Pretekli dogodek
16. okt. 2019 19:30

Mladi mladim

Neža Podbršček, angleški rog; Grega Rus, kontrabas
V sodelovanju z Glasbeno mladino ljubljansko

Neža Podbršček, angleški rog
Beata Ilona Barcza, klavir
*
Gregor Rus, kontrabas
Nadja Rus, klavir

 

Program:
Carlo Yvon (1798–1854), Sonata za angleški rog in klavir
Pavle Merkù (1927–2014), Tre invenzioni za angleški rog solo
Claude Debussy (1862–1918), prir. Vincent David, Rapsodija za saksofon in orkester

*
Giovanni Bottesini (1821–89), Elegija št. 1 v D-duru za kontrabas in klavir
Lucijan Marija Škerjanc (1900–73), prir. Zoran Marković, Pet liričnih melodij za violončelo in klavir
Giovanni Bottesini (1821–89), Fantazija na temo iz Bellinijeve opere Mesečnica

Neža Podbršček, rojena 1996, se je pri desetih letih začela uvajati v igro oboe pri prof. Andreji Konjedic Lenardič. Dosegla je zelo dobre uspehe na različnih mednarodnih tekmovanjih, med njimi tudi tri prve nagrade (Euritmia Povoletto 2010, OFF Beat Krško 2009 in 2011) ter srebrno plaketo na 39. tekmovanju Temsig. Marca 2019 je končala prvo stopnjo študija oboe na Akademiji za glasbo v  Ljubljani pri prof. Mateju Šarcu. Pod njegovim mentorstvom je na 42. tekmovanju Temsig dosegla zlato plaketo in prvo nagrado ter zlati plaketi na tekmovanju Euritmia v Povolettu, tekmovanju Svirél v Štanjelu ter srebrno plaketo na 45. tekmovanju Temsig. Leta 2015 je prejela Škerjančevo nagrado za izjemne uspehe pri umetniškem uveljavljanju Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana. Je članica pihalnega kvinteta ter simfoničnega, pihalnega in baročnega orkestra Akademije za glasbo. Kot oboistka in angleškohornistka redno sodeluje tudi z Orkestrom Slovenske filharmonije, Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija, Orkestrom SNG Opera in balet Maribor ter Orkestrom Slovenske vojske. Svoje znanje izpopolnjuje na mojstrskih tečajih pri priznanih oboistih: Guyu Poratu, Maji Kojc, Emanuelu Abbühlu, Hansjörgu Schellenbergerju, Mauriceu Bourgueu, Christophu Hartmannu, Simonu Fuchsu, Domenicu Orlandu in številnih drugih.

Beata Ilona Barcza (Madžarska) je glasbeno pot začela z lekcijami klavirja v Fertődu na Glasbeni šoli Josepha Haydna. Na Univerzi v Pécsu na Akademiji za glasbo in vizualno umetnost je diplomirala kot pianistka (2012), pa tudi kot profesorica klavirja (2013). Študij je nadaljevala kot doktorska študentka. Na različnih tekmovanjih je osvojila pohvalno število prvih nagrad. Kot pianistka in korepetitorka sodeluje na veliko festivalih in mednarodnih tekmovanjih (Europa Cantant Festival, Orkesterkamp Bovec, Svirél) ter mojstrskih tečajih. Udeležila se je mojstrskega tečaja Daliborja Miklavčiča, Konstantina Bogine, Zoltána Kocsisa in drugih, kot korepetitorka je poleti 2016 sodelovala na mojstrskem tečaju petja s Pio Brodnik. Leta 2015 je kot štipendistka Akademije za glasbo v Ljubljani en semester obiskovala razred Jasminke Stančul. Istega leta je uspešno nastopala z violončelistom Jako Stadlerjem in pianistom Miho Haasom, sodelovala je tudi s Tiborjem Kerekešem, Rokom Zgoncem, Žigo Brankom in Matejem Grahkom. Kot pianistka redno nastopa na recitalih v Narodnem gledališču Pécs skupaj s sopranistko Marianno Váradi. Na Madžarskem se je tri leta dodatno izobraževala v igranju na čembalo, na povabilo Malcolma Bilsona pa se je v Ithaci (ZDA) udeležila tudi mojstrskega tečaja fortepiana. Trenutno dela kot korepetitorka na Akademiji za glasbo v Ljubljani.

*

Grega Rus je začel igrati kontrabas pri prof. Blažu Zupanu in šolanje nadaljeval na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana pri profesorjih Iztoku Hrastniku in Janezu Avšiču. Julija letos je končal študij kontrabasa na Akademiji za glasbo v Ljubljani pri red. prof. Zoranu Markoviću. Izpopolnjeval se je pri profesorjih, kot so: Slawomir Grenda, Martin Heinze, Dorin Marc in Wies de Boeve. Med študijem se je udeležil več državnih (TEMSIG 2012, 2015) in mednarodnih (Svirel, Niš) tekmovanj ter vsakič prejel prvo nagrado. Je prejemnik Škerjančeve in študentske Prešernove nagrade. Med študijem je kot solist nastopil z Orkestrom SNG Opera in balet Ljubljana in s Simfoničnim orkestrom SNG Maribor. Igra v duu s sestro, pianistko Nadjo Rus. Skupaj sta nastopala na koncertih Festivala Ljubljana, Festivala Lent, v okviru Glasbene mladine ljubljanske. Je tudi član kvinteta kontrabasov Bass chorus in kvarteta kontrabasov Scaramelli bass quartet. Udeležil se je treh turnej z Mladinskim orkestrom Gustava Mahlerja, s katerim je imel čast igrati pod taktirko znanih dirigentov v najprestižnejših dvoranah v Evropi. Z mladinskim orkestrom EUYO je pod taktirko Vasilija Petrenka nastopal na svetovni slovesnosti ob stoletnici konca prve svetovne vojne v Parizu. Septembra lani je uspešno opravil avdicijo za namestnika vodje kontrabasov v Simfoničnem orkestru Slovenske filharmonije.

Nadja Rus se je začela učiti klavir z osmimi leti v razredu prof. Ilonke Pucihar v Horjulu. Šolanje je nadaljevala na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani v razredu prof. Lidije Malahotky Haas. Z odliko je končala študij klavirja na Akademiji za glasbo Ljubljana v razredu red. prof. Hinka Haasa. Poleg tega končuje tudi študij predmeta klavirski duo na Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost v Gradcu. Na mednarodnih in državnih tekmovanjih je bila vselej prejemnica ene od nagrad. Redno se je udeleževala tudi mednarodnih poletnih šol in seminarjev v Sloveniji in tujini, pri priznanih profesorjih: Kevinu Robertu Orru, Chiari Bertoglio, Tatjani Ognjanović, Agathe Leimoni, Juriju Bogdanovu, Borislavi Tanevi, Claudiu Constantiniju. Kot solistka je nastopila s priložnostnima orkestroma v Mariboru in na Vrhniki.

 

Mladi mladim

16. okt. 2019 19:30
16. okt. 2019 19:30
Več terminov

5 EUR

5% popust ob nakupu na cd-cc.si

Ivanka

Ivanka

Ivanka
najboljša spremljevalka na prireditve.

Uršula Cetinski

Blog Uršule Cetinski

Generalna direktorica CD,
Uršula Cetinski,
svoje misli o prireditvah
in drugem aktualnem dogajanju
v CD in širše
strne v kratke zapise.

Vabljeni k branju.

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI