29. nov. 19:30

Josipa Lisac

Diva z edinstvenim glasom in repertoarjem, ki je zaznamoval več generacij, se vrača v Gallusovo dvorano. 

Čeprav je zrasla ob Monteverdiju, Bachu, Beethovnu, se je v šestdesetih zapisala rock glasbi ter postala vokalistka skupin O’Hara in Zlatni akordi. Z izjemnim pevskim darom, glasom osupljive barve in razponom od kontraalta do soprana ter z izvirnimi interpretacijami, pa tudi s svojo neponovljivo karizmo in odrsko prezenco, je rojena Zagrebčanka kmalu postala rockovska zvezda z oboževalci iz vse nekdanje skupne države. 

V rockovskem miljeju je spoznala tudi ljubezen svojega življenja, Karla Metikoša, vokalista in skladatelja, s katerim sta skupaj izdala deset albumov, ki jih odlikujejo njen edinstveni glas, močan avtorski in produkcijski pečat Metikoša ter zimzelena besedila Ivice Krajača oziroma Alke Vuica. Že prvenec Dnevnik jedne ljubavi (Dnevnik neke ljubezni), ki ga je izdala leta 1973, se je zapisal v antologijo jugoslovanske glasbene scene in do danes velja za enega najboljših konceptualnih rock albumov na tem prostoru. 50-letnico tega kultnega albuma, ki je pomenil prelomnico tudi v njeni karieri, je Josipa Lisac lani pospremila s koncertno turnejo po številnih mestih nekdanje skupne države.

S prav takšnim žarom se je na dolgi umetniški poti lotevala tudi skladb v drugih žanrih, od jazza do šansona, od etna do klasike, popa in gospela, o čemer pričajo številna sodelovanja in albumi Čestit Božić, Život, Made in USA, Boginja, Živim po svome, Posve slobodna in številni drugi. Nastopila je v rock operi, sodelovala z znanimi imeni jazza, igrala v dveh ameriških filmih in v gledaliških predstavah v Sloveniji in na Hrvaškem ter za svoje glasbeno ustvarjanje prejela številna priznanja in nagrade.

Poleg strastne predanosti glasbi Josipa Lisac svojo umetniško individualnost in vizijo odraža tudi skozi prepoznavno samosvojo, drzno vizualno podobo. Njeni kostumi in pričeske dopolnjujejo njen odrski nastop, kot bi odela svoje pesmi, a diva zatrjuje, da obleka nikoli ne sme zasenčiti pesmi.
 

Josipa Lisac je fenomen našega prostora, sanja odprtih oči in je nepopravljiva idealistka, vizionarka, ki se vse življenje proti banalnosti in povprečnosti bori z izvirnostjo, navdihom in provokativnostjo.  

Njen repertoar je tako vedno zmes nepozabnih melodij in besedil, ki so na širšem prostoru nekdanje skupne države zaznamovale več generacij. To so uspešnice osemdesetih let: Magla, Hazarder, Danas sam luda, Gdje Dunav ljubi nebo, Kraljica divljine, Ja bolujem ter nepozabne Blijede sijene, Što me čini sretnom, Hir, hir, hir, Ležaj od suza, Ave Maria, Boginja, Ispočetka, O jednoj mladosti, Dok razmišljam o nama in 1000 razloga

Tisoč razlogov torej, da prvič ali pa vedno znova prisluhnete edinstveni divi Josipi Lisac.

 

Josipa Lisac

29. nov. 19:30
Več terminov

26,00 | 30,00 | 36,00 | 40,00 EUR

21,00 | 27,00 | 32,00 | 37,00 EUR * * EUR za mlajše od 25 in starejše od 65 let ter upokojence.

Ivanka

Ivanka

Ivanka
najboljša spremljevalka na prireditve.

prijava

Bodite med prvimi ...

....  ki boste izvedeli, katere koncerte, predavanja, gledališka in plesna gostovanja in drugo pripravljamo v Cankarjevem domu,

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI