Pretekli dogodek
12. sep. - 16. okt. 2023

Peš po domačih krajih: popotni dnevniki Alme M. Karlin 1934–1936

Gostujoča razstava v sodelovanju z Osrednjo knjižnico Celje

Svetovno popotnico, pisateljico in pesnico Almo M. Karlin (1889–1950) poznamo po njenih potopisih, avtobiografskih delih in romanih. Leta 2021 je njena literarna zapuščina, shranjena v Narodni in univerzitetni knjižnici v Ljubljani, postala bogatejša še za tri popotne dnevnike, ki jih je Alma M. Karlin zapisala na svojih potovanjih po domačih krajih v letih 1934–1936. Osrednja Knjižnica Celje je v sodelovanju s partnerji (Muzejem novejše zgodovine Celje, Jernejo Jezernik, Narodno in univerzitetno knjižnico v Ljubljani, Celjsko Mohorjevo družbo, Založbo Drava, Pokrajinskim muzejem Celje in Zgodovinskim arhivom Celje) pripravila zunanjo razstavo, ki obiskovalce z izvirnim slikovnim gradivom in izbranimi citati iz popotnih dnevnikov popelje po slovenskih krajih, ki jih je v tridesetih letih prejšnjega stoletja obiskala Alma Karlin. Po celjski predstavitvi bo tako razstava gostovala še v Cankarjevem domu ali ob njem.

Peš po domačih krajih: popotni dnevniki Alme M. Karlin 1934–1936

12. sep. - 16. okt. 2023
Več terminov

Prosti vstop

Foto: Domen Pal
Pretekli dogodek
10. jun. 2023 10:00

Otroški knjižni festival

Vsako leto se zberemo, ker radi beremo!
 

Pred začetkom dolgih poletnih počitnic že deveto leto zapored prihaja Otroški knjižni festival, priljubljena enodnevna in brezplačna knjižna zabava! Letos se z dvorišča Vodnikove domačije v Šiški prvič seli pod mogočna drevesa v središče prestolnice, kjer bodo založniki na svojih stojnicah od jutra do večera po ugodnih cenah ponujali kakovostno literaturo za otroke in mladino, obsejemski oder pa bo pokal od dobrega. Prihajajo predstave in pripovedovanja po knjižnih predlogah, obisk avtorice, knjižni kviz, za konec pa, kot vsako leto, koncert!

Pridružite se nam, lepo bo!


Program

 

10.00–19.00
Sejem knjig za otroke in mladino / Park Sveta Evrope
Od 0 do 99 let

V parku bo stojnice razprostrlo dvajset založb, ki s seboj prinašajo svoje najboljše knjige, kar jih lahko ponudijo, in to po čim ugodnejših cenah. Založniki in založnice komaj čakajo, da vas spoznajo, za klepete in nasvete pa bodo dobro razpoloženi na voljo ves dan!
 

10.00
Zlati ključek / zunanji oder
Predstava
Od 3. leta

Zamisel in izvedba: Katja Povše
Produkcija: Pripovedno gledališče gdč. Bazilike
           
Zlati ključek je zabavna predstava z lutkami, predmeti in zvoki iz kovčkov gdč. Bazilike. V njih se skrivajo ljudske pravljice – tista o ugrabljeni kraljični, o mišku s smrdljivim repom in seveda pravljica o kravi Liski, najboljši prijateljici gdč. Bazilike.
 

10.00
Ustvarjanje literarnih junakov / pod platano
Delavnica
Od 6. leta

Vodi stripar in ilustrator: Ivan Mitrevski

Na delavnici otroci s pomočjo barvnega papirja rišejo in ustvarjajo literarne junake, od Petra Klepca, Martina Krpana do velikanov, škratov, vil, pastirjev in kač. 


10.30
Repa velikanka / Dvorana Alma Karlin
Predstava
Od 3. leta

Nastopajo: Joži Šalej, Iuna Ornik in Luka Stermecki
Produkcija: Gledališče Lalanit
 
V glasbeno-gledališki predstavi za otroke po motivih stare ljudske pripovedke Repa velikanka združijo moči miška, kokoške, goske, ovce, krava, babica in dedek. S skupnimi močmi pulijo in izpulijo repo velikanko.

      
11.00
UM & KUNA FREESTYLE SHOW / zunanji oder
Koncert
Od 8. leta

Ideja in izvedba: Urh Mlakar in Igor Kuna

Na interaktivnem koncertu skledbe nastajajo sproti, temo pa določijo otroci. Um in Kuna, prekaljena mačka fristajla, to obliko improviziranja uporabljata za pripovedovanje zgodb, izražanje čustev in kar tako, za hec.
Na njunem koncertu spregovorijo tako feferon, Pasji mož, kot Garfield, kakšna pesem pa lahko nastane posebej zate, sošolko ali tvojega brata. 


11.00
Postavljanka / pod platano
Delavnica
Od 5. leta

Otroci se preizkusijo v vizualnem pripovedovanju zgodb, ustvarjenih iz najdenih materialov. Pod okriljem Andreja Štularja, vsestranskega umetnika in mojstra različnih likovnih tehnik, risbo nadomestijo fotografski posnetki skrbno aranžiranih predmetov. Prinesite s seboj zanimive predmete, tako vsakdanje kot manj običajne!

            
12.00
Akisi
/  zunanji oder
Predstava
Od 6. leta


Zgodbe s pomočjo gline pripovedujeta igralca Mia Skrbinac in Voranc Boh, vizualna zasnova: Zala Zagoršek Golob
Produkcija: Divja misel in VigeVageKnjige

Akisi je deklica, ki prihaja iz Afrike. Skozi zgodbe njenega pisanega vsakdana spoznamo njeno družino in prijatelje, s katerimi se podaja na številne vznemirljive dogodivščine. V njih je treba stopiti skupaj in napeti sile, da na koncu dobro premaga zlo.


13.00
Ugankarsko tekmovanje za vso družino / zunanji oder
Kviz
Od 5. leta


Vodi improvizator in pripovedovalec: Boštjan Napotnik - Napo

Na tradicionalnem ugankarsko-literarnem kvizu se bosta pomerili ekipi otrok in odraslih. Kdo bo uganil več pravilnih odgovorov, požel večno slavo in se odpravil domov z lepimi nagradami?

            

14.00
Pravljični studio / pod platano
Delavnica
Od 5. leta


Mentorica: Nuša Jurjevič

Zgodbe ne nastanejo iz nič in veliko bolj zabavno je, če si jih izmišljujemo skupaj. Zato smo v Pravljičnem studiu razvili pripovedovalsko kocke in prosojnice, pravljični zemljevid in številne druge načine, na katere se lahko igramo z njimi in pripovedujemo zgodbe.

           

15.00

Vodenje po razstavi V vrtincu sprememb z delavnico znanstvene ilustracije / Galerija CD
Delavnica
Od 7. leta

Po razstavi vodi: Nika Plohl
Delavnico znanstvene ilustracije vodita: Maja Poljanc in Maša P. Žmitek 
Produkcija: Center ilustracije
         
Razstava V vrtincu sprememb nas popelje skozi evolucijo Zemlje in življenja. Od blizu spoznavamo značilna naravna okolja: gore, morje, reke, gozd, podzemlje, travnike ter presenetljive, nenavadne in človeškim očem pogosto skrite spremembe, ki so v naravi stalnica.
 

16.00
Otroci pripovedujejo /  zunanji oder
Pripovedovanje
Od 6. leta

Pripovedovalka Katja Preša in glasbenica Tea Bitenc bosta otroke povabili na oder k pripovedovanju in skupnemu izmišljevanju zgodb.

Določiš glavnega junaka, čudežni predmet in skrivni vhod v drugi svet in že se lahko zgodi zgodba!


17.00
Avtorica na obisku: Jana Bauer / zunanji oder
Pogovor
Od 5. leta

S priljubljeno otroško in mladinsko pisateljico Jano Bauer bomo kukali v njene čarobne in zabavne zgodbe ter se pogovarjali o Groznovilci, o tem, kako objeti ježa, o čarovnicah in vsem drugem vmes. Janin oče je bil dober pripovedovalec zgodb in prav zgodbe o čarovnicah, duhovih in tihotapcih so najbolj vplivale na njen domišljijski svet.
Z avtorico se bo pogovarjala: Katja Preša

 
18.00
Otroški pevski zbor RTV Slovenija / zunanji oder
Koncert

Zbor vodi zborovodkinja Anka Jazbec.
Klavirska spremljava: Klemen Golner

Otroški pevski zbor RTV Slovenija je eden najstarejših pri nas, saj deluje že skoraj sedemdeset let. Otroci, ki pojejo v zboru, so stari med 7 in 13 let in če jih boste vprašali, kaj jim je pri zboru najbolj všeč, vam bodo povedali, da najraje nastopajo. Pripravili so domiseln izbor pesmi, od manj znanih do tistih zimzelenih iz Bratovščine Sinjega galeba in Kekca.

 

***

Prijave na delavnice
Na delavnice se je treba prijaviti, saj je število mest omejeno. 
Sprejemamo jih na: prijava@divjamisel.org


Knjiga je lahko darilo
Na INFO točki otrokom, ki knjigo želijo podariti, pomagamo vanjo zapisati posvetilo in jo lično zaviti!


Festival v vaskem vremenu bo!
V primeru slabega vremena se vse dejavnosti iz parka preselijo v Veliko sprejemno dvorano Cankarjevega doma!
 

Otroški knjižni festival

10. jun. 2023 10:00
10. jun. 2023 10:00
Več terminov

Prosti vstop

Produkcija: Zavod Divja misel, koprodukcija: Cankarjev dom
Otroški knjižni festival sofinancirata MOL – Oddelek za kulturo in Javna agencija za knjigo RS. 

15. jun. 2022 20:45

Irreversible Entanglements

Dvojni koncert z Jure Pukl ANoRoK

Camae Ayewa, glas, sintesizer; Keir Neuringer, saksofon, sintesizer, tolkala; Aquiles Navarro, trobenta, sintesizer; Luke Stewart, kontrabas; Tcheser Holmes, bobni, tolkala
(ZDA)

Evropski odri brstijo ob koncertih kolektiva, ki deluje v Filadelfiji, New Yorku in Washingtonu. Pet umetnikov je leta 2015, ob nastopu v dveh različnih zasedbah na dogodku Musicians Against Police Brutality (kot odziv na streljanje, v katerem je policist ubil neoboroženega Akaija Gurleyja), prepoznalo skupni etos ter se kmalu zatem sestalo za spontano muziciranje v brooklynskem studiu Seizure’s Palace. Zasedba o svoji glasbi pove: »Oder raziskujemo brez zemljevida, po svetu krmarimo v globoki, telepatski, kontrapunktični povezanosti med seboj ter z zgodbami, iz katerih črpamo, se podajamo v znano in neznano ter na cilj prispemo skupaj.« To smo zapisali leta 2020, ko bi morali Irreversible Entanglements nastopiti na Jazz festivalu Ljubljana, a je pandemija to prepričala. Kljub temu so na našo pobudo vložili en mesec dela v ekskluzivni video, ki so ga posredovali festivalu za premierno predvajanje (streaming). Danes je na ogled na Youtubu kot spomenik časa, ko je jazzovski delavec v ZDA ostal brez prihodkov, občinstvo pa brez koncertov v živo. A ustvarjalnosti ni mogoče zapreti v kletko. Irreversible Entanglements nadaljuje čudovito umetniško delo z izdajami albumov (Who Sent You? Open the Gates), videospotov in koncertov: za ustvarjanje pustolovske glasbe onkraj žanrov, ob hkratnem čaščenju tradicije ter njenem preseganju in nagovarjanju sedanjosti ob vztrajanju pri prihodnosti.

Irreversible Entanglements

15. jun. 2022 20:45
15. jun. 2022 20:45
Več terminov

15,00 EUR

12,00 EUR * * EUR za mlajše od 25 in starejše od 65 let ter upokojence, za sedeže najnižje cenovne kategorije

5 % popusta ob nakupu na cd-cc.si

15. jun. 2022 19:30

Jure Pukl ANoRoK

Jure Pukl, saksofon, elektronika; Peter Evans, trobenta; Joe Sanders, kontrabas; Nasheet Waits, bobni
(Slovenija, ZDA)

Jure Pukl, eden naših najprodoronejših in cenjenih saksofonistov (je prejemnik nagrade Prešernovega sklada), je devet let živel in ustvarjal v New Yorku ter posnel številne odmevne albume (John Fordham ga je v Guardianu imenoval za »vzhajajočo zvezdo kreativne nove generacije«). Z »all-star« kvartetom je, sicer v drugačni zasedbi (namesto vibrafonista J. Rossa je sedaj v bendu P. Evans), tik pred pandemijo nastopil v ZDA (Winter Jazz Festival) in Evropi. Prenovljeni kvartet ANoRoK (anagram besede korona) se vrača s prvo turnejo po epidemiji in z glasbo, ki se »navdihuje iz trenutne kaotične politično-družbene danosti v svetu ter ohranja svoje jedro v jazzu, improvizaciji in sodobni klasični glasbi. Projekt je razširjen z elektronskimi zvoki, ki ponazarjajo in odsevajo zvoke planeta, na katerem živimo«.

Jure Pukl ANoRoK

15. jun. 2022 19:30
15. jun. 2022 19:30
Več terminov

15,00 EUR

12,00 EUR * * EUR za mlajše od 25 in starejše od 65 let ter upokojence, za sedeže najnižje cenovne kategorije

5 % popusta ob nakupu na cd-cc.si

Pretekli dogodek
18. sep. 2021 18:30

Gibanica v CD | Ajda Tomazin: Jata izkušenih ptic

Zbirno mesto za predstavo bo v primeru lepega vremena na zahodni strani Cankarjevega doma, v Parku Sveta Evrope, Prešernova 10, zaključek pa v Kosovelovi dvorani Cankarjevega doma. 
V primeru dežja bo predstava v Stari mestni elektrarni.

 

Predstava Jata izkušenih ptic gledalca popelje s slušalkami skozi mesto, ob čemer se zgodbe prelivajo z vizualnim pejsažem mestne scenografije, kar ponuja nove uvide in poglede ter dojemanje mestnih skupnosti v drugačni luči. Vloge opazovalca in poslušalca lahko v trenutku prestopijo v začasno skupnost ter jo s prisotnostjo nadgradijo. Kaj pomeni nov list življenja? Kakšen je utrip mesta skozi otroške oči? Se bodo lastovke kmalu vrnile? Kdaj bomo šli ponovno na sprehod ob reki? Zakaj umira Evropa? Ali ljubimo svoje mesto? Kako se razvija? Jata izkušenih ptic razpira poglede in spomine vseh njenih delov / deležnic ter v dialoškem spoju ustvarja edinstveno zgodbo mesta Kranj. Subtilno opisuje njegovo spreminjajočo podobo, beleži spomine in družbeni utrip mesta, ki poteka skozi prvoosebno izpoved ter razpira percepcijo kraja in dogodka preko rahločutnega govora o spreminjanju, minevanju, spominih, bližini, soodvisnosti in povezanosti, kar obenem govori o naši lastni ranljivosti.


Ajda Tomazin

je diplomirala na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani in magistrirala iz koreografije in performansa na Inštitutu za Aplikativne gledališke znanosti na Univerzi v Giessnu. Deluje interdisciplinarno kot oblikovalka in koreografinja. Je avtorica številnih projektov in predstav, kreativna sodelavka pri mnogih ustvarjalnih procesih in pedagoginja. Njena specifika je, da projektom doprinese celostne koncepte, ki zaobjemajo koreografijo in oblikovanje, te lastnosti pa se vpisujejo v izvirne predstave, katerih kakovost vse bolj prepoznava tudi širša mednarodna strokovna javnost. Je prejemnica nagrade Ksenije Hribar 2019 za izjemne dosežke na področju sodobne plesne umetnosti.

 

Gibanica v CD | Ajda Tomazin: Jata izkušenih ptic

18. sep. 2021 15:00
18. sep. 2021 18:30
18. sep. 2021 15:00
18. sep. 2021 18:30
Več terminov

7,00 EUR

5,00 EUR *

5 % popusta ob nakupu na cd-cc.si

Koncept, koreografija in režija: Ajda Tomazin
Izvajalci: Nika Rožej, Vladka Matijevec, Jasna Vitez, Vera-Veronika Planinšek, Lidija Tolič, Polonca Tomazin in Zlata Marn
Sorežija in mentorstvo: Rok Kravanja
Strokovna sodelavka za komunikacijo: Zala Orel
Strokovni sodelavki za delo s predstavniki tretjega življenjskega obdobja: Nena Škerlj, Katarina Vidic Čorović
Likovna zasnova: Ajda Tomazin
Tehnična podpora: Jože Bizovičar
Oblikovanje tiskovine: Polona Zaletel
Fotografija: Maša Pirc
Snemanje in montaža videa: Črt Štrubelj, Ajda Tomazin

 

Producent: Odprti predali, zavod za sodobne interdisciplinarne procese Kranj
Koproducenti: Zavod Carnica (Layerjeva hiša), Ljudska Univerza Kranj, Prešernovo gledališče Kranj
Finančna podpora: Ministrstvo za kulturo RS, Mestna občina Kranj
Zahvala: Mateja Šmid, Nena Škerlj, Katarina Vidic Čorović, Selman Čorović, Rožle Tomazin, Iris Bukovac Ćulibrk, Luka Pelcar, Goce Najdenov, Marjana Žibert (Gorenjski muzej), Jure Lavrin (Nina Bulatovix), Nina Pušlar, Aleksander Mežek.

23. jul. 2021 21:00

Mala terasa sredi Ljubljane: Marc Ribot Ceramic Dog (ZDA)

Marc Ribot, kitara, glas; Shahzad Ismaily, bas; Ches Smith, bobni


Ena izmed najbolj prepoznavnih newyorških zasedb tega stoletja pod vodstvom proslavljenega kitarista (Los Cubanos Postizos, Tom Waits, Elvis Costello…).
 

Dokler nismo v zadnjem tednu maja 2020 začeli snemati, sem več kot dva meseca z doma odšel samo v trgovino z živili. Nisem se peljal s taksijem ali podzemno. Zaradi covida sem izgubil več prijateljev in se bal, da jih bom zaradi neodzivnosti našega predsednika s pretenzijami po diktatorstvu izgubil še več. Zaradi njegovega zavestnega sprejemanja neresnice je pandemiji klonilo več deset tisoč življenj, prav tako je prepolovil še tisto malo upanja, kar ga je ostalo za preprečitev katastrofe globalnega segrevanja.
 
Partnerke nisem videl od februarja (najini načrti za obiskovanje drug drugega v domačih državah so bili prekrižani) in preden sva se končno sešla, je bil že julij. Najine težave so bile malenkostne v primerjavi z drugimi. Ko smo s Chesom in Shahzadom, članoma Ceramic Dogs, dorekli možnosti snemanja, smo v studio vstopili posamično, sedeli v ločenih, izoliranih sobah, iz katerih se nismo videli, ter komunicirali z mikrofoni in slušalkami. Pozorni smo bili na umivanje rok: eden od nas ima težave z dihali, zato bi lahko prišlo do posledic. Posneli smo dovolj gradiva za dva albuma, nekaj smo ga oktobra objavili pri Bandcampu na EP-ju "What I Did on My Long Vacation, ", večino pa na tej izdaji.
 
Če/Ko se bodo ljudje ozrli na ta čas, se bo morda zdel neresničen ... tuj, nenavaden. Podobno so se mi kot otroku v šestdesetih zbledeli posnetki iz tridesetih zdeli grozno starodavni, čeprav so družinski člani, ki so ta filmski obzornik preživeli, sedeli ob meni pri zajtrku. Pravzaprav je bil moj devetletni jaz bližje sežigu Reichstaga, kot smo sedaj izidu albuma Nevermind.
 
Ko smo šli v studio, sem razmišljal, da bomo ustvarili nekaj, kar bo nagovarjalo današnji čas: sporočilo v steklenici (namišljenim) poslušalcem brodolomcem, s katerimi smo bili v istem čolnu. Ko pa smo začeli, je bil jam tako zabaven, da smo pozabili na kataklizmo zunaj.
Namesto tega smo »nagovarjali« drug drugega. In drugačne čase, ki jih še ni bilo mogoče uzreti. Npr. dan pet mesecev pozneje, ko so ljudje radostno plesali na ulicah Brooklyna. Zdaj je že skoraj december. Stvari se spet zapirajo, jaz pa sem v karanteni v Evropi, pišem spremno besedilo za album, ki bo izšel v novem letu -- znova v naslavljanju drugačnega časa ... morda prihodnosti? Marc Ribot, november 2020

Mala terasa sredi Ljubljane: Marc Ribot Ceramic Dog (ZDA)

23. jul. 2021 21:00
23. jul. 2021 21:00
Več terminov

15,00 EUR

5 % popusta ob nakupu na cd-cc.si

27. jul. 2021 21:00

Mala terasa sredi Ljubljane: AKA Neomi

Premierna predstavitev

Saša Vipotnik, glas, besedila, pesmi; Mario Babojelić, kitara, priredbe; Dejan Slak, bas, klaviature; Marko Grubar, bobni; Igor Matković, trobenta

AKA Neomi je ljubljanska skupina, ki v različnih oblikah nastopa že od leta 2011, ko so izdali prvi album Poglej, ki je vseboval pesmi, ki so večini dobro poznane: Odpri oči, Čudovito in Poglej. Edina stalnica zasedbe je Saša Vipotnik, ki je (so)avtorica vseh komadov. Od pretežno akustičnega jazz pop-a so sedaj prešli na bolj surov izraz. Poigravajo se z različnimi stili in vplivi in se ne želijo stilsko omejevati. Januarja 2020 je izšel njihov album Beautiful Disasters, ki so ga predstavili v Ljubljani in na različnih koncih Slovenije. Na koncertu v Klubu CD bo skupina predstavila skladbe iz novega EP-ja, ki je nastal v času epidemije, ko se je svet ustavil, a je prišel navdih.
 

Mala terasa sredi Ljubljane: AKA Neomi

27. jul. 2021 21:00
27. jul. 2021 21:00
Več terminov

12,00 EUR

5 % popusta ob nakupu na cd-cc.si

20. jul. 2021 21:00

Mala terasa sredi Ljubljane: Julian Lage Trio (ZDA)

Julian Lage, kitara; Jorge Roeder, bas; Kenny Wollesen, bobni

Julian Lage, ki je bil proglašen za enega najimenitnejših kitaristov svoje generacije je več kot desetletje iskal nešteto sevov ameriške glasbene zgodovine z brezhibno tehniko, svobodnim združevanjem in duhom neskončnih zmožnosti. To bo njegovo prvo gostovanje v Sloveniji kot vodja banda. Pred dvema letoma je sodeloval v Bagatelles Marathonu Johna Zorna na Jazz festivalu Ljubljana.

 

Julian Lage

Se uvršča med najbolj nadarjene kitariste svoje generacije in v »najvišjo kategorijo improvizatorjev« (New Yorker), z brezhibno tehniko, svobodno asociacijo in v duhu neskončnih možnosti že več kot desetletje raziskuje brezštevilne niti ameriške glasbene zgodovine. 
 
Pri enaintridesetih se newyorški glasbenik kalifornijskih korenin ponaša z bogatim, plodovitim življenjepisom: poleg lastnih projektov in sodelovanj kot spremljevalni glasbenik (ob boku ikon, kot sta Gary Burton in John Zorn) ga slišimo tudi v duih (med drugim z Nelsom Clinom, Chrisom Eldridgeom in Fredom Herschem). 
Z albumom Love Hurts – Lagejev tretji LP s triom za založbo Mack Avenue ter njegov prvi z basistom Jorgejem Roederjem in bobnarjem Davom Kingom (The Bad Plus) – se za grammyja nominirani kitarist v antologijo ameriških skladb poglablja z edinstvenega izhodišča, s preigravanjem del drznih in izvirnih umetnikov, kot so Roy Orbison, Ornette Coleman, Jimmy Giuffre in Peter Ivers.
 
Lage in njegova ritem sekcija izhajata iz zvočnih postavk prejšnjih LP-jev, ob stopnjevanju Julianovega značilnega zlitja jazz fuzije, osvobojenega jam benda, standardov in prvinskega rock 'n' rolla z virtuozno natančnostjo, pustolovsko improvizacijo in izjemno jasno vizijo.
 

Mala terasa sredi Ljubljane: Julian Lage Trio (ZDA)

20. jul. 2021 21:00
20. jul. 2021 21:00
Več terminov

15,00 EUR

5 % popusta ob nakupu na cd-cc.si

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI