3. okt. 19:30

Kako smo gradili Cankarjev dom

Predava Miroslav Kert, prvi direktor Cankarjevega doma.

Predavatelj Miroslav Kert bo skušal odgovoriti na vprašanja, kako je potekalo delo od pobude za gradnjo in do zgraditve Kulturnega doma Ivan Cankar (KDIC). 

»Včasih je bilo na gradbišču hkrati tudi petsto ljudi,« se spominja Miro Kert, upokojeni ekonomist, ki je kot direktor delovne organizacije KDIC (Kulturni dom Ivana Cankarja) od spomladi 1978 do jeseni 1982 vodil gradnjo Cankarjevega doma. Bil je čas inflacije, za uvoz zaprtih meja, prvih resnejših znakov razpadanja jugoslovanske verzije socializma. Marsikateri čeri se je bilo treba izogniti na dolgi plovbi proti nacionalni kulturni ustanovi, ki že desetletja pušča močan pečat, ne le v Sloveniji, ampak tudi navzven. 

»Gradnjo je vodil operativni štab, ki ga je imenoval odbor udeležencev (investitorjev, op. avt.). Štab je vodil Janez Zemljarič, jaz sem bil njegov namestnik. Po letu 1980, ko je Zemljarič postal predsednik republiškega izvršnega sveta, je vodenje štaba prevzel Borut Miklavčič. Štab je imel sedež v enajstem nadstropju Ljubljanske banke, vsak ponedeljek zvečer smo imeli sejo. Med gradnjo je odbor udeležencev prepustil štabu pravico, da po potrebi imenuje posamezne delovne skupine, ki so bile zelo pomembne, od tiste za strojne instalacije do tiste za akustiko, v vsaki od njih je bilo na desetine strokovnjakov. Njihovo sodelovanje pri gradnji CD je bilo neverjetno, lahko rečem, da so bili veseli, da so sodelovali. Glede na projekt izvedenih del so na gradbišču vsak za svoje področje vrisovali spremembe in prilagoditve, ki so nastajale med gradnjo. V upravi delovne organizacije, sedež je imela v montažni hiši Jelovica na gradbišču, smo preverjali in analizirali, ali so dela opravljena v skladu s časovnim načrtom oziroma kje smo v zaostanku.« Iz intervjuja, ki ga je z Mirom Kertom, prvim direktorjem Cankarjevega doma, za Delo pripravil Gorazd Suhadolnik. 



 

Nakup vstopnic

Kako smo gradili Cankarjev dom

3. okt. 19:30
Več terminov

Brezplačne vstopnice

V sodelovanju s Klubom Korošcev v Ljubljani

Ivanka

Ivanka

Ivanka
najboljša spremljevalka na prireditve.

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI