5. jun. 20:00

80. letnica Partizanskega pevskega zbora

Prireja: Kulturno društvo Partizanski pevski zbor

Aprila leta 1944 je prof. Karol Pahor zbral 17 pevcev v partizanski bolnišnici nad vasjo Planina pod Mirno goro, kjer so ranjeni borci okrevali, in ustanovil zbor pod imenom Invalidski pevski zbor. Že med vojno je zbor nastopil na osvobojenih ozemljih več kakor dvestokrat ter s svojo pesmijo opogumljal borce in svobodoljubne ljudi, ki so podpirali boj za osvoboditev. Po vojni se je zbor najprej preimenoval v Partizanski invalidski pevski zbor, leta 1972 pa v Partizanski pevski zbor. Veliko partizanskih pesmi je ponarodelih in jim še danes z veseljem prisluhnemo.

Letos torej Partizanski pevski zbor praznuje 80. obletnico delovanja. Jubilej bo med drugim proslavil s koncertom v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma. V prvem delu koncerta bo na odru Partizanski pevski zbor s harmonikarjem in bo zapel nekaj najbolj priljubljenih skladb iz svojega repertoarja. V prvem delu se mu bo kot gost pridružil še Primorski akademski pevski zbor Vinko Vodopivec, ki se bo predstavil z nekaj skladbami iz slovenske zakladnice pesmi upora.

V drugem delu koncerta bosta oba zbora ob spremljavi komornega simfoničnega orkestra izvedla kantato Hej, partizan!, ki jo je leta 1944 napisal Radovan Gobec. Kantata vsebuje 25 najbolj priljubljenih domoljubnih in partizanskih skladb. Rojstvo kantate torej sovpada z rojstvom zbora. Oba sta letos stara 80 let. Koncert bosta oba zbora zaključila še z nekaj skladbami ob spremljavi orkestra.

80. letnica Partizanskega pevskega zbora

5. jun. 20:00
Več terminov

10,00 | 15,00 | 22,00 | 30,00 EUR

Ivanka

Ivanka

Ivanka
najboljša spremljevalka na prireditve.

prijava

Bodite med prvimi ...

....  ki boste izvedeli, katere koncerte, predavanja, gledališka in plesna gostovanja in drugo pripravljamo v Cankarjevem domu,

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI