Barbara Spital
Pretekli dogodek
6. mar. 2023 19:30

Barbara Spital, flavta & Ela Krstić, violina

V sodelovanju z Glasbeno mladino ljubljansko

Barbara Spital, flavta
Ela Krstić, violina
Sae Lee, klavir

Spored:
Alojz Ajdič (1939), Zvočni pejsaž za flavto solo
Gaetano Donizetti (1979–1848), Sonata za flavto v C-duru, A503
Camille Saint- Saëns (1835–1921), Romance, op. 37 
Carl Reinecke (1924–1910), Sonate undine, op. 167 
*
Janez Matičič (1926–2022), Trois moreceaux (Tri skladbe za violino in klavir), op. 17
3. Nocturne 
Johannes Brahms (1833–1897), Sonata za violino in klavir št. 3 v d-molu, op. 108


Flavtistka Barbara Spital (rojena 1997) je svoje glasbeno izobraževanje začela na Glasbeni šoli Fran Korun Koželjski Velenje in ga nadaljevala na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana pri prof. dr. Mileni Lipovšek. Leta 2022 je v razredu red. prof. dr. Karoline Šantl Zupan na Akademiji za glasbo diplomirala s summa cum laude, torej z odliko. Nastopala je na številnih državnih in mednarodnih tekmovanjih, na katerih je posegala po najvišjih uvrstitvah. Kot solistka je nastopila s Simfoničnim orkestrom Slovenske filharmonije in s Simfoničnim orkestrom SNG Maribor. Sodeluje v projektih komornega orkestra Amadeo Orchestra, simfoničnega orkestra Pehlivanian Opera Academy ter ansambla za sodobno glasbo Neofonía. Leta 2016 je bila izbrana v projektu Side by side in tako nastopila s Kraljevim orkestrom Concertgebouw Amsterdam. Od leta 2016 redno sodeluje kot flavtistka in pikolistka s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija, Simfoničnim orkestrom Slovenske filharmonije in Simfoničnim orkestrom SNG Opera Ljubljana. S harfistko Najo Mohorič sestavljata Duo Eunoia. Kot solistka ali komorna glasbenica nastopa na različnih projektih in festivalih, kot so: Glasbena mladina ljubljanska, Glasbena mladina Slovenije, Festival Ljubljana, Imago Sloveniae, Starnberger Musiktage, Academie Festival des Arcs in drugi. Svoje znanje redno izpopolnjuje pri priznanih slovenskih in tujih profesorjih. Je prejemnica Prešernove nagrade Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani za študijsko leto 2019/20.

*
Ela Krstić (rojena 2000) je šolanje začela na Glasbeni šoli Vič - Rudnik, nato pa nadaljevala na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani v razredu prof. Volodje Balžalorskega. Leta 2022 je z odliko diplomirala v razredu prof. Janeza Podleska, pri katerem zdaj nadaljuje magistrski študij. Med šolanjem je prejela več nagrad na tekmovanjih: na državnem tekmovanju Temsig srebrno (2012, 2021) in zlato plaketo (2015, 2018), prav tako zlato plaketo in tretjo nagrado s klavirskim triom (2017), na mednarodnem tekmovanju Ars Nova Trieste prvo (2014) in drugo nagrado (2013), na tekmovanju Fantast v Bečeju prvo (2013) in na tekmovanju Poreč Fest drugo nagrado (2018). Dodatno se je izpopolnjevala na seminarjih in mojstrskih tečajih pri profesorjih, kot so: Latica Honda-Rosenberg, Wonji Kim Ozim, Sreten Krstić, Anke Schittenhelm, Sandor Javorkai, Nadežda Tokareva, Petra Kovačič, Anđelko Krpan. Maja 2022 je v okviru cikla Solo e da camera izvedla solistični recital na Magistratu, nastopala pa je tudi v okviru Festivala Bled in Festivala Ljubljana. 
Kot nadomestna izvajalka redno sodeluje z Orkestrom Slovenske filharmonije, za sezono 2023 pa je uspešno opravila avdicijo za Mladinski orkester Gustava Mahlerja.

Sae Lee je po študiju na Šoli za glasbo Toho Gakuen v Tokiu z odliko diplomirala iz klavirja in komorne glasbe na Pariškem glasbenem konservatoriju pri Michelu Beroffu in Ericu Le Sageu. Je prvonagrajenka več tekmovanj, med njimi mednarodnih klavirskih tekmovanj Citta di Padova in Albert Roussel ter tekmovanj komorne glasbe Fnapec, Carlo Soliva in Cidade de Alcobaça. Nastopila je na priznanem pariškem festivalu Piano a Enghien, na mednarodni konferenci Nevada-Semipalatinsk pod pokroviteljstvom kazahstanske vlade in Unesca ter v televizijskem programu japonske nacionalne televizije NHK Classic Club. Kot solistka je koncertirala s Sofijsko in Plevensko filharmonijo, Filharmoničnim orkestrom Kansai in z Orkestrom Slovenske filharmonije, s katerim je izvedla Simfonijo Turangalîla O. Messiaena. Umetniško sodeluje z baletnimi plesalci svetovnega slovesa, kot so: Aurélie Dupont (direktorica Baleta Pariške nacionalne opere) in Kevin O’Hare (direktor londonskega Kraljevega baleta). Zaposlena je na Akademiji za glasbo Univerze v Ljubljani.


 

Barbara Spital, flavta & Ela Krstić, violina

6. mar. 2023 19:30
6. mar. 2023 19:30
Več terminov

5,00 EUR

prijava

Bodite med prvimi ...

....  ki boste izvedeli, katere koncerte, predavanja, gledališka in plesna gostovanja in drugo pripravljamo v Cankarjevem domu,

Spletna trgovina izdelkov

Spletna trgovina izdelkov

Skrbno izbrano ponudba različnih izdelkov in spominkov, ki so nastali v sodelovanju z različnimi slovenskimi oblikovalci ali so plod dela oblikovalskega tima Cankarjevega doma.

 

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI