5. nov. 2019 19:00

Prof. dr. Svetlana Slapšak: O prašičku, ki je umrl na poti.

Cikel predavanj Svetlane Slapšak Komunikacije in mobilnost v antiki

Znani komični epitaf prašičku odstira pogled v postopke, mehanizme in načine potovanja, od zemljevidov do prevoznih sredstev.

Od antičnih kart do razumevanja prostora in hitrosti prenosa informacij – vojne potrebe, politika, kolonizacija in turizem se vedno prepletajo. Pregled antičnih znanstvenih dosežkov tu ponuja ključno novo znanje, od antičnega računala, najdenega pri otoku Antikitera, do drugih strojev za informiranje, orientacijo, hitrost. Antična tehnologija, zasnovana na matematiki, geometriji, uporabi sončne svetlobe, vode, ognja, geografskega okolja in meritev, odpira popolnoma nove vidike iznajdljivosti in tudi primere z naravo usklajenih načinov proizvajanja energije.
 

Prof. dr. Svetlana Slapšak: O prašičku, ki je umrl na poti.

5. nov. 2019 19:00
5. nov. 2019 19:00
Več terminov

8 EUR

cikel predavanj 20 €

Prof. dr. Svetlana Slapšak je antropologinja in doktorica antičnih študij. Rojeno Beograjčanko je akademska pot vodila po številnih evropskih in ameriških univerzah, je nekdanja redna profesorica za antropologijo antičnih svetov, spolov ter balkanologijo in dekanka na nekdanji Fakulteti za podiplomski humanistični študij v Ljubljani.
 

Izjemna predavateljica je tudi avtorica več kot petdesetih knjig. Z gibanjem Tisoč žensk za mir je bila nominirana za Nobelovo nagrado za mir.

Ivanka

Ivanka

Ivanka
najboljša spremljevalka na prireditve.

Uršula Cetinski

Blog Uršule Cetinski

Generalna direktorica CD,
Uršula Cetinski,
svoje misli o prireditvah
in drugem aktualnem dogajanju
v CD in širše
strne v kratke zapise.

Vabljeni k branju.

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI