Pretekli dogodek
15. jun. - 6. sept. 2023

Daljnogled 2022: KOLEKCIJA NAKITA IZ SVETA ŽUŽELK – Kolekciji ČEBELICE in KAČJI PASTIR

Oblikovanje Kristina Drnovšek
Priznanje Daljnogled 2022
Oblikovalska identiteta - cikel Daljnogled
V sodelovanju z Društvom oblikovalcev Slovenije

Žuželke imajo v naravi izredno pomembno vlogo pri vzdrževanju ravnovesja in obstoju človeštva. Žal pa jih v zadnjih letih vse bolj ogrožajo spreminjajoče se podnebje, uporaba pesticidov in izginjanje naravnega habitata. Z nakitom z motivi iz sveta žuželk želi oblikovalka prispevati k ozaveščanju o pomenu teh izjemnih bitij za preživetje človeka. Najprej se je lotila motiva čebele, tokrat pa je izpostavila kačjega pastirja, katerega zanimiva je tudi simbolika. Kačjega pastirja povezujemo s simbolom spremembe. Morda pa prinaša prav tisto nujno spremembo človekovega odnosa do narave, ki je potrebna za ohranitev ogroženih vrst, ki smo jih sami pripeljali do roba izumrtja. 
Obe kolekciji nakita sta izdelani v srebru in oplemeniteni s pozlato v različnih barvnih kombinacijah z naravnimi kamni. Ti so vkovani v osrednji del med dvema paroma ročno graviranih krilc. Kolekciji zajemata uhane, ogrlice, zapestnice ter broške. Posebnost so uhani kačji pastirji, ki jih je mogoče nositi v različnih variacijah, kot viseče, kot vzpenjajoče po ušesni mečici ali pa asimetrično. Kristinin nakit je preplet tradicionalnih rokodelskih tehnik z njenim umetniškim izrazom.

Kristina Drnovšek

 

Utemeljitev nagrade:


Kolekcije ročno izdelanega nakita so prefinjena kombinacija tradicije, sodobnosti in avtorskega izraza. Občudovanje življenja, navdušenje nad oblikami drobnih živih bitij ter občutljivost za detajle se spogledujejo s klasično estetiko, preko ozaveščanja o aktualnih problematikah pa postrežejo s sodobnimi likovnimi elementi in presenetijo z izvirnostjo. Mladostna zagnanost in svežina misli, hkrati pa zavezanost tradicionalnim materialom in rahločutnosti filigranske izdelave, so nadvse dobrodošle ustvarjalne komponente, ki so v Kristininih kolekcijah poskrbele za to, da se s svojo estetiko približa tako zrelejšim generacijam kot tudi mlajšim ljubiteljicam sodobnega nakita. Avtorica si vsekakor zasluži pohvalo in vzpodbudo, da še naprej krepi in živi svoj ustvarjalni zanos, s katerim bogati in osvežuje slovensko polje oblikovanja.
 

Nakup vstopnic

Daljnogled 2022: KOLEKCIJA NAKITA IZ SVETA ŽUŽELK – Kolekciji ČEBELICE in KAČJI PASTIR

15. jun. - 6. sept. 2023
Več terminov

Prosti vstop

Od 2. do 4. avgusta bodo zaradi vzdrževalnih del razstave ZAPRTE.

Ivanka

Ivanka

Ivanka
najboljša spremljevalka na prireditve.

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI