do 28. nov. 2024

Izobraževalni program ob razstavi Odprti globus

Z izobraževalnim programom, ki spremlja razstavo Odprti globus, Cankarjev dom tokrat ponuja vsebine, ki bodo otrokom in mladostnikom pomagale na avtentičen način ugledati oziroma doživeti sodobno umetnost, obenem pa jim želi razstavljena dela približati na sproščujoč, igriv in povezovalen način, ki bo ponujal prostor za oseben in kolektiven izraz.

K oblikovanju programa smo povabili kolektiv Oloop – Tjašo Bavcon in Jasmino Ferček – ki v svoji umetniško-oblikovalski praksi uporabljata sodelovalne in soustvarjalne pristope ter v dobrobit usmerjene prakse. Programske aktivnosti zato ne bodo izobraževale o umetnosti na klasičen način, temveč bodo mladi obiskovalci in učitelji spoznali, kako jih umetnost in ustvarjanje lahko podpreta pri samovrednotenju, umirjanju, doživljanju prijetnih občutkov, sproščanju, refleksiji in izražanju. Na skupinskem nivoju pa umetnost krepi povezanost, občutek pripadanja in komunikacijo. Skozi aktivnosti želimo spodbuditi tudi bolj sproščen odnos do umetnosti, razstavljenih likovnih del in galerijskega prostora nasploh.

Ponujen program sestavljajo štirje izobraževalni sklopi - Povezovalci svetov (povezovalno ustvarjanje), Čustveni raziskovalci (izražanje čustev), Kreativni alkimisti (ustvarjalna izraznost), Junaki soustvarjanja (sodelovalno ustvarjanje), ki se po vsebinah in ciljih razlikujejo ter so namenjeni različnim osnovnošolskim triadam oziroma srednješolcem. Učitelji lahko izbirajo glede na starost svojih učencev, lahko pa izhajajo tudi iz potreb, ki jih prepoznavajo v določenem razredu – izražanje občutkov ali čustev, večja povezanost znotraj razreda, vzpostavljanje zaupljivih odnosov med učenci, krepitev izražanja in komunikacije.

Vsak sklop vsebuje uvodni del, kjer se obiskovalci sprostijo skozi igrive, utelešene in čuječe aktivnosti, sledi ogled razstave, nato pa voden ustvarjalni proces, v katerem se mladi lahko osebno in kolektivno povežejo z likovnimi deli, jih ponotranjijo in izrazijo na svoj način.
 
 

Nakup vstopnic

Umetnik za en dan

do 28. nov. 2024
Več terminov

Ivanka

Ivanka

Ivanka
najboljša spremljevalka na prireditve.

prijava

Bodite med prvimi ...

....  ki boste izvedeli, katere koncerte, predavanja, gledališka in plesna gostovanja in drugo pripravljamo v Cankarjevem domu,

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI