2. mar. 20:00

Only hits! Abba Symphonic Tribute Show

Največji hiti Abbe v simfonični preobleki
Prerejata: Koda Events in Vigna PR

Abba Symphonic se po številnih razprodanih spektaklih v prenovljeni obliki vrača v Ljubljano. 
Only hits! Abba Symphonic Tribute Show bo oživil največje uspešnice Abbe, kot so Mamma Mia, Dancing Queen, Super Trouper, The Winner Takes It All, S.O.S., Fernando, in številne druge hite v večeru čustev, za stare in nove ljubitelje skupine Abba. Prenovljen Abba spektakel z novim orkestrom, bendom in solisti vas bo z izvirno kostumografijo, plesno koreografijo in odlično interpretacijo popeljal po zgodovini glasbe skupine Abba, v nostalgična leta, ter odprašil posebne spomine, povezane z obdobjem, v katerem je Abba kraljevala na svetovnih glasbenih lestvicah.

Only hits! Abba Symphonic Tribute Show

2. mar. 20:00
Več terminov

28,90 | 34,90 | 38,90 | 43,90 | 48,90 EUR

Cankarjev dom
20. dec. 19:00

Božično-novoletni koncert Policijskega orkestra

Prireja: Policijski orkester

Policijski orkester je bil ustanovljen leta 1948 in je že desetletja nesporen prvak na slovenski glasbeni sceni. Danes je osrednji državni simfonični pihalni orkester in tudi uradni protokolarni orkester Republike Slovenije. Skozi vseh 75 let je ustvarjal svoj pristni, karakterni zvok in ga plemenitil s prefinjenostjo, temperamentom in glasbeno eleganco.

Božično-novoletni koncert Policijskega orkestra

20. dec. 19:00
Več terminov

16. feb. 20:00

Božo Vrećo

Božo Vrećo se je od zadnjega koncerta v Gallusovi dvorani, ko ga je navdušeno občinstvo sprejelo še na daljavo, selil po svetu kot ptica lastovka ter polnil dvorane z juga proti severu in s severa proti jugu. Nedolgo tega je ogreval srca po Kanadi in ZDA, februarja pa se vrača v ljubo mu Ljubljano, ki mu je podarila enega njegovih prvih solo koncertov. A tokrat se vrača tudi z gradivom, ki ga bo izdal na novem albumu Sevdahology in z odlično ekipo glasbenikov.

Božo Vrećo je umetnik, ki diha sevdah, doživlja in živi sevdah, ustvarja in rojeva sevdah. Revolucionarni umetnik z glasom liričnega tenorista v izrazitem izrazu dvojnosti, svobode, poguma in ljubezni. Španski El Periodico in New York Times ga opisujeta kot avantgardnega umetnika s svetovnim glasom in sinonimom za svobodo na Balkanu, češ da gre za »glas, ki boža duše in odpira poglede ranjenih src«. Njegovi koncerti so katarza čustev in poosebitev ljubezni, ki poje kot angel.

Njegov prvi dokumentarni film Maldita, španske produkcije in režije Kanaki Filma, je prejel prestižno nagrado goya kot najboljši dokumentarni film festivala; trenutno pa pripravlja svoj drugi film, knjigo Lacrimarium in nastope po vsem svetu.
 

Božo Vrećo

16. feb. 20:00
Več terminov

22,00 | 27,00 | 30,00 | 34,00 EUR

20,00 | 24,00 | 28,00 | 32,00 EUR * * EUR za mlajše od 25 in starejše od 65 let ter upokojence.

10. mar. 20:00

Music is coming

Najbolj znana filmska glasba žanrov fantazije in znanstvene fantastike
Prirejajo: : VignaPR, AND Production in Koda Events

Simfonični spektakel za ljubitelje velikega platna in televizijskih zaslonov. Znašli se bomo v  odmevnih filmih in serijah, kot so Mortal Kombat, Assassin's Creed, Pirati s Karibov, Maša, Harry Potter, Gospodar prstanov (The Lord of the Rings), Igra prestolov (Game of Thrones), Vojna zvezd (Star Wars) in številnih drugih.

Izbrane skladbe izvaja orkester Lords of The Sound.

Lords of the Sound je priznani ukrajinski simfonični orkester, ki uvaja novo orkestralno kulturo s sodobnim pridihom. Že deveto leto zapored navdušuje z neverjetnim nabojem in nepozabnimi glasbenimi predstavami. V izjemno kratkem času so Lords of the Sound postali ena najbolj priljubljenih glasbenih skupin, ki koncerte izvaja doma in v tujini.

Music is coming

10. mar. 20:00
Več terminov

28,00 | 36,00 | 42,00 | 49,00 | 54,00 EUR

9. feb. 19:30

Uroš & Tjaša - Steklasika

Prireja: Kulturno društvo Kvatropirci

Po uspešnem glasbenem prvencu (album Doza Romantike), sta Uroš in Tjaša za svoj prepoznavni zven v slovenski pop glasbi našla ime - Steklasika. Izid drugega albuma bosta proslavila s koncertom v Cankarjevem domu s svojim uigranim bendom in razširjeno zasedbo, kjer boste lahko uživali ob novih in preteklih uspešnicah v čisto svežih glasbenih preoblekah. Koncert v mesecu poezije in ljubezni ni nobeno naključje, saj se glasbeno ustvarjanje dueta vrti le okrog tega.

Uroš & Tjaša - Steklasika

9. feb. 19:30
Več terminov

20,00 | 24,00 | 28,00 | 34,00 EUR

29. nov. 2023 20:00

Black Symphony

Metallica Symphonic Tribute Show
Prireja: VignaPR, & Koda Events

Glasbena zgodba skupine Metallica se je začela leta 1981, ko so se štirje drzni vizionarji pognali na pot, ki je zamajala temelje rocka in metala. James Hetfield, Lars Ulrich, Kirk Hammett in pozneje še Robert Trujillo niso le spisali novega poglavja v zgodovini težkega metala, temveč so v srcih številnih generacij pustili neizbrisen pečat. Z več kot 125 milijoni prodanih plošč je diskografija polna mojstrovin, kot sta denimo Master of Puppets in The Black Album, postala temelj rockovske identitete. Od upora proti tedanjim glasbenim šablonam do vpisa v Rock and Roll Hall of Fame leta 2009 je saga Metallice izjemna zgodba o umetniškem zanosu in nenehnem ustvarjanju novega.

Black Symphony – Metallica Symphonic Tribute Show je poklon glasbi skupine Metallica. Združuje energijo uveljavljene Metallica tribute skupine in 30-članskega simfoničnega orkestra. Legendarne uspešnice, kot so Enter Sandman, One, Master of Puppets in Fade to Black, predstavljajo v preobleki s simfoničnim pridihom, ki se bo dotaknila tudi tistih, ki še niso bili na metalnem koncertu. Pridružite se glasbenemu potovanju skozi zgodovino Metallice in vstopite v svet energične glasbe.

Black Symphony

29. nov. 2023 20:00
29. nov. 2023 20:00
Več terminov

29,00 | 36,00 | 42,00 | 49,00 | 59,00 EUR

25., 26. in 27. nov

Najlepših 35!

Koncert Prifarcev s prijatelji
Prireja: KD Prifarski muzikanti

Prifarski muzikanti slavijo letos 35. rojstni dan. Toliko let namreč štejeta njihovo glasbeno druženje ter nastopanje na domačih in tujih odrih.
Hkrati pa bodo že 15. nastopili z velikim samostojnim gala koncertom v Cankarjevem domu.

Seveda bo pomembna rojstnodnevna obletnica zaznamovana s številnimi gosti in šopkom izbranih melodij. Prevladovale bodo posodobljene ljudske pesmi, pospremljene s plesnimi podobami, pa tudi domače ter letos znova tudi tuje ljudske pesmi in zimzelene popevke. 

Prifarski muzikanti so doma pri Fari ob Kolpi. Člani skupine so Valentin Južnič, Mitja Ferenc, Dejan Šuštar, Jernej Pečak, Tonči in Uroš Obranovič, že od začetka delovanja skupine pa jih vodi Martin Marinč. 
 

Najlepših 35!

25., 26. in 27. nov
Več terminov

20,00 | 24,00 | 28,00 | 34,00 EUR

16. dec. 18:00

Potujoča muzika

Koncert združenih izbranih mladinskih zborov Slovenije v počastitev Svetovnega dne zborovske glasbe
Prireja: Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti

Decembrski koncert združenih izbranih zborov iz vse Slovenije je že šesti tovrstni bienalni dogodek Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti – organizacije, ki že vrsto let skrbi za razvoj ljubiteljske kulturne dejavnosti otrok in odraslih z organizacijo prireditev na območni, regijski, državni in mednarodni ravni, z izobraževanjem mentorjev in edicijami.

Potujoča muzika je nastala leta 2011 in do nas pripotuje svaki dve leti. Vedno se pojavi za praznik, ki z množico prireditev po svetu počasti Svetovni dan zborovske glasbe (2. nedelja decembra) in je največja temu namenjena prireditev v Sloveniji. Poglavitno sporočilo tega praznika je, da v glasbi ne iščemo le oblikovne popolnosti in poustvarjalne lepote, temveč z združenimi močmi slavimo solidarnost, mir in razumevanje.  

Ker zadnji dve leti posebno pozornost posvečamo pomenu srednješolskih zborov, bo na 6. Potujoči muziki imelo priložnost v Cankarjevem domu sodelovati 12 izbranih gimnazijskih zborov Slovenije, ki so se v zadnjih dveh letih posebej trudili in se izkazali. Ti zbori so most do bodočih odličnih dosežkov odraslih zborov.

Skupaj bo zapelo približno 450 pevcev, intenzivno pa se pripravljajo od septembra. Srečali so se na eni regijski vaji, 16. decembra pa se bodo kot pojoča celota srečali na samem koncertu. Izbrani program je nabor preizkušenih skladb za odrasle zbore, ki jih zmorejo odpeti tudi mladi.

S pripravami in udeležbo na koncertu so šole omogočile zborom kakovostno in intenzivno delo. Pevce na koncert Potujoča muzika od jeseni pripravljajo šolski zborovodje, v Gallusovi dvorani pa jih prevzamejo izbrani dirigenti – letos se bodo s to zahtevno nalogo spoprijeli izkušeni Helena Fojkar Zupančič, Simona Rožman Strnad in Damijan Močnik. Priprave na koncert od zborov zahtevajo intenzivno delo, dogodek pa mlade pevce iz najboljših zborov Slovenije poveže v netekmovalnem duhu in jim tako omogoči čudovit občutek množičnega skupnega muziciranja.

Koncert bosta posnela Radio in Televizija Slovenija.

DEKLIŠKI ZBORI
Benjamin Britten (1913–1976): CEREMONY OF CAROLS, op. 28
     - This little Babe (Robert Southwell)
     - Balulalow (James, John in Robert Wedderburn)
Damijan Močnik (1967): O VIRTUS SAPIENTIAE (Hildegarda iz Bingna)
Pavle Merku (1927–2014): ZELENI POLOG (rezijanska ljudska)
Hrabroslav Volarič (1863–1895): DIVJA ROŽICA (Hrabroslav Volarič)
Mojmir Sepe (1930–2020): ZEMLJA PLEŠE (Gregor Strniša)

MEŠANI ZBORI
John Rutter (1945): GLEJ TA NAŠ SVET!  (Look at the World) (John Rutter, slov. bes. Irma Močnik)
Ubald Vrabec (1905–1992): JOŽEF, PRILETEN MOŽ (slovenska božična)
Mary Lynn Lightfoot (1952):  EXULTATE! (Psalm 81)
Nurit Hirsh (1942)/Tova Porot (): EL HADERECH 
Leo Mathisen (1906–1996), Erling Kullberg: TO BE OR NOT TO BE (Erik Perker)
Mojmir Sepe (1930–2020): BREZ BESED (Elza Budau)

SKUPNE PESMI 
Aljaž (1945–1927)/Janez Močnik (1936–1916): TRIGLAV (Matija Zemljič – Slavin)
Georg Friedrich Händel (1685–1759)/neznani prireditelj: CANTICORUM JUBILO iz oratorij
Juda Makabejec (neznani pesnik latinskega besedila)
Lojze Lebič (1934): UPANJE (Anica Černej)

Potujoča muzika

16. dec. 18:00
Več terminov

12,00 EUR

ZASEDBA:

DEKLIŠKI ZBORI
Dekliški pevski zbor II. gimnazije Maribor, zb. Viljem Babič,
Dekliški pevski zbor Konservatorija za glasbo in balet Maribor, zb. Peter Novak Smolič,
DPZ GCC - Dekliški pevski zbor Gimnazije Celje – Center, zb. David Preložnik,
Dekliški pevski zbor Gimnazije Kranj, zb. Erik Šmid.

MEŠANI MLADINSKI ZBORI
Mladinski pevski zbor škofijske gimnazije A. M. Slomška Maribor, zb. Špela Drašler, Martina Ješovnik,
Pevski zbor Gimnazije Murska Sobota, zb. Tomi Bušinoski, 
Mešani mladinski pevski zbor Konservatorija za glasbo in balet Maribor, zb. Peter Novak Smolič,
Mešani mladinski pevski zbor Gimnazije Brežice, zb. Simona Rožman Strnad, Dejan Jerončič,
Mešani mladinski pevski zbor I. gimnazije v Celju, zb. Tomaž Marčič,         
Mešani mladinski pevski zbor Šolskega centra Celje, zb. Matevž Pušnik,Ž
Mešani mladinski pevski zbor Gimnazije Želimlje, zb. Polona Stegu, Blaž Podobnik,
Mešani mladinski pevski zbor Veter Ljubljana, zb. Tereza Podlogar.

ZBOROVODJE ZDRUŽENIH ZBOROV
Helena Fojkar Zupančič (dekliški zbori),
Simona Rožman Strnad (mešani mladinski zbori),
Damijan Močnik (združeni zbori).

 INŠTRUMENTALISTI
Tadej Horvat, klavir,
Tilen Bajec, orgle,
Simon Prašnikar, klavir,
Samo Vovk, bas kitara,
Miha Friedrich, bobni.

POVEZOVALEC
Nik Škrlec.

23. dec. 19:30

Argentinsko - slovenski božič v Ljubljani 2023

Prireja: Kulturno društvo Simfonični orkester Cantabile

KD Cantabile nadaljuje tradicijo božičnih koncertov v Cankarjevem domu. Tokratni program, poln strastne glasbe, združuje slovensko in argentinsko kulturo, saj nas bo popeljal na glasbeno potovanje iz Alp v Ande. Sprehodili se bomo skozi pestro paleto glasbenih izrazov, od argentinskih temperamentnih napevov in tanga, do slovenskih božičnih skladb. 

Skladatelji iz Argentine (Ginastera, Piazzolla in Ramirez) so ustvarili glasbene mojstrovine, ki jih bo v programu dopolnjevala slovenska božična glasba. V solistični vlogi se bodo predstavili: slovensko-argentinski baritonist Lucas Somoza Osterc, pevka Estera Stojko in zmagovalka Mednarodnega tekmovanja Matije Bravničarja violinistka Gaja Žnidaršič. Na odru bomo pozdravili tudi Vokalni ansambel Virilis, združeni mešani in mladinski zbor ter godalni orkester Veris. Z izvedbo Rezijanske, ki jo v Argentini množično plešejo folklorne skupine, se bomo v spomin poklonili  duhovniku in skladatelju Avgustu Ipavcu.  

Pridružite se nam na tem izjemnem koncertu argentinske in slovenske glasbe za božič v Ljubljani, kjer bomo združili najboljše obeh svetov.Skupaj bomo ustvarili spomine, ki jih bomo še dolgo nosili v sebi.

 

Spored:
A. Ginastera, A. Piazzolla, A. Ramirez, A. Ipavec, M. Grdadolnik, H. Wieniawski, L. Belar, 
A. Vavken , D. Močnik,  A. L. Webber

 

 

Argentinsko - slovenski božič v Ljubljani 2023

23. dec. 19:30
Več terminov

12,00 | 15,00 | 18,00 | 22,00 EUR

Simfonični orkester Cantabile
Marjan Grdadolnik, dirigent
Matej Avšič, koncertni mojster
Lucas Somoza Osterc, bariton
Estera Stojko, vokal
Gaja Žnidaršič, violina

Vokalni ansambel Virilis
MePZ Adoramus
MePZ Duri Col
MoPZ Razpotje Col
Godalni orkester Veris
Združeni mladinski zbor (Adoramus, GŠ Logatec, GŠ Črnomelj, GŠ Kranj)

Mateja Rosa, povezovanje
Damijan Bogataj, producent

 

18. nov. 2023 20:00

Ludovico Einaudi

Prirejata: VignaPR in Koda Events

Ludovico Einaudi, italijanski pianist, skladatelj,  avtor glasbe številnih filmov, kot sta Samba, Intouchables in Črni labod ter televizijske serije Doktor Živago prvič prihaja v Slovenijo. Poznavalci ga, skupaj s predstavniki kot sta Michael Nyman ali Philip Glass, uvrščajo v žanr minimalizma v klasični glasbi.

Njegova dela čarobno združujejo elemente klasike, ambientalne elektronike, soft rocka in glasbe sveta in je eden najbolj priljubljenih in izvajanih skladateljev današnjega časa. V Cankarjevem domu bo poleg najbolj prepoznavnih skladb, kot so Una Mattina, Nuvole Bianche, Experience, predstavil najnovejši album Underwater, za katerega je prejel prestižno nagrado Opus Klassik Award.

Ludovico Einaudi

18. nov. 2023 20:00
18. nov. 2023 20:00
Več terminov

59,00 | 69,00 | 79,00 | 89,00 | 109,00 | 139,00 EUR

Koncert traja uro in 45 minut.

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI