murakami je Kawakami razglasil za svojo najljubšo pisateljico in njeno delo označil za »nenehno rastočo in razvijajočo se pisavo«.

Na mednarodnem literarnem nebu je eksplodirala ena najbolj sijočih japonskih zvezd. Mieko Kawakami je vrhunska umetnica in nenehno razvijajoča se stilistka, obenem pa tako berljiva pripovednica, da ji uspe pritegniti bralske množice. The Japan Times
 

Fabulin literarni večer - Mieko Kawakami: Vsa moja poletja

14. apr. 2022 20:00
14. apr. 2022 20:00
Več terminov

Pogovor bo v japonskem jeziku, poskrbljeno bo za tolmačenje v slovenščino.

Spletna trgovina izdelkov

Spletna trgovina izdelkov

Skrbno izbrano ponudba različnih izdelkov in spominkov, ki so nastali v sodelovanju z različnimi slovenskimi oblikovalci ali so plod dela oblikovalskega tima Cankarjevega doma.

 

prijava

Bodite med prvimi ...

....  ki boste izvedeli, katere koncerte, predavanja, gledališka in plesna gostovanja in drugo pripravljamo v Cankarjevem domu,

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI