Pretekli dogodek
5. dec. 2022 20:00

Zvočne pokrajine

Forum nove glasbe v CD: Koncert V
Kurator: Alex Lipowski

Program: 
Cathrine Lamb, Curvo totalitas 
Karlheinz Stockhausen, Mikrofonija I 

Letošnji Forum nove glasbe z naslovom Sprememba paradigme v središče postavlja glasbenike, ki so dela posameznih koncertov izbrali glede na naslov festivala. Na petem koncertu Foruma z naslovom Zvočne pokrajine v ospredje stopa glasbenik v dvojni vlogi – ne zgolj inštrumentalista, temveč tudi upravljavca elektronskih modulacij zvoka.

Skladbi s koncerta je mogoče razumeti kot zvočna pejsaža, ki pred nas postavljata počasi se spreminjajoče zvočne konture v vedno novih barvnih osvetlitvah. To je še posebej značilno za delo ameriške skladateljice Catherine Lamb (1982), ki v svoji skladbi curvo totalis (2016/17) stoječe in počasi spreminjajoče se zvoke izpeljuje iz vibracij velike kvadratne kovinske plošče in okroglega tam-tama. Kot osrednje zvočilo je tam-tam uporabil v svoji skladbi tudi oče žive elektronske glasbe, Karlheinz Stockhausen. V skladbi Mikrofonija I dva glasbenika z najrazličnejšimi predmeti izvabljata zvoke iz tam-tama, dva glasbenika jih spremljata z mikrofoni, dva pa nato posneto v živo elektronsko modulirata. Izvedbe obeh del bodo pripravili člani prestižnega avstrijskega ansamble za sodobno glasbo Klangforum Wien, ki deluje od 1985 ter vsako leto pripravi vrsto koncertov in krstnih izvedb po vsem svetu, svojo serijo koncertov pa prireja v Dunajski koncertni hiši. 

Zvočne pokrajine

5. dec. 2022 20:00
5. dec. 2022 20:00
Več terminov

10,00 EUR

8,00 EUR * * EUR za mlajše od 25 in starejše od 65 let ter upokojence, za sedeže najnižje cenovne kategorije

Klangforum Wien: 
Sophie Schafleitner, mikrofon 
Andreas Lindenbaum, elektronika  
Christoph Walder, elektronika
Alex Lipowski, tolkala, mikrofon
Björn Wilker, tolkala
Lukas Schiske, tolkala

V sodelovanju s Forumom nove glasbe 
.

Ivanka

Ivanka

Ivanka
najboljša spremljevalka na prireditve.

prijava

Bodite med prvimi ...

....  ki boste izvedeli, katere koncerte, predavanja, gledališka in plesna gostovanja in drugo pripravljamo v Cankarjevem domu,

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI