Protagonist na fotografiji.
20. okt. 2023 18:00

Kriplov zagovor

Gledališka igra in predstavitev romana
Prireja: OZARA Slovenija, nacionalno združenje za kakovost življenja

Kratek program prireditve:

  • ob 18.00 ogled gledališke predstave Kriplov zagovor
  • od 18.55 do 19.15 krajši odmor
  • ob 19.15 predstavitev romana Življenje v podzavesti ter pogovor bo vodila novinarka Helena Ajdnik, njena sogovornika pa bosta Simon Šerbinek in psiholog dr. Aleksander Zadel
  • zaključek prireditve ob 20.00
  • po zaključku sledi druženje s pogostitvijo

 

Kratek opis gledališke igre Kriplov zagovor:

Kriplov zagovor je izvirna avtorska gledališka igra in je nadaljevanje sodelovanja igralca Simona Šerbinka, obojestranskega podkolenskega amputiranca, ter režiserja Matjaža Latina, ki sta pred dobrim letom ustvarila uspešno monodramo Krhkost. Monodrama Krhkost je nastala po eseju znanega francoskega filmskega ustvarjalca Jeana-Clauda Carrièra, medtem ko je Kriplov zagovor nastal po avtobiografski zgodbi Simona Šerbinka. Kriplov zagovor je »komedija«, ki na izviren način prikazuje igralčevo avtobiografsko zgodbo o rehabilitaciji in vključevanju invalidov v družbo. Predstava tematizira različne vrste invalidnosti, tako telesne kot duševne diagnoze. Igralec svojo osebno zgodbo predstavlja na na videz sproščen način, ob tem pa z veliko mero družbene kritike in samoironije. Predstava ob tem odpira in hkrati podira različne tabuje, povezane z invalidnostjo, ter posega v boleče osebne in socialne teme. Ključnega pomena je vsekakor razgaljenje – iskreno in intimno podajanje osebne zgodbe igralca, ki mu je usodno zaznamovala življenje in ga stigmatizirala. Vendar je igralec Simon Šerbinek kljub izgubi obeh nog po poskusu samomora ponovno našel smisel, dokončal dve fakulteti in si ustvaril družino.

Kratek opis romana Življenje v podzavesti. Borec – dnevnik nekega strahopetca:

Avtor, v knjigi se je poimenoval Alen, je sam doživel vse, kar je opisano v zgodbi. Zgodba je sicer subjektivna in v določenih delih pretirana, zato avtor opozarja, naj jo bralec bere z distanco. Osnovna zgodba govori o odločitvi, da človek s težavami v duševnem zdravju ter po poskusu samomora želi obračunati s svojo preteklostjo, da bi lahko na novo zaživel. Pri tem mu psihiater svetuje to odločitev, ki v zgodbi nastopa kot objektivni komentator Alenove zgodbe. Alen opisuje v svojem dnevniku stanje psihoze in recidiva. Opisuje ga, medtem ko se zdravi na psihiatriji. Za svojo zgodbo prosi svoje življenjske spremljevalce, da mu pomagajo s svojim videnjem. Tako se v zgodbo vključijo naslednji liki: psihiater, prijatelj, režiser in profesorica. Alen opisuje svoje stanje, kjer prihaja do regresije, kjer se vrača tudi v otroštvo, v dijaške dni in nato študentsko življenje, ki je bilo polno vzponov in padcev. Na predstavitvi bosta ob Simonu Šerbinku sodelovala v pogovoru še Simonov bivši psihiater in psihoterapevt Bojan Filipič, dr. med., ki se je upokojil, ter psiholog dr. Aleksander Zadel.

Kriplov zagovor

20. okt. 2023 18:00
20. okt. 2023 18:00
Več terminov

Režiser Matjaž Latin
Igralec Simon Šerbinek
Kostumografka Miri Strnad
Izbor glasbe Matjaž Latin
Obdelovalec zvočnih posnetkov Marko Jakopanec
Likovna zasnova lutke Peter Škerl
Avtorica odlomka iz pravljice Svetlana Makarovič
Lektor Simon Šerbinek
Producent Slavko Škvorc
Produkcija: Kulturno umetniško društvo Borza
Koproducenta: Lutkovno gledališče Maribor, Društvo paraplegikov Podravja
Fotografija in oblikovanje celostne grafične podobe Matjaž Wenzel

Ivanka

Ivanka

Ivanka
najboljša spremljevalka na prireditve.

Gallusova dvorana

Naše dvorane

Razgibana zunanjost Cankarjevega doma sledi organizaciji v notranjosti, kjer na dvaindvajsetih prizoriščih domujeta kulturno-umetniški program in kongresno-prireditvena dejavnost. Dvorane so tehnično opremljene za prireditve vseh vrst in žanrov.

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI