6. sep. 2023 19:00

Podelitev pisateljske nagrade SEP 2023 za mlade avtorje in okrogla miza SEP: ›Raznoliki obraz Evrope‹

Sodelujejo: Jake Buttigieg (Malta), Marij Čuk (Italija/Slovenija), Barbara Korun (Slovenija), Gašper Kralj (Slovenija), Ariane Koch (Švica), Wojciech Kuczok (Poljska), Silke Scheuermann (Nemčija), Shpëtim Selmani (Kosovo), Max Sessner (Nemčija), Jan Škrob (Češka), Thomas Stangl (Avstrija), Tonia Tzirita Zaharatu (Grčija) in Tijana Rakočević (Črna gora).
Povezuje: Aljoša Harlamov. 

Dogodek se bo začel s podelitvijo pisateljske nagrade Srednjeevropske pobude za mlade avtorje na 38. Mednarodnem literarnem festivalu Vilenica, ki jo prejme prodorna avtorica mlajše generacije, pesnica, dramatičarka in prozaistka Tijana Rakočević iz Črne gore. Njena proza je v koraku s sodobnimi literarnimi trendi, s precizno, analitično in neprizanesljivo pisavo pa hkrati dekolonizira žensko telo ter razgalja družbeno sprejeto nasilje nad ženskami in seksualnimi manjšinami. Nagrajenka se bo mednarodnim in domačim gostom festivala pridružila na okrogli mizi SEP, ki bo tematizirala aktualno geslo in osrednji koncept letošnjega festivala, ›Raznoliki obraz Evrope‹: Evrope, celine raznolikih obrazov, ki so zgodovino sveta dolga stoletja krojili tako v negativnem (kadar je raznolikost imela slabšalen značaj in označevala izključevanje drugačnih) kot pozitivnem smislu (danes naj bi označevala evropsko identiteto v njeni celovitosti). Kakšne transformacije je prinesel naš čas, ko so na udaru temeljne človeške svoboščine in civilizacijske vrednote in bi spričo vse bolj izostrene družbeno-politične klime morali biti enotni v svoji različnosti? Kaj in koga vidimo, ko pogledamo v današnji obraz Evrope, kakšen odsev nam pri tem ponuja jutri in kakšna je pri tem vloga literature?

Pogovor bo potekal v angleščini s prevodom v slovenščino; tolmači Breda Biščak.

Podelitev pisateljske nagrade SEP 2023 za mlade avtorje in okrogla miza SEP: ›Raznoliki obraz Evrope‹

6. sep. 2023 19:00
6. sep. 2023 19:00
Več terminov

Brezplačne vstopnice

Ivanka

Ivanka

Ivanka
najboljša spremljevalka na prireditve.

prijava

Bodite med prvimi ...

....  ki boste izvedeli, katere koncerte, predavanja, gledališka in plesna gostovanja in drugo pripravljamo v Cankarjevem domu,

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI