Na fotografiji je grafika koncerta.
27. apr. 2019 19:30

»Sem.«

Slavnostna predstava ob 70. obletnici delovanja Folklorne skupine ŽKUD Tine Rožanc

Letos Folklorna skupina Železničarskega kulturno-umetniškega društva Tine Rožanc praznuje sedemdeseto obletnico nadvse uspešne folklorne dejavnosti. Ob tej priložnosti pripravlja slavnostno predstavo z naslovom »Sem.«.

Celovečerna predstava bo na odru povezala več kot sto nastopajočih. Trem generacijam plesalcev Folklorne skupine Tine Rožanc in njihovim različnim glasbenim zasedbam se bo pridružila tudi širši publiki dobro znana pevska skupina Katice.

Po lanski, izjemno odmevni predstavi z naslovom Aleksandrinke letos člani Folklorne skupine Tine Rožanc iščejo pot naprej, širši plesni izraz, v ustvarjanju novega, (po)ustvarjanju kulturne dediščine in obenem v čast dolgoletnemu delu vseh dosedanjih generacij Folklorne skupine Tine Rožanc. Temu sledi tudi zgovorni naslov predstave »Sem.«. Ta v ospredje postavlja človeško bit, vsebinsko prepleteno v igro simbolike kroga, cikličnosti in vrtenja. Zapisi o različnih praksah ob življenjskih in letnih prelomnicah, plesni kulturi, različnih tipih krožnosti, ki naj bi jim v preteklosti pripisovali posebne pomene, so ustvarjalci združili v umetniški navdih za rdečo nit predstave »Sem.«. Ob zgodbi dveh solistov bodo te podobe dobile nov kontekst, na odru pa se bodo vihteli meči, ropotale bodo maske ...

Osrednji snovalci predstave so mladi folklorni koreografi, glasbeniki in kostumografi, ki so predstavo v celoti na novo pripravili v sodelovanju z režiserjem Janom Bilodjeričem. Tematika, ki je v celovečerni predstavi naslovljena, je zagotovo svojstvena v slovenski folklorni dejavnosti in bo publiki postregla celovito izkustvo. Značilne umetniške zvrsti, ki so v folklorni dejavnosti že utečena praksa, bodo obogatene z igro svetlobe in zvoka ter uporabo drugih sodobnejših multimedijskih elementov. Posebno vrednost je v slavnostni predstavi »Sem.« prepoznal tudi predsednik RS Borut Pahor, ki je Folklorni skupini ŽKUD Tine Rožanc podelil častno pokroviteljstvo nad projektom.

»Sem.«

27. apr. 2019 19:30
27. apr. 2019 19:30
Več terminov

13, 16, 18, 20 EUR

Ivanka

Ivanka

Ivanka
najboljša spremljevalka na prireditve.

Gallusova dvorana

Naše dvorane

Razgibana zunanjost Cankarjevega doma sledi organizaciji v notranjosti, kjer na dvaindvajsetih prizoriščih domujeta kulturno-umetniški program in kongresno-prireditvena dejavnost. Dvorane so tehnično opremljene za prireditve vseh vrst in žanrov.

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI