5. mar. 20:00

Otvoritev festivala Literature sveta Fabula: Sergej Lebedjev

Sergej Lebedjev odpira novo ozemlje v literaturi. Lebedjeva proza živi od natančnih slik in avtorjevega kolosalnega daru opazovanja. Der Spiegel

Roman Dežela pozabe Sergeja Lebedjeva je pretresljiva, skozi otroške oči zapisana pripoved o življenju skrivnostnega slepca, ki ga prvoosebni pripovedovalec – njegov mali izbranec – poimenuje Dedek Mrak (v izvirniku Drugi Dedek). Vendar je knjiga veliko več kot zgolj presunljiva pripoved o raziskovanju zamolčane preteklosti, saj nas pisatelj z zgoščeno in poetično pripovedjo, polno unikatnih prispodob, popelje skozi najbolj skrita in mračna poglavja sovjetske zgodovine, pri čemer se na vsakem koraku sooča z banalnostjo zla, poosebljeno v liku slepega »dedka« – nekdanjem vodji taborišča. Dečkova pripoved si močno prizadeva razvozlati skrivnost življenja nadomestnega dedka in dvakratnega rešitelja (njegovo mamo je prepričal, naj kljub rizični nosečnosti donosi, kasneje pa mu je daroval kri in izgubil življenje, a si ob tem izboril »drugo priložnost«) in pri tem odpre problematiko razpada Sovjetske zveze, taborišč, življenja ruskega »malodačanstva« … Mojstrski roman je tako vznemirljiv zvrstni preplet družinske sage, potopisa in kronike z elementi trilerja, ki nas posrka še toliko globlje zaradi pisateljevega pretanjenega opazovalnega daru in presunljive lepote opisa, s katerim je našel učinkovit način, kako zapisano pozabi obnoviti prav z – zapisanim. 

Roman je prevedla Sara Špelec. 

Sergej Lebedjev (1984) ruski geolog, esejist, novinar in pisatelj se je sedem let udeleževal številnih ekspedicij na severu Rusije in v osrednji Aziji. Tam ga je začela zanimati zgodovina gulagov, zato je to tudi pogosta tema njegovega romanopisja, še posebno vidna v prvencu Dežela pozabe (2010), ki je bil dodan med 10 najboljših romanov časopisa Wall Street Journal. Lebedjeva v njegovem literarnem ustvarjanju zanima, kakšne posledice ima ruska preteklost za ljudi sedanjosti, kako spomin rešiti iz roba pozabe, kar vzpostavi tudi znotraj umetelno pisanih romanesknih zgodbah, v katerih analizira dediščino sovjetskega taboriščnega sistema. Objavil je še štiri romane, ki so jih prevedli v več kot dvajset jezikov. Posebno pozornost uživa v  angleško govorečem svetu: primerjali so ga s Solženicinom in ga razglasili za enega najperspektivnejših mladih ruskih pisateljev, ki v svojih delih skozi teksture, barve, zvoke in vizualne detajle operira z zgodovino ter njenimi sledovi, ohranjajoč se v naši kolektivni zavesti. Živi in dela v Berlinu.
 

Otvoritev festivala Literature sveta Fabula: Sergej Lebedjev

5. mar. 20:00
Več terminov

Brezplačne vstopnice

Spletna trgovina izdelkov

Spletna trgovina izdelkov

Skrbno izbrano ponudba različnih izdelkov in spominkov, ki so nastali v sodelovanju z različnimi slovenskimi oblikovalci ali so plod dela oblikovalskega tima Cankarjevega doma.

 

prijava

Bodite med prvimi ...

....  ki boste izvedeli, katere koncerte, predavanja, gledališka in plesna gostovanja in drugo pripravljamo v Cankarjevem domu,

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI