14. apr. 20:00

Fabulin literarni večer - Mieko Kawakami: Vsa moja poletja

Ena najbolj sijočih Japonskih zvezd, ki bo eksplodirala čez mednarodno nebo literature. Kawakami je hkrati pisateljica in umetnica, velik um in nenehno se razvijajoča stilistka, ki ji uspe biti zelo berljiva kot tudi neizmerno popularna. The Japan Times

Moja poletja, romaneskni prvenec japonske avtorica mlajše srednje generacije sodi v tisto ne preveč številčno, a zato toliko bolj cenjeno skupino literarnih del, glede katerih sta si splošno in strokovno občinstvo tako na vzhodni kot zahodni polobli soglasna v svojem navdušenju. Prikazuje sliko sodobnega materinstva in oriše intimno popotovanje treh žensk, sester in njune hčerke oziroma nečakinje, ki se soočajo s frustrirajočim več in borijo z lastnimi negotovostmi na poti iskanja pomiritve in prihodnosti, ki bi jo lahko resnično imele za svojo. Liki in njihove zgodbe portretirajo in prikazujejo slike materinstva, rojstva, integritete ženskega telesa, svobode in težkih odločitev, s katerimi se sooča marsikatera ženska. Roman izjemne čustvene neizprosnosti in globine, ki je v izvirniku prvič izšel leta 2008, je sestavljen iz dveh delov, med katerima je deset let razdalje, v katerih se zgodijo nekateri ključni življenjski premiki osrednjih protagonistk, kar daje pripovedi še dodatno spoznavno moč.

Roman sta prevedla Nina Habjan Villarreal in Domen Kavčič.

Mieko Kawakami (1976) je v svoji literarni karieri kot pesnica debitirala leta 2006, le dve leti zatem pa že objavila roman, ki ji je prinesel svetovno slavo. Za njeno pisanje sta značilna eksperimentalen in poetičen jezik, s katerim se loteva vprašanj telesa, svobode in nerazrešenih dilem sodobne družbe, pri čemer naslavlja predvsem ženske. Za svoje delo je prejela številne ugledne literarne nagrade na Japonskem, med drugim Akutagawa, Tanizaki in Murasaki Shikibu. Njen roman Moja poletja je podiral prodajne rekorde in bil izbran med deset vrhuncev leta 2020 po izboru revije Time. Slavni japonski pisatelj Haruki Murakami jo je razglasil za svojo najljubšo pisateljico in njeno delo označil za »nenehno rastočo in razvijajočo se pisavo«.
 

Fabulin literarni večer - Mieko Kawakami: Vsa moja poletja

14. apr. 20:00
Več terminov

Brezplačne vstopnice

Spletna trgovina izdelkov

Spletna trgovina izdelkov

Skrbno izbrano ponudba različnih izdelkov in spominkov, ki so nastali v sodelovanju z različnimi slovenskimi oblikovalci ali so plod dela oblikovalskega tima Cankarjevega doma.

 

prijava

Bodite med prvimi ...

....  ki boste izvedeli, katere koncerte, predavanja, gledališka in plesna gostovanja in drugo pripravljamo v Cankarjevem domu,

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI