22. apr. 10:30

Orkester, Peter in volk

Srečanje s Policijskim orkestrom
V sodelovanju z Glasbeno mladino ljubljansko

Od 1. do 3. razreda.

Policijski orkester
Dirigent: Tomaž Kmetič
Pripovedovalec: Jure Sešek

Spored: Sergej Prokofjev, prir. Johannes Stert
Peter in volk


Dodatne informacije in rezervacije vstopnic: E gml.drustvo@siol.net T 041 730 430
 

Orkester, Peter in volk

22. apr. 10:30
23. apr. 10:30
Več terminov

5 EUR

Dodatne informacije in rezervacije vstopnic: E gml.drustvo@siol.net T 041 730 430

 

 

 

Pretekli dogodek
25. dec. 2020 20:00

Bakalina Velika

Spletni koncert v živo iz Gallusove dvorane
(posnetek koncerta bo na ogled 24 ur)

Jani Kutin, glas, piščal in besedila; Renata Lapanja, harmonika; Andrea Pandolfo, trobenta, krilni rog in klavir; Matej Magajne, električna in bas kitara; Samo Kutin, zvočila, balafon, hurdy gurdy, kitara, brač, bas harfa, n’goni in bas kitara; Dejan Lapanja, bobni, kitara in bas kitara; Marjan Stanič, bobni in tolkala; gostja Bogdana Herman, glas

Prvi krajec na božič! Priljubljena zasedba nam bo obogatila praznični večer s pustolovščino, ki nas bo popeljala od skritih kotičkov starodavnih jam in tolminskih vršacev do eklektičnih zvokov in domišljenih intimnih zgodb.

 

 

Bakalina Velika

25. dec. 2020 20:00
Več terminov

Spletni koncert v živo iz Gallusove dvorane

Pretekli dogodek
26. okt. 2020 19:30

Beatrice Rana, klavir - odpovedano oz. prestavljeno

Skladno z ukrepi Vlade RS za zajezitev drugega vala epidemije koronavirusa smo odpovedali oz. prestavili vse prireditve in začasno zaprli razstave.

Več informacij o vračilu kupnine in urejanju dobropisa >>

Program
Frédéric Chopin, Scherzo št. 1 v h-molu, op. 20
Scherzo št. 2 v b-molo, op. 31
Scherzo št. 3 v cis-molu, op. 39
Scherzo št. 4 v E-duru, op. 54

*
Isaac Albéniz, Iberia, 3. knjiga
Maurice Ravel, La Valse

 

Briljantnost, umetniška zrelost, kultiviranost, rahločutnost … je le nekaj izbranih pridevnikov, s katerimi mediji in kritiki izpostavljajo izjemnost Beatrice Rana (1993), ene najsvetlejših zvezd nove generacije v galaksiji svetovnega pianizma. Lavreatka prestižnega mednarodnega tekmovanja v Montrealu (2011), »mlada umetnica leta 2017« (Gramophon), »najboljša ženska ustvarjalka 2018« (Classic BRIT) in ekskluzivna glasbenica založbe Warner Classic je ustanoviteljica Festivala Classiche Forme (2017), s katerim sicer rojena koncertna solistka izkazuje tudi svojo iskreno naklonjenost komorni igri.

Slogovna pestrost njenih recitalov je odraz umetničine tehnične superiornosti, inteligence in osvežujočega profesionalizma. Zanimivo programsko zgodbo pripoveduje pianistka na eni strani instiktivno, na drugi zelo premišljeno.

Beatrice Rana, klavir - odpovedano oz. prestavljeno

26. okt. 2020 19:30
Več terminov

15, 18, 20, 24 EUR

5 % popusta ob nakupu na cd-cc.si

Pretekli dogodek
20. okt. 2020 19:30

Thierry Escaich, orgle - odpovedano oz. prestavljeno

Zrcalni plesi

Skladno z ukrepi Vlade RS za zajezitev drugega vala epidemije koronavirusa smo odpovedali oz. prestavili vse prireditve in začasno zaprli razstave, razen razstave Henrija Cartier-Bressona: Iz oči v oči (Tête à tête), ki bo odprta v običajnem delovnem času. Vstop na razstavo je s Prešernove ceste.

Več informacij o vračilu kupnine in urejanju dobropisa >>

Program
Jean-Baptiste Lully, Uvertura k igri Žlahtni meščan (prir. Th. Escaich)
Johann S. Bach, Fuga v G-duru (à la Gigue), BWV 577
Béla Bartok, Romunski plesi (prir. Th. Escaich)
Jehan Alain, Variacije na temo Clémenta Jannequina
Litanije
Nicolas de Grigny, Récit de tierce en taille
Thierry Escaich, Evokacija I in II
Maurice Duruflé, Toccata iz Suite za orgle, op. 5
Improvizacija – plesna suita

Skladatelj, organist in improvizator: v prepletu treh umetniških dejavnosti, ki sobivajo in se med seboj neizogibno dopolnjujejo, se zrcali plodovit notranji svet Thierryja Escaicha, enega najosupljivejših kameleonov te generacije. Ambasador velike francoske šole improviziranja je enako prepričljiv v vlogi briljantnega poustvarjalca, ki sledi stoletni tradiciji pariške orgelske šole, kot tudi navdihnjenega avtorja, čigar edinstveni, nadvse samosvoj skladateljski slog spaja neverjetno slogovno in žanrsko pahljačo preteklosti in sedanjosti.

Program s pomenljivim naslovom Zrcalni plesi ponuja zanimivo glasbeno potovanje, ki visoko umetnost baroka sooča z odzveni sodobnosti – pod črto poustvarjalčevih lastnih (improvizacijskih) mojstrovin.

Usujejo se slapovi tonov, ki s silno energijo in živostjo nezadržno vlečejo poslušalca v svoj tok. Kot protiutež tej skorajda nezaustavljivi sili se Escaich osredotoči na strukturo ter v značilno francoskem slogu raziskuje barvo in zven zvoka, ki ponekod doseže apokaliptične vrhunce.
The Guardian, 2015

Njegova izvedba tega navdihujočega tristavčnega dela najbolj izkoristi zvočno in barvno paleto orkestra in orgel ... Tako v drugem stavku doseže veličasten vrhunec, ki ga preseže le še pretresljiva sklepna koda.
Gramophone, 2014

V teh delih je mogoče prepoznati osnovne poteze Escaichove glasbe: izvirnost harmonij, bogastvo orkestracije in popolno razumevanje oblike. Thierryja Escaicha danes prepoznamo kot vodilnega skladatelja svoje generacije predvsem zaradi poetičnih idej in zmožnosti ustvarjanja veličastnega razpoloženja, ki ga preplavljajo lirična občutja.
L’Express, 2011

Thierry Escaich, orgle - odpovedano oz. prestavljeno

20. okt. 2020 19:30
Več terminov

15, 18, 20, 24 EUR

5 % popusta ob nakupu na cd-cc.si

3. maj 20:00

Fatoumata Diawara - prestavljeno

Nov termin koncerta je 26. julij 2021.
V sklopu festivala Druga godba


Z velikim navdušenjem napovedujemo koncert pevke, kitaristke, večkratne nominiranke za grammyja in najpopularnejše glasbenice nove generacije z afriškega kontinenta.

Izjemna performerka, ki je pred kratkim navdušila na festivalu Le Guess Who, kjer se je predstavila tudi v vlogi sokuratorke festivala, bo slovenskemu občinstvu maja 2021 predstavila svoj novi album Fenfo, na katerem se potrjuje kot ena najpomembnejših predstavnic sodobne afriške glasbe. Na albumu se modernost električnih kitarskih linij združuje s starodavnimi afriškimi struami kore in ngonija v kombinaciji z brezčasnimi ritmi tradicionalnih tolkal. Skladbe na albumu zajemajo paleto afriških stilov, starodavnih in modernih, od počasi gorečega bluesa preko afro-popa do funka. V preteklosti je sodelovala s številnimi glasbenimi velikani (Bobby Womack, Herbie Hancock, Damon Albarn’s, Roberto Fonseca, Snarky Puppy in nedavno z zasedbama Gorillaz ter Disclosure), v zadnjih letih pa nastopila na Glastonburyju in drugih pomembnejših festivalih v Evropi in po svetu.

 

Koncert, prvotno napovedan 4. decembra 2020 v Kinu Šiška, je bil prestavljen najprej na 3. maj in nato na 26. julij 2021 v Gallusovo dvorano.

Obiskovalke in obiskovalce koncerta, ki že imajo kupljene vstopnice, bomo o menjavi vstopnic obveščali v kratkem oziroma, takoj ko bo znano, pod kakšnimi pogoji, kar zadeva občinstvo (številčnost, razdalje), bo lahko koncert lahko izveden. Prav tako bomo pravočasno obvestili imetnice in imetnike festivalskih vstopnic Druga godba 2020,  kakšen bo režim vstopa v dvorano.

Če se koncerta v novem terminu ne morete udeležiti, vam bodo pri prodajalcu povrnili kupnino. Za vračilo kupnine jih prosimo najpozneje do 10. junija 2021 kontaktirajte na info@mojekarte.si oziroma na podpora@mojekarte.si.

Fatoumata Diawara - prestavljeno

3. maj 20:00
26. jul. 20:00
Več terminov

28 EUR

Pretekli dogodek
18. nov. 2020 11:30

Simfonična glasba na filmskem platnu - odpovedano oz. prestavljeno

Simfonična matineja Glasbene mladine Slovenije
Orkester Slovenske filharmonije

Skladno z ukrepi Vlade RS za zajezitev drugega vala epidemije koronavirusa smo odpovedali oz. prestavili vse prireditve in začasno zaprli vse razstave.

Več informacij o vračilu kupnine in urejanju dobropisa >>Dirigent: Simon Dvoršak
Moderator: Blaž Šef


Program

Veliki diktator (The Great Dictator, režija Charles Chaplin, 1940) /
Johannes Brahms, Madžarski ples št. 5

Sedem (Se7en, režija David Fincher, 1995)/
Johann Sebastian Bach, Air iz Suite št. 3 v D-duru, BWV 1068

Osamljeni jezdec (The Lone Ranger, režija Gore Verbinski, 2013) /
Gioachino Rossini, Viljem Tell, uvertura

Amadeus (Amadeus, režija Miloš Forman, 1984) /
Wolfgang Amadeus Mozart, Čarobna piščal, Arija kraljice noči

Kraljev govor (The King's Speech, režija Tom Hooper, 2010) /
Ludwig van Beethoven, Simfonija št. 7 v A-duru, II. stavek Allegretto

Kvantum sočutja (Quantum of Solace, režija Marc Forster, 2008) /
Giacomo Puccini, Tosca (odlomek)

Johnny English 2 (Johnny English Reborn, režija Oliver Parker, 2011) /
Edvard Grieg, Peer Gynt (V dvorani gorskega kralja)

Apokalipsa danes (Apocalypse Now, režija Francis Ford Coppola, 1979) /
Richard Wagner, Valkira (odlomek)

 

Program je namenjen učencem 7. do 9. razreda osnovne šole in dijakom.

 

Simfonična glasba na filmskem platnu - odpovedano oz. prestavljeno

17. nov. 2020 09:30
17. nov. 2020 11:30
18. nov. 2020 09:30
18. nov. 2020 11:30
Več terminov

 

 

Koncertni dogodek tokrat ni namenjen le mladini, v smislu medgeneracijskega povezovanja ga želimo ponuditi tudi odraslim. Da bo koncertni dogodek še bolj prijeten, si na dan koncerta v baru Idealist v Cankarjevem domu, s predložitvijo ožigosane vstopnice, lahko privoščite brezplačno kavo.

12. maj 20:00

Mladinski orkester Gustava Mahlerja (Gustav Mahler Jugendorchester)

Dirigent: Daniele Gatti

Program
Dmitrij Šostakovič, Simfonija št. 7 v C-duru, op. 60, »Leningrajska«

Vseevropski »bazen talentov«, Mladinski orkester Gustava Mahlerja, je idealistični projekt umetniškega vizionarja Claudia Abbada in sledi zavedanju, da je prihodnost kulturne dediščine v rokah generacije mladih. Visoka stopnja umetniškosti in težnja po zahtevnih glasbenih standardih sta orkestru prinesli mednarodno prepoznavnost in sodelovanje z najuglednejšimi glasbeniki. Nizu slovitih dirigentov (od Pierra Bouleza in Ivána Fischerja do Marissa Jansonsa in Davida Afkhama) se pridružuje eden od Abbadovih velikih naslednikov Daniele Gatti, glasbeni direktor Opernega gledališča v Rimu in Orkestra Mozart iz Bologne, prejemnik nagrade Franca Abbiatija za najboljšega italijanskega dirigenta (2015) ter vitez častne legije Republike Francije (2016).

Repertoarna politika orkestra, ambasadorja Unicefa Avstrija in dobitnika prestižne nagrade evropske fundacije, se odločno umika prevladujočim smernicam tovrstnih zasedb. Privlačni, a zahtevni programi so vedno skrbno dramaturško zasnovani: tudi tokratni je oblikovan po meri številčne orkestrske zasedbe, od katere lahko kljub mladosti pričakujemo zrelo soočenje s Šostakovičevo edinstveno glasbeno fresko brutalnega odtisa druge svetovne vojne.

 

Pravzaprav nimam nič proti poimenovanju Sedme simfonije za 'Leningrajsko', vendar ne gre za Leningrad med obleganjem. Govori o Leningradu, ki ga je Stalin spodkopal, Hitler je njegovo delo samo dokončal.
Dmitrij Šostakovič
 
 

Orkester je izžareval tako poustvarjalno kot tudi tehnično zrelost, protislovno ironiji 'mladine', ki se poglablja v literaturo o zatonu življenja.
Bachtrack

Mladinski orkester Gustava Mahlerja (Gustav Mahler Jugendorchester)

12. maj 20:00
Več terminov

30 | 42 | 56 | 65 EUR

5 % popusta ob nakupu na cd-cc.si

19. apr. 20:00

Simfonični orkester radia ORF z Dunaja (ORF Radio-Symphonieorchester Wien) - odpovedano

Dirigentka: Marin Alsop

Abonma za sezono 2020/21 smo odpovedali, saj epidemiološke razmere pri nas in po svetu ne omogočajo mednarodnih gostovanj.
Več >>

 

Skladno z ukrepi in odloki Vlade RS za zajezitev širjenja koronavirusa smo odpovedali oz. prestavili vse prireditve.
V vseh prostorih Cankarjevega doma so skladno smernicami NIJZ zagotovljeni vsi pogoji za varen obisk razstav.

Več informacij o vračilu kupnine in urejanju dobropisa >>


Solist: Rafał Blechacz, klavir

Julia Purgina, Zbogom, gospa, zbogom, novo delo
Robert Schumann, Koncert za klavir in orkester v a-molu, op. 54
*
Nikolaj Rimski-Korsakov, Šeherezada, simfonična suita, op. 35

Najbolj vsestranski avstrijski orkester in vitalni del dunajske orkestrske tradicije, Simfonični radijski orkester ORF, kaže zvrstno širino tudi kot nepogrešljiv poustvarjalec filmske glasbe na letni gala prireditvi Hollywood na Dunaju. Prestižen položaj glavnega dirigenta je prvič zasedla ženska, Marin Alsop, prodorna dirigentka in pionirka uveljavljanja žensk v orkestrskem miljeju pričakovano moške avtoritete.

Absolutna zmaga na uglednem Chopinovem klavirskem tekmovanju (2005) je Rafału Blechaczu, poljskemu pianistu filozofske drže, prinesla sloves največjega Chopinovega interpreta svoje generacije in ga izstrelila na globalni glasbeni zemljevid. Izjemno solistično pot sodobnega pianističnega velikana je pomenljivo okronal s prestižno ameriško nagrado gilmore (2014).
Značilna programska drznost orkestra sooča Schumannovo koncertantno inventivnost in eksotično misterioznost Rimski-Korsakova ter ju postavlja v kontekst sodobnega – novitete Julie Purgina, tudi strastne filologinje nemškega in slovaškega jezika.

 

Marin Alsop je navdušila tako z lahkotnim, vendar energičnim obvladovanjem vsake prvine Mahlerjevega veličastnega dela kot tudi s samo vzdržljivostjo.
Hedy Weiss
 

S prefinjenim pristopom je Rafał Blechacz vsakemu tonu in ornamentu pustil popolno odmerjen prostor dihanja. Njegova tehnična briljanca je bila sama po sebi osupljiva, prav tako tudi umetnikova globoka refleksivnost.
Samara Napolitan
 

Simfonični orkester radia ORF z Dunaja (ORF Radio-Symphonieorchester Wien) - odpovedano

19. apr. 20:00
Več terminov

30 | 42 | 56 | 65 EUR

5 % popusta ob nakupu na cd-cc.si

Pretekli dogodek
8. mar. 2021 20:00

Mlada nemška filharmonija (Junge Deutsche Philharmonie) - odpovedano

Dirigent: Jonathan Nott

Abonma za sezono 2020/21 smo odpovedali, saj epidemiološke razmere pri nas in po svetu ne omogočajo mednarodnih gostovanj.
Več >>

 


Skladno z ukrepi in odloki Vlade RS za zajezitev širjenja koronavirusa smo odpovedali oz. prestavili vse prireditve.
V vseh prostorih Cankarjevega doma so skladno smernicami NIJZ zagotovljeni vsi pogoji za varen obisk razstav.

Več informacij o vračilu kupnine in urejanju dobropisa >>


Solistka: Veronika Eberle, violin


Program
Anton Webern, Passacaglia, op. 1
Béla Bartók, Koncert za violino in orkester št. 2, BB 117
*
Anton Webern, Pet skladb, op. 10
Igor Stravinski, Pomladno obredje, slike poganske Rusije v dveh delih


Mlada nemška filharmonija je orkester prihodnosti, naravnan v odprtost in zvedavost pisane večkulturne pahljače. Nadarjene navdihuje Jonathan Nott, veliki interpret glasbene avantgarde in avtor bogate diskografije najširšega slogovnega diapazona.

V znamenju mladosti navdušuje tudi violinistka zavidljive solistične poti Veronika Eberle, študentka slovite Ane Čumačenko in dobitnica prestižne kulturne nagrade bavarske Deželne fundacije 2020.

Glasba 20. stoletja se razgrinja v kompozicijskem novatorstvu, glasbeno-poetski raznovrstnosti, radikalnosti in eksperimentalni drznosti: drobec tega v skrbno premišljenem sporedu, od Webernove zgodnje ekspresivne barvitosti, prek škandalozne senzacionalnosti Stravinskega, do Bartókove izraznosti zrelega sloga.

Mlada nemška filharmonija – pravi fenomen nemške orkestrske in kulturne krajine: njen inovativni duh je edinstven s strukturnega, organizacijskega in družbenega vidika ter zahteva pogum, držo in predanost tako posameznega glasbenika kot tudi vsega kolektiva.
Glasbena nagrada rheingau
 

Nott se je skozi glasbene odstavke, ob občasnem kritičnem stopnjevanju napetosti in sklepni zmagoslavnosti, sprehajal z nezmotljivo premišljenostjo in sijajno suverenostjo.
Christopher Morley
 

Eberle je umetnica slikanja z zvokom, zmožna spremeniti barvno paleto s potegom loka … Njen ton na stradivarki Dragonetti je bil bogato obarvan, ob pretehtani uporabi vibrata pa je niansiranje vnašala z največjo mogočo subtilnostjo.
Leighton Jones

 

Mlada nemška filharmonija (Junge Deutsche Philharmonie) - odpovedano

8. mar. 2021 20:00
Več terminov

30 | 42 | 56 | 65 EUR

5 % popusta ob nakupu na cd-cc.si

Pretekli dogodek
28. feb. 2021 20:00

Simfonični orkester iz Montreala (Orchestre symphonique de Montréal) - odpovedano

Dirigent: Kent Nagano

Abonma za sezono 2020/21 smo odpovedali, saj epidemiološke razmere pri nas in po svetu ne omogočajo mednarodnih gostovanj.
Več >>

 


Skladno z ukrepi in odloki Vlade RS za zajezitev širjenja koronavirusa smo odpovedali oz. prestavili vse prireditve.
V vseh prostorih Cankarjevega doma so skladno smernicami NIJZ zagotovljeni vsi pogoji za varen obisk razstav.

Več informacij o vračilu kupnine in urejanju dobropisa >>Solista:
Nikolaj Luganski, klavir
Olivier Latry, orgle

Program
Béla Bartók, Čudežni mandarin, suita, op. 19, BB 82
Camille Saint-Saëns, Simfonija št. 3 v c-molu, op. 78, »Orgelska«
*
Johannes Brahms, Koncert za klavir in orkester št. 2 v B-duru, op. 83

 
Impresiven Simfonični orkester iz Montreala, edini na svetu z orjaškim oktobasom med godali v inštrumentalnem sestavu, domuje v eni najbolj akustičnih koncertnih hiš onkraj Atlantika, Maison symphonique. Od leta 2006 niza uspehe pod taktirko Kenta Nagana, ki je sinonim za preciznost in eleganco.

V vlogah solistov na črno-belih tipkah se bosta predstavila Nikolaj Luganski, prejemnik častnega reda Ruske federacije (2019), pianist, ki učinkovito spaja eleganco, virtuoznost in milino, ter Olivier Latry, »mednarodni izvajalec leta 2009« (Ameriško združenje organistov, New York), mojster improvizacije in predan raziskovalec najširšega polja orgelske glasbe.

 

Program odraža radovednega duha in širino, po katerih slovi Nagano: obuditi manj znana in zapostavljena dela ter na novo osmisliti klasiko simfoničnega železnega repertoarja.

Nagano, v svetu poznan po jasnosti in celovitosti orkestrskega zvoka, se odlikuje tudi po zavzemanju za družbena, zgodovinska in filozofska vprašanja, ki jim sicer le redki dirigenti posvečajo pozornost.
Rick Fulker

Inštrumentalni žar, čustvena toplina in po potrebi razplamtena ognjevitost – redek in sijajen spoj, ki ga je zmožen ustvariti samo orkester iskrive vitalnosti.
Los Angeles Times

Luganski ni samo najčudovitejši ruski pianist danes; je eden najvidnejših umetnikov naše dobe …
Le Monde

Latry, eden velikih koloristov svojega glasbila, nadarjen virtuoz in izstopajoč improvizator, je obenem tudi poglobljeno razmišljujoč poustvarjalec z živo glasbeno domišljijo.
Clive Paget

Simfonični orkester iz Montreala (Orchestre symphonique de Montréal) - odpovedano

28. feb. 2021 20:00
Več terminov

30 | 42 | 56 | 65 EUR

5 % popusta ob nakupu na cd-cc.si

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI