21. okt. 2019 19:00

Prof. dr. Svetlana Slapšak: Antični potopisi, turizem, spominki.

Cikel predavanj Svetlane Slabšak Komunikacije in mobilnost v antiki

Kako so si Grki omislili eksploatacijo rimskih turistov – elitni turizem.

Hoteli, športne prireditve, rituali za turiste, opisi znamenitosti, trgovina s starinami in spominki. Gastronomski potopisi. Najboljši primeri prenove  za turiste so ne samo performansi atraktivnih ritualov, ampak tudi prenova samih spomenikov. Vojni plen iz Grčije v Rimu postaja moda, zbirateljstvo pa hobi bogatih, kot to kažejo Ciceronova pisma. Potovanje v Grčijo predstavlja najvišjo stopnjo študija (z obveznim prevajanjem grških tekstov), obiskovanje spomenikov je potrditev elitnosti za rimskega posameznika. Obiskovanje ustanov duhovnega izobraževanja, različnih filozofskih šol je tudi obveznost ob obisku Grčije.

 

Prof. dr. Svetlana Slapšak: Antični potopisi, turizem, spominki.

21. okt. 2019 19:00
21. okt. 2019 19:00
Več terminov

8 EUR

cikel predavanj 20 €

Prof. dr. Svetlana Slapšak je antropologinja in doktorica antičnih študij. Rojeno Beograjčanko je akademska pot vodila po številnih evropskih in ameriških univerzah, je nekdanja redna profesorica za antropologijo antičnih svetov, spolov ter balkanologijo in dekanka na nekdanji Fakulteti za podiplomski humanistični študij v Ljubljani.

 Izjemna predavateljica je tudi avtorica več kot petdesetih knjig. Z gibanjem Tisoč žensk za mir je bila nominirana za Nobelovo nagrado za mir.
 

Ivanka

Ivanka

Ivanka
najboljša spremljevalka na prireditve.

Uršula Cetinski

Blog Uršule Cetinski

Generalna direktorica CD,
Uršula Cetinski,
svoje misli o prireditvah
in drugem aktualnem dogajanju
v CD in širše
strne v kratke zapise.

Vabljeni k branju.

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI