Pretekli dogodek
2 mar. - 2. maj 2021

Teja Jalovec: Analogno-digitalna knjiga brez besed

Olikovalska identiteta: Daljnogled MMXX

Skladno z ukrepi za zajezitev širjenja koronavirusa smo odpovedali oz. prestavili smo vse prireditve, razstave so odprte.

Več informacij o vračilu kupnine in urejanju dobropisa >>



Žirija Društva oblikovalcev je ob nominaciji za mlade oblikovalce DALNJOGLED 2019 zapisala:
Oblikovalka in ilustratorka Teja Jalovec je za svojo magistrsko delo ustvarila knjigo brez besed, v kateri skozi subtilne ilustracije, narejene s kombinacijo digitalne in analogne tehnike, pripoveduje zgodbo o domišljiji. Ilustracije so večinoma monokromatske z zelo premišljeno in minimalno uporabo barvnih akcentov. Največja posebnost te knjige pa je nadgrajena bralčeva izkušnja, saj s hkratno uporabo pametnega telefona in fizične knjige ilustracije oz. animacije zaživijo. Knjiga tako na domišljen način združuje digitalno z analognim in današnjemu, vse bolj digitalnemu občinstvu predstavlja in znova približuje tiskane knjige.


Analogno-digitalna knjiga brez besed je nastala v okviru magistrskega dela na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, pod mentorstvom doc. mag. Marije Nabernik in somentorstvom prof. Eduarda Čehovina. Analogni del je fizična knjiga, digitalni del pa se nanaša na interaktivno nadgradnjo v obliki animiranih ilustracij.
Ustvarjanje fizične knjige zajema ilustriranje avtorske zgodbe o pomenu domišljije, grafično oblikovanje in končno dodelavo - izbor papirja, vrsta tiska in način vezave. Zgodba se razkriva v zaporednem nizu 16 ilustracij in ne vsebuje besedila. Izjema je en stavek, razdeljen na dva dela, ki se pojavi na začetku in koncu zgodbe ter tako vsebini poda kontekst. Digitalni del se kaže v interaktivni nadgradnji petih animiranih ilustracij, ki skozi obogateno resničnost (AR - Augemented Reality) oživijo v brezplačni telefonski aplikaciji ARize in tako bralcu omogočijo zanimivo izkušnjo.

Teja Jalovec: Analogno-digitalna knjiga brez besed

2 mar. - 2. maj 2021
Več terminov

Prosti vstop

prijava

Bodite med prvimi ...

....  ki boste izvedeli, katere koncerte, predavanja, gledališka in plesna gostovanja in drugo pripravljamo v Cankarjevem domu,

Spletna trgovina izdelkov

Spletna trgovina izdelkov

Skrbno izbrano ponudba različnih izdelkov in spominkov, ki so nastali v sodelovanju z različnimi slovenskimi oblikovalci ali so plod dela oblikovalskega tima Cankarjevega doma.

 

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI