Okt. 2024 - maj 2025

Almini večeri

18. dec.
Brezplačne vstopnice

22. jan.
Brezplačne vstopnice

19. feb.
Brezplačne vstopnice

9. apr.
Brezplačne vstopnice

14. maj
Brezplačne vstopnice

Almini večeri v Dvorani Alme Karlin so bili zasnovani tako v počastitev avtorice, ki je dvorani dala ime, kot tudi književnega žanra, s katerim se je v svetu najbolj uveljavila in ga hkrati uveljavila tudi med bralstvom – literarnega potopisa. 

Slovenci smo z različnimi oblikami potopisnega pisanja krepko zaznamovani, navsezadnje je že naš prvi literarni program, Levstikovo Popotovanje iz Litije do Čateža, prevzel obliko pohodnega potopisa. Potopisni roman S poti Izidorja Cankarja sodi med najboljša slovenska literarna dela, po njem se je poimenovala tudi zbirka izvirnega in prevodnega literarnega potopisa, ki izhaja pri Cankarjevi založbi. Med najbolj brane knjige zadnjih petdesetih let sodi Flisarjev Čarovnikov vajenec, ki je ob marsičem drugem tudi potopisni roman. Premoremo vrsto uspešnih knjig gorniškega in alpinističnega potopisa, med njimi Zaplotnikovo Pot. 

V prvi sezoni Alminih večerov smo k pogovoru povabili Agato Tomažič, Jurico Pavičića, Sama Ruglja in Carlosa Pascuala, priredili pa smo tudi spominski večer za Andreja Moroviča, na katerem sta nastopila njegova sopotnika v Irak med invazijo 2003, Eva Marn in Erik Valenčič. Izbrani avtorji in avtorica knjižno objavljenih potopisov niso govorili le o lastnem pisanju, temveč tudi o tistih popotnih piscih, ki so jim blizu, o glasbi, ki jih je navdihovala, pripovedovali so, kako se ob bivanju v tujih krajih potapljajo v tamkajšnjo hrano in pijačo, ter še o marsičem drugem. To širjenje mej, tako značilno za potopisno pisanje in pogovore o njem, bomo nadaljevali tudi med oktobrom 2024 in majem 2025, ko se bodo v pogovoru predstavile nekatere posebne zvrsti potopisja, lahko bi jim rekli naravopisje, kulinarično potopisje ali morda okusopisje, diplomatsko potopisje … S tem pristopom bomo nadaljevali, kar je bilo začeto že ob pohodopisu Sama Ruglja in angažiranem potopisu Andreja Moroviča. Tokrat bodo prevladovale avtorice, ki jim je tudi Alma Karlin utirala pot v samostojno in neodvisno potovanje in pisanje. Zmeraj bo imelo možnost za vključitev v pogovor tudi občinstvo – med pogovorom ali pa po njegovem uradnem izteku.

Če hočemo razlagati razliko med leposlovjem in drugim, na primer stvarnim pisanjem, lahko začnemo kar z razlago, da gre tu za pisanje, ki opisuje doživeto pot, torej pot-opis: ta je lahko opisana stvarno in navaja, kje smo bili in kaj smo tam počeli, lahko pa pot opisuje v jeziku s poudarjeno estetsko vlogo, torej v literarnem jeziku, s čimer pri bralcu dosega ne le spoznavni odziv, torej spoznavanje zapisanih izkušenj ali njihovo primerjanje z lastnimi, temveč tudi premike v odnosu do sveta in svojem mestu v njem; ga spreminja, izziva vživljanje in etiko. Pisanje, ki ga predstavljajo Almini večeri, je natanko takšno – pisanje, ki prinaša spremembe. Spremembe v bralcu, v njegovem razumevanju sveta, v svetu.

Dr. Andrej Blatnik


 

SRE, 9. oktobra 2024: Anunciada Fernández de Córdova 
Anunciada Fernández de Córdova je španska književnica in diplomatka, ki je del poklicne poti preživela tudi kot veleposlanica v Sloveniji. V slovenščini sta izšli dve njeni knjigi, potopisna Letijo dnevi (Cankarjeva založba 2011) in pesniška zbirka Prodiranja (Študentska založba 2011), dvojezično pa je izšla poezija Estaciones en Ljubljana (2015).

SRE, 18. decembra 2024: Irena Cerar
Irena Cerar je avtorica vrste knjig, med katerimi so najbrž najbolj odmevni pravljični vodniki po Sloveniji za družine, mlajše in malce starejše, pogovor pa se bo posvetil tudi njenemu naravopisju, zlasti knjigama Potepuški okruški: kako sem hodila po robu (Buča 2021) in Svetišča narave: sedem tednov vseživosti (UMco 2024).

SRE, 22. januarja 2025: Kaja Sajovic
Kaja Sajovic je najopaznejša slovenska avtorica kulinaričnega potopisja – ob pričevanjih o osupljivih mojstrih okusov vselej portretira okolje, v katerem ti ustvarjajo, od težko dostopnih najbolj hvaljenih restavracij sveta do vrhunske ulične hrane tretjega sveta. Zapisov s potovanj na sledi okusom (še) ni objavila v knjigi, pač pa redno na enem najbolj branih spletnih medijev, MMC RTV Slovenija.

SRE, 19. februarja 2025: Evald Flisar 
Evald Flisar je avtor vrste potopisnih romanov in leposlovja s potopisno motiviko, med katerimi je najbolj znan in bran Čarovnikov vajenec (1986), omeniti pa velja vsaj še potopise Tisoč in ena pot (1979), Južno od severa (1981) in Popotnik v kraljestvu senc ter knjigo Zgodbe s poti (2000). Evald Flisar je najbolj prevajan slovenski pisatelj in še vedno svetovni popotnik, ki je obiskal skoraj sto držav sveta. Več let je preživel tako v Londonu kot v Avstraliji. 

SRE, 9. aprila 2025: Nataša Kramberger
Nataša Kramberger živi v Berlinu in Jurovskem Dolu, piše romane, kolumne in kmetuje. Pogovor se bo posvetil zlasti njeni knjigi o Berlinu Brez zidu (Cankarjeva založba 2014), v kateri je spregovorila tudi o drugih krajih, zlasti pa o spremembah, ki jih je doživelo to osupljivo mesto v zadnjih desetletjih.

SRE, 14. maja 2025: Alenka Vreček 
Alenka Vreček, doma iz Radovljice, se je pred desetletji preselila v Združene države Amerike, tam učila smučanje in si ustvarila družino. Ob diagnozi resne bolezni je življenje na novo osmislila tudi s kolesarskim potovanjem od jezera Tahoe, kjer je njen dom, do svojega drugega bivališča na severozahodni mehiški obali. Popis te poti je z naslovom She Rides leta 2023 izšel v ZDA, spomladi 2024 pa v prevodu Lili Potpara z delovnim naslovom Naj se vrti tudi v Sloveniji.

Vsi večeri ob 20. uri
Dvorana Alme Karlin, brezplačne vstopnice 


 

Blog Uršule Cetinski

Generalna direktorica CD,
Uršula Cetinski,
svoje misli o prireditvah
in drugem aktualnem dogajanju
v CD in širše
strne v kratke zapise.
 

Vaš dogodek pri nas

Veliko več kot samo najem

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI