16. jun. 20:00

Romunski narodni balet iz Bukarešte: Rajmonda

Balet v treh dejanjih Aleksandra Konstantinoviča Glazunova

Režija in koreografija: Maki Asami, priredba po Mariusu Petipaju
Baletna mojstrica in asistentka koreografinje: Takako Nishikawa
Kostumografija: Viorica Petrovici
Scenografija: Adrian Damian
Asistenta scenografije: Raluca Aionițoaie, Miruna Croitoru 
Balet bo izveden na posneto glasbo. 

Predstava traja dve uri in petdeset minut (z dvema odmoroma).

 

V baletu Rajmonda je Marius Petipa združil vse svoje veščine in izkušnje ter ustvaril zrelo koreografsko delo, pri katerem ne navdušuje le prikaz klasične baletne tehnike, temveč tudi očarljivost bleščečih karakternih plesov.

Rajmonda je ena zadnjih velikih mojstrovin slavnega koreografa Mariusa Petipaja (1818–1910), ki je znan po baletih, kot so Trnuljčica, Hrestač in Labodje jezero. V Rajmondi je Petipaju uspelo utrditi in izpopolniti vse svoje veščine in izkušnje ter ustvariti zrelo koreografsko delo, v katerem navdušuje ne le prikaz klasične baletne tehnike, temveč tudi očarljivost bleščečih karakternih plesnih točk.

Zgodba je postavljena v srednjeveško Provanso, ko na gradu grofice de Doris poteka zabava ob praznovanju rojstnega dne njene nečakinje, lepe mlade grofice Rajmonde, ki čaka na vrnitev svojega ljubljenega zaročenca Jeana de Brienna, plemenitega viteza križarskih vojn. Navzoča sta madžarski kralj Andrej II. in pa Abderakhman, vodja Saracenov, ki je že dolgo zaljubljen v Rajmondo. Ta prejme pismo Jeana de Brienna, v katerem ji pove, da se bo naslednji dan vrnil domov. Rajmonda zaspi in sanja o svojem vitezu, par pa potrdi svojo vzajemno ljubezen v domišljijskem svetu.
Naslednji dan potekajo na gradu priprave na sprejem za Jeana de Brienna. Spet se pojavi saracenski princ Abderakhman s svojim spremstvom. Po neuspelem prepričevanju Rajmonde naj sprejme njegovo ljubezen, skuša Rajmondo ugrabiti, a ravno takrat pride Jean de Brienne.

Abderakhman in Jean de Brienne začneta oster spopad in kralj Andrej II., ki skrbno opazuje dogajanje, predlaga, da se spopadeta v dvoboju. Abderakhman izgubi dvoboj in z zadnjim izdihom izpove svojo ljubezen Rajmondi. Po zmagi Jeana de Brienna sta Jean in Rajmonda vesela ponovne združitve, Andrej II. in grofica de Doris pa jima dovolita, da se poročita. Praznovanje začnejo številni karakterni plesi. Zaplešejo madžarski ples v znak spoštovanja do kralja in par prejme blagoslov, da združi svoji usodi.  

Romunski narodni balet iz Bukarešte: Rajmonda

16. jun. 20:00
Več terminov

19,00 I 24,00 I 28,00 I 35,00 EUR

16,00 I 21,00 I 25,00 I 29,00 EUR * EUR za mlajše od 25 in starejše od 65 let ter upokojence.

10-odstotni družinski popust ob nakupu vsaj dveh vstopnic za isto predstavo

Ivanka

Ivanka

Ivanka
najboljša spremljevalka na prireditve.

prijava

Bodite med prvimi ...

....  ki boste izvedeli, katere koncerte, predavanja, gledališka in plesna gostovanja in drugo pripravljamo v Cankarjevem domu,

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI