15. in 16. apr. 20:00

Gruzijski nacionalni balet Sukišvili

Prireja: Art partner d.o.o.

Gruzijski nacionalni balet Sukišvili je osupljiv plesni biser, ki tradicionalno folklorno dediščino združuje z akrobatsko eleganco in sodobno plesno tehniko, da bi ustvarili vznemirljive in spektakularne uprizoritve. Moški s temperamentom in odločnostjo, ki prikazuje njihovo tako bojevito kot plemenito naravo, ter ženske z očarljivostjo in lepoto, vas bodo zagotovo navdušili.

Boji z meči in drugimi elementi, ki prikazujejo bojevniške akrobacije, imajo pomembno mesto v uprizoritvah gruzijskega nacionalnega baleta Sukišvili. Ti elementi so del tradicionalnega gruzijskega plesnega repertoarja ter odražajo zgodovino vojskovanja in bojevniško kulturo države. Plesalci pogosto nastopajo z meči, ščiti in drugim orožjem, njihovi gibi pa so visoko koreografirani, da pokažejo svojo spretnost, okretnost in moč.

Uporaba mečev in drugega orožja v gruzijskem plesu ni namenjena poveličevanju nasilja, temveč počastitvi bogate kulturne dediščine države in poguma njenih ljudi. Plesi pogosto pripovedujejo zgodbe o junaštvu in bojih, uporaba orožja pa pripomore k dramatičnosti in intenzivnosti predstav.

Akrobatski elementi v gruzijskem plesu odražajo tudi fizične zahteve vojaškega urjenja ter potrebo, da so bojevniki okretni in hitri na nogah. Plesalci izvajajo obrate, skoke in druge akrobatske podvige, pogosto z veliko hitrostjo in natančnostjo, da pokažejo svojo spretnost in telesno vzdržljivost. 

Od ustanovitve leta 1945 je Gruzijski nacionalni balet Sukišvili navduševal gledalce po vsem svetu s svojo inovativnostjo in posodabljanjem tradicionalnih gruzijskih plesov. Več kot petsto gostovanj in več kot deset tisoč predstav, ki si jih je ogledalo več kot petdeset milijonov gledalcev, je dokaz, da gre za izjemno uspešen in priznan plesni ansambel.

Za ta izjemni uspeh je zaslužna družina Sukišvili, ki že tri generacije vodi Gruzijski nacionalni balet. Danes sta to vnuka ustanoviteljev, glavna direktorica Nino Sukišvili ter umetniški direktor in koreograf Iliko Sukišvili ml.

Skupina je nastopila tako rekoč na vseh odrih sveta – od londonske Kraljeve Albertove dvorane do newyorške Metropolitanske opere. V ZDA je bil program družbe večkrat izbran za najboljšo predstavo na Broadwayu. V milanski Scali so zaradi navdušenega občinstva zaveso dvignili kar 14-krat in tako presegli rekord Enrica Carusa, ki se je moral zaradi aplavza na oder vrniti 11-krat. Morda bodo v Cankarjevem domu postavili nov rekord.

Predstava z odmorom traja dve uri.

Gruzijski nacionalni balet Sukišvili

15. in 16. apr. 20:00
Več terminov

24,00 | 31,00 | 39,00 | 46,00 | 55,00 | 62,00 EUR

Ivanka

Ivanka

Ivanka
najboljša spremljevalka na prireditve.

Gallusova dvorana

Naše dvorane

Razgibana zunanjost Cankarjevega doma sledi organizaciji v notranjosti, kjer na dvaindvajsetih prizoriščih domujeta kulturno-umetniški program in kongresno-prireditvena dejavnost. Dvorane so tehnično opremljene za prireditve vseh vrst in žanrov.

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI