24. sep. 2019 19:00

Prof. dr. Svetlana Slapšak: Ali so antični Grki gledali televizijo?

V okviru cikla Svetlane Slapšak Komunikacije in mobilnost v antiki

Antropološka analiza komuniciranja na simpoziju ali branje slik z vaz in naracija.

Sledovi takšnega manipuliranja s podobami – tudi gibanja – v tekstih. Opis umetniškega dela kot žanr. S terminom miturgija sem povezala pripovedne prakse z miti in ustno književnostjo; umetnost pripovedovanja je zahtevala obvladovanje verbalnih tehnik, ki so na eni strani omogočale dobro komuniciranje in zabavo, na drugi so ves čas preverjale znanje, na tretji pa so negovale žanr podrobnega opisa, ki je bil osnova estetike. Simpozijska zabava je pomenila merila pripovedovanja, enako kot retorika v javnosti oz. demokratičnih praksah. Te veščine so ostale pomembne tudi po zatonu atenske demokracije, predstavljale so osnovo sodnega govora in izobraževanja.

 

Prof. dr. Svetlana Slapšak: Ali so antični Grki gledali televizijo?

24. sep. 2019 19:00
24. sep. 2019 19:00
Več terminov

8 EUR

cikel predavanj 20 €

Prof. dr. Svetlana Slapšak je antropologinja in doktorica antičnih študij. Rojeno Beograjčanko je akademska pot vodila po številnih evropskih in ameriških univerzah, je nekdanja redna profesorica za antropologijo antičnih svetov, spolov ter balkanologijo in dekanka na nekdanji Fakulteti za podiplomski humanistični študij v Ljubljani.
 

 Izjemna predavateljica je tudi avtorica več kot petdesetih knjig. Z gibanjem Tisoč žensk za mir je bila nominirana za Nobelovo nagrado za mir.

Ivanka

Ivanka

Ivanka
najboljša spremljevalka na prireditve.

Uršula Cetinski

Blog Uršule Cetinski

Generalna direktorica CD,
Uršula Cetinski,
svoje misli o prireditvah
in drugem aktualnem dogajanju
v CD in širše
strne v kratke zapise.

Vabljeni k branju.

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI