11. sep. 19:00

Muanis Sinanović: Vse luči

Ob izidu

Sveže izdani introspektivni roman Vse luči Muanisa Sinanovića pripoveduje o uveljavljenem pisatelju, pripadniku druge generacije priseljencev, ki sredi tridesetih let po ločitvi in hospitalizaciji prijatelja iz otroštva ter njegovih samomorilnih mislih doživi eksistencialno krizo in duševni kolaps. Potem ko se s pomočjo zdravil in terapije začne znova sestavljati, se mu prvič v smiselno vzročno-posledično celoto začne oblikovati tudi pripoved lastnega življenja, s tem pa pod vprašaj pride tudi smiselnost njegovega pisanja. Odloči se za temeljito refleksijo svoje preteklosti in prepričanj: tranzicijskega kaosa in nacionalizma, izkoreninjenosti, smrti, duševnih bolezni, generacijske zavoženosti, jalovosti želje po priznanju, alternativnih scen in hedonizma, propadlosti progresivističnih pogledov na človeka pa tudi svojega narcizma in predvsem nezmožnosti pristnih odnosov. 

Muanis Sinanović (1989) je avtor štirih pesniških in treh proznih knjig – novele, zbirke kratkih zgodb in romanov. Uveljavil se je tudi kot kritik. Leta 2012 je prejel nagrado za najboljši prvenec leta, 2021 pa kritiško sito za zbirko Krhke karavane, najboljšo leposlovno knjigo po izboru slovenskih literarnih kritikov. Leta 2022 je prejel še Stritarjevo nagrado za najboljšega mladega kritika. Uvrščen je v različne antologije, med drugimi v Moj sosed na oblaku (Mein Nachbar auf der Wolke), antologijo slovenske poezije 20. in 21. stoletja, leta 2023 izdano pri založbi Hanser Verlag.


 

Muanis Sinanović: Vse luči

11. sep. 19:00
Več terminov

Brezplačne vstopnice

V sodelovanju z založbo Beletrina

Ivanka

Ivanka

Ivanka
najboljša spremljevalka na prireditve.

prijava

Bodite med prvimi ...

....  ki boste izvedeli, katere koncerte, predavanja, gledališka in plesna gostovanja in drugo pripravljamo v Cankarjevem domu,

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI