29. dec. 19:00

Jesús Rubio Gamo & En–Knap Group & Zagrebški plesni ansambel: Gran Bolero

Zavod En–Knap in Zagrebški plesni ansambel

Gran Bolero Gala

V imenu skupnosti

Tako kot je skladba Bolero Mauricea Ravela klasična uspešnica, glasbeni obred za orkester, ki pride skupaj kot glasbena skupnost, tako je prednovoletni Gran Bolero Gala plesni obred za dva ansambla, ki prideta skupaj kot plesna skupnost in hkrati skupnostni obred za vse, ki pridejo skupaj kot družbena skupnost. Je obred, pri katerem vezi ustvarijo enost skozi ponavljanje in stopnjevanje pripelje v skupnostni crescendo. Gran Bolero Gala je spektakel, v katerem ples z glasbo ponese skupnost, skupnost ponese oder, dogodek, presežek.

V koreografiji Gran Bolera iz leta 2023 se je šest plesalcev En-Knap Group in šest plesalcev Zagrebškega plesnega ansambla vrnilo k Ravelovi glasbeni partituri. Predstava je velika koprodukcijska priredba in nadgradnja uprizoritve, ki je bila narejena za dva španska ansambla ter je požela izjemne kritike in številne nagrade. Med drugimi je predstava prejela nagrado MAX (špansko nagrado za uprizoritveno umetnost) kot najboljša plesna produkcija leta 2020. Izvedba v produkciji En-Knap in ZPA je v letu 2023 v sklopu poletne turneje polnila večje poletne odre v regiji, med drugimi Križanke v okviru Festivala Ljubljana, letno gledališče Veneranda v okviru festivala 62. Hvarske ljetne priredbe na Hrvaškem, ter letno prizorišče Festivala Purgatorije v črnogorskem Tivatu. V jesenskem sklopu turneje je Gran Bolero navdušil tudi obiskovalce VISAVÌ festivala sodobnega plesa v Gorici (IT).

Ravelov Bolero (1928) je klasična skladba, ki je vse prej kot klasična. Ves orkester, vsi inštrumenti, so v nasprotju s konvencijami zbrani, ubrani v en sam crescendo v C-duru z nekaj taktičnimi podvojitvami oz. konceptualnimi preskoki. Je eno samo ponavljanje oziroma stopnjevanje, ki traja dobre četrt ure in temelji na izključno dvotaktnem ritmu s 169 ponovitvami. Ostinato, natanko tisti ritem, ki prevladuje v »mehanski« glasbi ter na »klubskih« plesiščih v drugi polovici 20. in prvi polovici 21. stoletja. »Mehanski« ni naključni pridevnik. Notranja »logika« skladbe je »mehanska«, redukcija s ponavljanjem. A s ponavljanjem, ki proizvaja minimalne razlike, »male variacije«. Ponavljanje oz. stopnjevanje, ki izčrpava, a se ne izčrpa. Ponavljanje kot zankanje. 

Prednovoletni Gran Bolero Gala je orkestriranje, inštrumentiranje dueta plesnih skupin, ansamblov, odnosov, razmerij med skupinama in v skupini, skozi ponavljanje oz. stopnjevanje, da bi natanko v napetosti tistega »še!«, gona, vztrajanja, izčrpavanja, ki se ne izčrpa, vzniknila skupnost, njena vez, njeno tkivo, njena meja, njen presežek. Gran Bolero Gala dokazuje, da ponavljanje ne ubija, da ponavljanje – odrešuje.

»V delu združujem matematične strukture s senzorično močjo. Rad gradim formalne arhitekture telesa, ki čustvu omogočijo, da izbruhne. Zelo rad raziskujem male variacije in podrobnosti v ponavljanju, preizkušam ritmične možnosti preprostih dejanj.«
Jesús Rubio Gamo

»Ritual preobrazbe človeške, plesne skupnosti traja okrog petdeset minut, v preciznem, minucioznem stopnjevanju, spiralnem ponavljanju vzorcev, skozi katere uhaja kemija telesa, partnerstva, bližine, ki počasi, spontano privede do pokanja, luščenja plasti, odpadanja tesnih oblačil z napetih telesnih open v predajanju ekstatičnemu užitku skupnosti enakovrednih prepotenih teles, ki izgorevajo.«
Maja Đurinović, Plesna scena, april 2023

»… Jesús Rubio Gamo je (Bolero) skupaj s plesalci posrečeno obogatil ter pričaral iluzijo plesa kot brezčasnega okna v svet človekove notranjosti in njegovih občutkov, njegove osamljenosti in želje po sobivanju. Ter tako potrdil še eno svojih izjav: 'Ples daje upanje telesu. Glasba čas transformira v nekaj boljšega.'«
Damijan Vinter za časnik Večer, avgust 2023

En-Knap
Plesno skupino En-Knap je leta 1993 pod okriljem festivala Klapstuk, v belgijskem Leuvenu, ustanovil Iztok Kovač in jo leto zatem v Ljubljani legitimiziral kot produkcijski zavod En-Knap. Mednarodno uveljavljen produkcijski zavod je v evropskem prostoru uveljavil lastno estetiko in pritegnil mednarodno mrežo koproducentov. Od leta 2009 zavod upravlja Center kulture Španski borci v ljubljanskih Mostah, kjer je sedež edinega stalnega ansambla za sodobni ples pri nas, plesne skupine En-Knap Group.


En-Knap Group
Iz produkcijskega zavoda En-Knap, ki ga je v devetdesetih ustanovil koreograf Iztok Kovač, se je leta 2007 rodila plesna skupina En-Knap Group. Skupina, ki jo sestavljajo plesalci z vsega sveta, izbrani na mednarodni avdiciji, se ponaša z izjemnim repertoarjem, ki je nastal v sodelovanju z mednarodno priznanimi koreografi in režiserji izrazito različnega estetskega izvora. Od ustanovitve je ansambel sodeloval z več kot tridesetimi slovenskimi in mednarodnimi koreografi in gledališkimi režiserji ter ustvaril 26 celovečernih predstav in plesni film. Svoj repertoar predstavlja z več kot petdesetimi uprizoritvami letno na domačih odrih in z rednimi mednarodnimi turnejami.


Jesús Rubio Gamo (1982) 
je neodvisni plesalec in koreograf iz Madrida. Po študiju baleta, sodobnega plesa, gledališča in literature je prejel štipendijo MAE-AECI za študij plesa v tujini. Preselil se je v London, kjer je z odliko končal magistrski študij koreografije na London Contemporary Dance School. Opravil je tudi magistrski študij performativnih umetnosti v Narodnem muzeju umetnosti kraljice Sofíje v Madridu. Njegova dela so bila predstavljena na mednarodnih festivalih, kot so Chantiers d'Europe (Théâtre de la Ville-Paris), Dancenet Sweden, Escena Contemporánea (Madrid), The Greenwich and Docklands International Festival (London), FAEL (Lima), Birmingham International Dance Festival, ARC for Dance (Atene), International Theatre Amsterdam, Hay Festival ... Dve leti zapored (2017 in 2018) je bil v okviru mednarodne mreže Aerowaves izbran za enega od dvajsetih najpomembnejših mladih koreografov v Evropi. Španski nacionalni radio mu je leta 2020 podelil nagrado OJO CRÍTICO na področju plesa.

Zagrebški plesni ansambel 
je uveljavljena skupina za sodobni ples (edina stalna skupina za sodobni ples na Hrvaškem), ki je ohranila zavidljivo kontinuiteto dela, izobrazila vrsto uveljavljenih hrvaških plesalcev in plesnih strokovnjakov, gostovala na številnih uveljavljenih festivalih in v gledališčih na Hrvaškem in po svetu ter od začetkov do danes ostala brezkompromisna v svojem umetniškem izrazu. Slovi po izvirnih delih, performativni moči izvajalcev in edinstveni pripravljenosti odgovoriti na izzive različnih avtorskih poetik. Ansambel je nastopal na vseh pomembnejših festivalih v državi in sodeluje z vsemi velikimi gledališkimi hišami na Hrvaškem. V tujini gostuje na uveljavljenih festivalih in gledaliških hišah po Evropi ter tudi v Rusiji, Mehiki, Egiptu, Koreji in Izraelu, pri izobraževanju svojih plesalcev pa sodeluje z uveljavljenimi domačimi in tujimi koreografi in pedagogi.

Program Zavoda En-Knap, upravitelja Španskih borcev, finančno podpirata: Mestna občina Ljubljana – oddelek za kulturo, ki podpira tudi dejavnost Španskih borcev, in Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije.

Program Zagrebškega plesnega ansambla podpirata: Mesto Zagreb, Ministrstvo za kulturo in medije Republike Hrvaške, program nastaja v partnerstvu z ZKM – Zagrebškim gledališčem mladih.

Jesús Rubio Gamo & En–Knap Group & Zagrebški plesni ansambel: Gran Bolero

29. dec. 19:00
30. dec. 19:00
Več terminov

16,00 | 18,00 | 22,00 | 25,00 EUR

14,00 | 15,00 | 18,00 | 22,00 EUR * * EUR za mlajše od 25 in starejše od 65 let ter upokojence.

Idejna zasnova in koreografija Jesús Rubio Gamo
Asistentka koreografije Alicia Cabrero
Asistentka koreografije v Sloveniji in na Hrvaškem Clara Pampyn
 

Izvajalci En–Knap Group (Núria Capella Florensa, Mattia Cason, Tina Habun, Davide Lafabiana, Tamás Tuza, Carolina Alessandra Valentini) in Zagrebški plesni ansambel (Luna Lilek, Nika Lilek, Silvija Musić, Endi Schrötter, Linda Tarnovski, Karlo Topolovec) 
Glasba José Pablo Polo, na osnovi glasbe Boléro (Maurice Ravel)
Oblikovanje svetlobe Leon Curk, David Picaza
 

Urejanje zvoka Gal Škrjanec Skaberne
Kostumografija Katarina Markov (Atelje d.o.o.)
Fotografija v ZKM Jelena Janković
Besedilo in uredništvo Dražen Dragojević

Produkcija: Zavod En–Knap in Zagrebški plesni ansambel

Ivanka

Ivanka

Ivanka
najboljša spremljevalka na prireditve.

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI