Pretekli dogodek
2. okt. 2022 19:30

Lila Downs

Velika vrnitev mehiške zvezdnice v Ljubljano z novimi in starimi uspešnicami

Lila Downs, glas; George Louis Saenz Jr, pozavna, harmonika; Josh Levin, trobenta, klaviature; Rafael Enrique Gomez Nunez, kitara; Luis Alberto Guzman Venegas, bas kitara; Sinuhe Padilla Insunza, jarana; Nakeiltha Aisha Campbell, tolkala; Lautaro Burgos, bobni

Lila Downs, slovita pevka z danes enim najmogočnejših in edinstvenih glasov, je sedemkratna gremijevka, ki z odrsko prezenco in čustveno doživetim petjem presega vse jezikovne ovire. 

Kot hči misteške staroselke in angloameriškega očeta je odraščala v mehiški zvezdni državi Oaxaca in v Minnesoti. Strastna borka za človekove pravice se zavzema zlasti za ohranitev prvotne vizije oaxaške kulture in negovanje izročil ameriške celine. Njena besedila razgaljajo različne resnice, od družbenih krivic do zamolčanih zgodb latinskoameriških staroselk in pripadnic delavskega razreda, glasba pa odraža vplive vse od mehiških folk in ranchera slogov do glasbe juga ZDA s pridihom folka, jazza, bluesa in hiphopa. 

Poje v španščini, angleščini in jezikih prvotnih prebivalcev Mehike. Posnela je duete z glasbeniki, kot so Santana, Mercedes Sosa, Caetano Veloso, Juanes, Nora Jones, Juan Gabriel, The Chieftains, Diego La Cigala, Celso Pina in Toto La Momposina. Chavela Vargas jo je imenovala za svojo »naslednico«.

Lila Downs je gostja najprestižnejših svetovnih festivalov in prizorišč, kot so Jazz at Lincoln Center, Carnegiejeva dvorana in Hollywood Bowl. Na povabilo Baracka Obame je nastopila v Beli hiši. Igrala je v filmu o mehiški slikarki Fridi Kahlo in v njem odpela skladbo, ki je bila nominirana za oskarja. 
 

Lila Downs se ponaša z različnimi glasovi, od visoke, stisnjene lege, domala falzeta, do pravega alta in čutnega, doživetega kontraalta.
New York Times

 

Le redki alternativni glasbeniki se lahko pohvalijo z dinamično močjo in razponom te dvojezične bojevnice, avtorice devetih albumov in dobitnice gremijev.
(NPR)

Lila Downs

2. okt. 2022 19:30
2. okt. 2022 19:30
Več terminov

22,00 | 26,00 | 32,00 | 36,00 EUR

18,00 EUR * * EUR za mlajše od 25 in starejše od 65 let ter upokojence, za sedeže najnižje cenovne kategorije

Ivanka

Ivanka

Ivanka
najboljša spremljevalka na prireditve.

prijava

Bodite med prvimi ...

....  ki boste izvedeli, katere koncerte, predavanja, gledališka in plesna gostovanja in drugo pripravljamo v Cankarjevem domu,

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI