22. sep. 20:00

Tanec - Folklorna klasična simbioza

Prireja: Predodrom d.o.o.

Makedonska etno atrakcija Tanec bo skupaj z Makedonsko filharmonijo v Cankarjevem domu priredila pravi spektakel z zvoki tradicionalne makedonske glasbe, kombinirane s klasičnimi inštrumenti, orkestrom in več kot sto tridesetimi nastopajočimi na odru. Nastop, s katerim Tanec nadaljuje dolgoletno povezavo s Slovenijo in slovenskim občinstvom, je del balkanske turneje makedonskega nacionalnega ansambla Tanec in Makedonske filharmonije, na kateri bodo obiskali pet mest v soseščini: Ljubljano, Zagreb, Beograd, Podgorico in Banja Luko. 

Tanec je po nizu svetovnih turnej in nastopih na več celinah postal globalna atrakcija, ki pritegne pozornost, kjer koli se pojavi. Melodije in ples ansambla Tanec so obkrožili Evropo, ZDA, Kanado in Avstralijo, celo odmevali na odru Carnegiejeve dvorane v New Yorku. Po večletnem premoru se zdaj vračajo pred slovensko občinstvo, da predstavijo najboljše iz zakladnice makedonskih melodij.

Ansambel Tanec svojo 75-letnico obstoja praznuje z veliko turnejo po Balkanu, na kateri bo s petjem, plesom in glasbo predstavil najboljše iz Makedonije. Na odru se jim bo pridružila tudi Makedonska filharmonija, ki bo z orkestralno spremljavo, obogateno s prvinami klasične glasbe, izkušnjo še obogatila in omogočila obiskovalcem, da uživajo v edinstvenih izvedbah nekaterih najbolj znanih makedonskih pesmi in plesov.

Turneja Folklorno-klasična simbioza je skupni projekt velikih ansamblov Tanec in Nacionalne opere in baleta, zasnovan kot glasbena združitev dveh različnih tradicij – klasične glasbe in folklore, ki ju je v nove aranžmaje spretno prelil Darko Ilievski, ugleden inštrumentalist, skladatelj in vodja ansambla Tanec. Več kot sto trideset nastopajočih bo na spektakularnem dogodku v obliki simfoniziranih koreografij predstavilo zgodovinski izbor skladb, kot so Osogovka, Maleševka, Žetvarka, Pirinsko pomladno cvetje, Vodarki ter številne druge makedonske plesne in vokalne melodije iz bogatega repertoarja ansambla Tanec. Ta glasbeno-scenski spektakel poteka pod taktirko Bisere Čadlovske, koncertna mojstrica je Verica Lambevska, zborovodji pa sta Đurđica Dašić in Goce Conevski.

Ljubitelji balkanskega zvoka, zlasti pristnega tradicionalnega melosa, ki zaznamuje naše okolje, bodo ob nastopu ansambla Tanec in Makedonske filharmonije izjemno uživali. Makedonska kulturna dediščina se bo ponovno predstavila v novi, drugačni, a enako spektakularni različici.

Ansambel Tanec je nastal marca 1949 ter že 75 let predstavlja enega od stebrov makedonske tradicije in kulture. Ustanovljen je bil z namenom zbiranja in ohranjanja makedonskih tradicionalnih pesmi in plesov, ljudskih glasbil in noš ter – skozi ustrezen umetniški izraz – predstavljanje najdragocenejših danosti iz bogate zakladnice makedonskega naroda. V 75 letih delovanja je pustil velik pečat na makedonskem kulturnem prizorišču, ohranil je tradicionalne elemente, hkrati pa vpeljal nove izvajalce, soliste, orkestre in načine izvedbe.

Nekatere njihove nastope si lahko ogledate na YouTube kanalu https://www.youtube.com/@nutanec8660.

Tanec - Folklorna klasična simbioza

22. sep. 20:00
Več terminov

23,90 | 26,90 | 29,90 | 35,90 | 42,90 EUR

Ivanka

Ivanka

Ivanka
najboljša spremljevalka na prireditve.

prijava

Bodite med prvimi ...

....  ki boste izvedeli, katere koncerte, predavanja, gledališka in plesna gostovanja in drugo pripravljamo v Cankarjevem domu,

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI