Pretekli dogodek
16. mar. 2024 20:00

Hania Rani: Ghosts

Hania Rani je večkrat nagrajena pianistka, skladateljica in pevka.

Glasba je moj način komunikacije in umetnosti. Glasbo vidim kot celoto, brez meja, delitev ali celo žanrov.

Prvič je prišla k nam kot nadebudna pianistka, zdaj se vrača kot ena izmed najpopularnejših umetnic nove generacije.

Hania Rani je spomladi 2023 s singlom Hello, pokušino novega albuma Ghosts, pripravila presenečenje za številne oboževalce njenega dela. Nadčuten, nezemski, a razigran, z nagajivo melodijo, izrazitim podtonom klavirske igre, iskrivimi klaviaturami in gibkimi ritmi je kaj malo spominjal na slog nove klasike, s katerim jo radi povezujejo. Vendar smo se v zadnjih dveh letih lahko prepričali, da se pianistkina umetnost nenehno razvija ter, kot nakazuje naslov albuma, nenehno in graciozno prehaja med glasbenimi svetovi: kot skladateljica, pevka, kantavtorica in producentka. 

Ghosts je zvok umetnice, ki je našla svoj glas, nove pripovedi in morda prvič podaja glasbo, ki pripada le njej. Gre za nadgradnjo prejšnjih uspešnic Esja in Home z razširjeno, a še vedno minimalistično zasedbo klavirja, klaviatur, sintetizatorja (predvsem njenega propheta) ter skrivnostnega in očarljivega glasu. V skladu z njegovim naslovom se po albumu sprehajajo prikazni, demoni; to srhljivo nezemskost podčrtujeta islandski aranžer / član benda Hjaltalín Viktor Orri Árnason (Jóhann Jóhannsson, Hildur Gu?nadóttir, Hauschka) in avdio inženir Greg Freeman, ki je namešal zvok (Peter Gabriel, Goldfrapp, Portico Quartet). Vendar ga preveva topel duh, vabi nas v ambiciozen dvojni album s prefinjenim tempom, utemeljenim v formativnih, raziskovalnih nastopih v živo, kot je mdr. neposredni prenos leta 2022 s prestižnega pariškega prizorišča Les Invalides, ki do danes šteje 3,7 milijone ogledov. 

Na svojem prvem »pravem« albumu Hania Rani išče navdihe pri različnih umetnikih, kot so Enya, The Smile, James Blake in Pink Floyd – ob občudovanju gostujočih umetnikov – in subtilnosti Stine Nordenstam, daru Keitha Jarretta, muzikalnosti Kate Bush in zvočnih eksperimentih Pink Floyd. Vsa ta glasbena izkušnja se izkristalizira v čudežno, kozmično razsežnost, nekaj povsem drugačnega od vsega, kar ste kdaj koli slišali. To je zvok HANIE RANI.

Hania Rani je odraščala v Gdansku s starši obkrožena z glasbo in filmi. Sprva je bila navdihnjena za študij klasične glasbe, nato pa se je v glasbeni šoli seznanila z jazzom in elektroniko, s čimer je razširila svoja zanimanja in, kot pravi sama, »pomešala Chopina & Šostakoviča z Davom Brubeckom in skupino Moderat«. 

Človek se lahko izgubi, lahko pa najde dom v svoji notranjosti – kar lahko pomeni marsikaj – duša, domišljija, um, intuicija, strast. Trdno verjamem, da ko smo v negotovih časih in živimo nestabilno življenje, še vedno lahko dosežemo mir sami s seboj in lahko kjer koli najdemo 'dom'. To bi rada izrazila s svojo glasbo – človek lahko prepotuje ves svet, a ne vidi ničesar. Ni pomembno, kam gremo, ampak koliko smo sposobni videti in slišati stvari, ki se dogajajo okoli nas.
ania R

Novi album Ghosts je izšel pri založbi Gondwana Records.

Hania Rani: Ghosts

16. mar. 2024 20:00
16. mar. 2024 20:00
Več terminov

22,00 I 27,00 I 30,00 I 34,00 EUR

19,00 I 24,00 I 27,00 I 31,00 EUR* * EUR za mlajše od 25 in starejše od 65 let ter upokojence.

Ivanka

Ivanka

Ivanka
najboljša spremljevalka na prireditve.

prijava

Bodite med prvimi ...

....  ki boste izvedeli, katere koncerte, predavanja, gledališka in plesna gostovanja in drugo pripravljamo v Cankarjevem domu,

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI