Pretekli dogodek
19. jan. 2023 19:00

Tadej Golob: Koma

Z avtorjem kriminalnega romana, Tadejem Golobom, se bo pogovarjal Igor E. Bergant 

Taras se po hudi nesreči na Polhograjski Grmadi prebudi iz kome. Ne le da ga čaka dolgotrajen spopad z zahtevno fizično rehabilitacijo, v njegovem spominu zija obsežna spominska vrzel. Vse je zaprto zaradi covida, zlovešče spremembe se dogajajo tudi na Generalni policijski postaji …


Odlomek iz knjige
Tega, da so komaj zlezli iz ene teme, se je spomnil. Tega, da v življenju ni spil toliko kave za s sabo kot v tistih treh predpoletnih mesecih. Da je bil nekaj časa kavomat na hodniku Policijske uprave Ljubljana skoraj edina možnost za kavo v radiju kakšnega kilometra. Da je, ko je pred vrati bencinske črpalke z masko čez obraz čakal, da bo lahko plačal natočeno gorivo, obvezno prebrskal še denarnico in preverjal, ali je v njej evro in pol za kavo. In zdaj so spet tam?
»Ja, še huje kot spomladi,« je rekla Alenka.
»Ali niso nad nami leteli avioni v čast zmage nad covidom?« je vprašal in se zajedljivo nasmehnil.
Alenka je bolj sama zase zamrmrala:
»V redu je. Humor je tu, potem najbrž res vse dela.«

Tadeju Golobu je s svojo detektivsko serijo, osredinjeno okoli lika in dela inšpektorja Tarasa Birse, svojsko mešanico scandinoir kriminalke, angleške detektivke ter ameriške trdokuhanke, uspelo (po)ustvariti distinktivno domači slonoir žanr: Golob/Birsa nam s svojim preiskovanjem značilno slovenskih krvnih in spolnih deliktov daje okušati in vonjati tisti značilno slovenski način zločinjenja, ki veje iz vsake strani njegovega kriminalno dobrega opusa kriminalk.
Mirt Komel

Kreativnost – presenečenja za vsakim vogalom, minuto, kavo, vrhom, stranjo, preplezanim raztežajem, jutrom v snegu in knjigo.
Humor – ko moraš poslušati in slišati, česar v resnici najraje ne bi vedel o sebi, svetu, drugih, in je vse res smešno, da komaj zadržiš oprimek ali ne padeš s stola.
Srčnost – ko si v stiski, gre zate sredi noči na rob sveta.
Plezanje – dolgi in težki raztežaji. »Pač, gas do konca, vse dat od sebe, ma ne se glih ubit …«
Odkritost – razumeti, kaj se dogaja, in to tudi povedati na glas, pa če to kdo hoče slišati ali ne. Do razvoja in napredka ni prišlo nikoli, kadar so se vsi strinjali.
Blaž Stres, IFMGA gorski vodnik, doktor biokemije in 
molekularne biologije, redni profesor
 

Tadejevi stavki so kadri. Njegova poglavja epizode serije. Romani so filmi. Njegovo pisanje je vizualno prepričljivo: ko bereš, se ti pred očmi zgodi umor, Taras in vse drugo. Tokrat gremo tja, kamor nismo še nikoli šli. V Komo.
Matevž Luzar, režiser
 

Kadar koli sem vzel v roke katero od Golobovih knjig, sem se šel kviz sam s sabo. Bom na peti strani vsaj približno vedel, kaj me čaka na štirideseti? Bom na stopetdeseti znal predvideti, kaj se bo dogajalo na dvestopetdeseti? In prav zato ker sem bil v veliki večini teh kvizov poražen, sem njegove knjige tako rad jemal v roke in sem se nehal čuditi, da si v slovenskih knjižnicah eno od Tadejevih knjig vsak dan sposodi 178 bralcev.
Slavko Bobovnik
 

Nakup vstopnic

Tadej Golob: Koma

19. jan. 2023 19:00
19. jan. 2023 19:00
Več terminov

Brezplačne vstopnice

Ivanka

Ivanka

Ivanka
najboljša spremljevalka na prireditve.

prijava

Bodite med prvimi ...

....  ki boste izvedeli, katere koncerte, predavanja, gledališka in plesna gostovanja in drugo pripravljamo v Cankarjevem domu,

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI