Pretekli dogodek
8. maj 2023 18:00

Marjeta Berkopec in Irena Keršič: Zaščitne sestre

Predstavitev knjige

Vpogled v zgodovino zdravstvene nege v Sloveniji, ki so jo zaznamovale ženske.

V knjigi so osvetljene zgodbe posameznic, umeščene v časovni okvir in vsebino njihovega delovanja. Pred pozabo so ohranjeni znani in neznani obrazi, ki so zaznamovali minulo stoletje vzpona poklica, danes znanega z nazivom medicinska sestra. Bolničarke, strežnice, šolane sestre bolnikov oziroma bolniške negovalke, oskrbne/skrbstvene sestre, zaščitne sestre in otroške negovalke so v naslovu knjige združene v enoten naziv zaščitne sestre, vendar v knjigi dobijo imena ter postanejo individualno in skupinsko prepoznavne. Ni naključje, da sta se raziskovanja lastne poklicne zgodovine lotili ženski. Kot medicinski sestri in ljubiteljski zgodovinarki predstavljata njihovo plat zgodb, ki so bile prepogosto zamolčane in spregledane.

V poklic zaščitne sestre in otroške negovalke so na začetku in večino prejšnjega stoletja vstopale samo ženske. Poklicu zdravstvene nege so dajale utrip ter strokovno in življenjsko moč. Med njimi jih veliko ne doseže zgodovinskega spomina, niso del učbenikov, pa vendar so tudi one obogatile stroko, prispevale svoje zgodbe ter predane poslanstvu svojega poklica naredile zdravstveno nego edinstveno, zanimivo in nujno potrebno.

Predvsem pa so razvijale stroko in poklicno pripadnost, zagotavljale profesionalno skrb in človeško toplino. Razvijale so profesionalne vrednote, ki jih stroka spoštuje še danes. Zapuščino predhodnic danes nadaljujejo, ustvarjajo in sooblikujejo tako ženske kot moški, ki delujejo v stroki, vanjo prinašajo znanje, izkušnje, spoštovanje, razvoj in napredek. 

Nakup vstopnic

Marjeta Berkopec in Irena Keršič: Zaščitne sestre

8. maj 2023 18:00
8. maj 2023 18:00
Več terminov

Brezplačne vstopnice I Vstop v dvorano z Erjavčeve ceste.

Od 6. do 9. maja 2023 bo Prvo preddverje zaradi kongresa ECTES zaprto. Do Male galerije, Kluba CD in Dvorane Alme Karlin lahko dostopate z Erjavčeve ceste.

Ivanka

Ivanka

Ivanka
najboljša spremljevalka na prireditve.

prijava

Bodite med prvimi ...

....  ki boste izvedeli, katere koncerte, predavanja, gledališka in plesna gostovanja in drugo pripravljamo v Cankarjevem domu,

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI