Pretekli dogodek
9. feb. 2023 19:00

Delavnica Marka Pogačnika 2023

Delavnica Marka Pogačnika v Cankarjevem domu vsako zimo poteka od leta 1983 naprej z namenom, vedno znova spraševati se o smislu človekovega bivanja na Zemlji, o sodobni preobrazbi prostora ter o človekovem odnosu do drugih bitij narave in vesolja. Temelji na avtorjevih izkušnjah pri delu z zdravljenjem ter regeneracijo naravnih in urbanih prostorov. 
 

Ob 40-letnici delavnice bomo spregovorili o temi
Zemlja odpira vrata v svoje vzporedne svetove

Razširjeni pogled na Zemljo, kakršen se razvija v zadnjih desetletjih, omogoča stik s subtilnimi ravnmi življenja in bitji, ki jih naseljujejo. Poleg biosfere in vse povezujoče sfere Zemljine zavesti se na osnovi medrazsežnostnih vrat, ki vodijo v vzporedne prostore bivanja, odpira pogled v do zdaj zasenčena območja Zemlje in bitij, ki delujejo v vzročnem ozadju življenja. Avtor na osnovi svojih najnovejših izkušenj opiše razvoj te nove stopnje v procesu preobrazbe Zemlje in bitij, ki Zemljo na različnih ravneh naseljujemo.
 

Marko Pogačnik, rojen v Kranju 1944, akademski kipar, živi v Šempasu na Primorskem. 
V letih 1965–71 je deloval v okviru gibanja in skupine OHO, med 1971 in 1979 kot član poljedelske in umetniške skupnosti Družina v Šempasu. 
Razvil je litopunkturo – umetnost akupunkture pokrajin in mest, povezano s slikovnim jezikom kozmogramov. Po letu 1997 je prenesel težišče dela k temam v zvezi s preobrazbo Zemlje in človeka. Razvijal je telesne vaje Dotika Gaje za osebni razvoj in stik s Zemljo. 
Po letu 2006 je nastajal projekt Geopunkturnih instalacij v kamnu, postavljenih v različnih deželah Evrope in po svetu. Razstavljal je v mednarodni selekciji Beneškega bienala 2017.
Knjige med drugimi: Ljubljanski trikotnik, Slovenija čudežna, Ples Zemljine preobrazbe, Ustvarimo kulturo Gaje. 
Za svoje umetniško delo je prejel nagrado Prešernovega sklada 1990, Bevkovo nagrado istega leta in Jakopičevo 2008. Generalna sekretarka Unesca mu je leta 2016 podelila naziv UNESCO Artist for Peace/UNO Goodwill Ambassador.


 

Delavnica Marka Pogačnika 2023

9. feb. 2023 19:00
9. feb. 2023 19:00
Več terminov

10,00 EUR

Ivanka

Ivanka

Ivanka
najboljša spremljevalka na prireditve.

prijava

Bodite med prvimi ...

....  ki boste izvedeli, katere koncerte, predavanja, gledališka in plesna gostovanja in drugo pripravljamo v Cankarjevem domu,

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI