Skrivno življenje dreves
12. - 16. okt. 2022

Naravoslovni filmski cikel

Prirodoslovno razstavo v Galeriji CD bomo pospremili s filmskim programom, ki bo skušal pokriti vsaj del številnih zgodb, ki jih naslavlja razstava: od gora, (pra)gozda, podzemnih jam, do splošnega odnosa (predvsem mladih) do ekologije. Med temi zgodbami bo tema antropocena, posvečena prevladi človeške vrste, uničevanju okolja in slabih praks v odnosu do narave, imela posebno vlogo. Pripravili bomo zdravo mešanico dokumentarnih in igranih filmov, pa tudi takšnih, ki brišejo mejo med obema poloma.
 

Med drugimi bomo predstavili naslednje filme: 

Skrivno življenje dreves
Das geheime Leben der Bäume
Nemčija, 2020
Režija: Jörg Adolph 

Peter Wohlleben je leta 2015 objavil mednarodno knjižno uspešnico Skrito življenje dreves, ki je ljudi seznanila z njegovim načinom »poslušanja narave«. Wohlleben je prepričan, da se drevesa med seboj sporazumevajo, premorejo solidarnost in kohezijo, predvsem pa da se je gozd spodoben sam prenoviti. Potrebuje samo čas – in nevpletenost človeka. 
 

Antropocen: Človeška doba 
Anthropocene: The Human Epoch
Kanada, 2018
Režija: Jennifer Baichwal, Edward Burtynsky, Nicholas de Pencier 

Znanstveniki si v 21. stoletju prizadevajo, da bi v geološko časovnico vnesli novo obdobje, menijo namreč, da je človek v zadnjih stotih letih tako spremenil podobo zemljine površine, da je čas, da holocen zamenja antropocen. Pričujoči dokumentarec prikaže človekovo drastično izkoriščanje planeta. 
 

Luknja 
Il buco 
Italija, 2021
Režija: Michelangelo Frammartino

Leta 1961 se italijanska speleološka odprava s severa države odpravi na mejo s Kalabrijo, kjer so v goratem delu Pollina odkrili globoko jamo, na videz brez dna. Skupina jamarjev preiskuje neskončne kotičke brezna Bifurto, ki bo s skoraj sedemsto metri globine postalo tretje najgloblje na svetu. 
 

Kampanja 
La Croisade 
Francija, 2021
Režija: Louis Garrel 

Garrelova okoljevarstvena komedija je kritična do sodobnega načina življenja privilegiranih Zahodnjakov: trinajstletni Joseph na spletu postopoma razproda drage obleke, zlatnino in vinsko klet svojih staršev. Ko starša spoznata primanjkljaj, je Joseph že globoko vpleten v mednarodno mladinsko »brigado«, ki bi rada – v slogu Grete Thunberg – rešila svet in v centralno Afriko speljala pitno vodo! 
 

Vsi filmi v Kosovelovi dvorani, posamezna projekcija 5'50, 5* EUR
 

Vaš dogodek pri nas

Veliko več kot samo najem

Blog Uršule Cetinski

Generalna direktorica CD,
Uršula Cetinski,
svoje misli o prireditvah
in drugem aktualnem dogajanju
v CD in širše
strne v kratke zapise.
 

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI