Pretekli dogodek
7. okt. 2023 19:15

Jedrska zdaj (Nuclear Now)

ZDA, 2022, 105'
Režija: Oliver Stone

Direktor fotografije: Lucas Fuica, Korkut Akir, Steven Wacks 
Montaža: Brian Berdan, Kurt Mattila
Glasba: Vangelis

 

Projekcijo 5. oktobra bo ob 18. uri v Kosovelovi dvorani napovedala okrogla miza z naslovom Prihodnost jedrske energije v Sloveniji.
Prihodnost jedrske energije v Sloveniji je žal še vedno nejasna. O tem, kakšna naj bi bila, zakaj in kako do tega priti, bodo spregovorili gostje, ki o tem vedo največ:
Aleksander Mervar, direktor družbe ELES,
dr. Dejan Paravan, generalni direktor GEN energije,
Danijel Levičar, državni sekretar v kabinetu predsednika vlade,
Jan Malec, doktorski študent in raziskovalec na odseku za reaktorsko fiziko Inštituta Jožef Stefan.
Pogovor bo vodila urednica platforme JedrskaSi Tamara Langus.
Vstop na okroglo mizo je prost. 
 

Medtem ko fosilna goriva še naprej kuhajo planet, se je svet končno prisiljen soočiti z vplivom velikih naftnih podjetij in s taktikami, s katerimi že več generacij bogati majhna skupina korporacij in posameznikov. Pod našimi nogami se v zemeljski skorji v atomih urana skriva neverjetna koncentrirana energija – odkrila jo je znanost sredi 20. stoletja. Najprej so jo uporabljali za izdelavo bomb, nato za pogon podmornic, ZDA pa so vodile prizadevanja za proizvodnjo električne energije iz tega novega vira. Sredi 20. stoletja, ko so družbe videle vedno večji potencial v jedrski energiji in začele opuščati fosilna goriva, se je začela dolgoročna medijska kampanja za ustrahovanje javnosti, ki so jo deloma financirali tudi interesi premoga in nafte. Cilja kampanje sta bila zasejati strah pred sicer neškodljivim nizkim sevanjem ter ustvariti zmedo glede jedrskega orožja in jedrske energije.
Režiser Oliver Stone z edinstvenim dostopom do jedrske industrije v Franciji, Rusiji in Združenih državah Amerike raziskuje možnost, kako bi svetovna skupnost lahko premagala izzive, kot so podnebne spremembe, in dosegla svetlejšo prihodnost z močjo jedrske energije. Ta možnost lahko postane ključna še prej, kot si mislimo. 

Podnebne spremembe so nas grobo prisilile v nov pogled na metode proizvajanja energije človeštva kot globalne skupnosti. Jedrska energija, ki v popularni kulturi že dolgo velja za nevarno, je v resnici stokrat varnejša od fosilnih goriv, nesreče pa so izjemno redke. Kako lahko torej milijarde ljudi rešimo pred revščino in hkrati hitro zmanjšamo izpuste toplogrednih plinov, kot sta ogljikov dioksid in metan – ter v številnih državah uporabo premoga? ‘Obnovljivi' viri, kot sta vetrna in sončna energija, lahko gotovo prispevajo k temu prehodu, vendar so odvisni od vremena in geografskih razmer. Medtem ko čudežnih baterij, ki naj bi nas rešile, še ni na obzorju, inženirji razvijajo nove, manjše modele jedrskih reaktorjev, ki jih je z nizkimi stroški mogoče množično proizvajati. Preklopiti moramo – in to hitro. To je po mojem mnenju največja zgodba našega časa – pripoved o prehodu človeštva od revščine do blaginje in o napredku znanosti za spoprijemanje s sodobno potrebo po vedno večjih količinah energije.
Oliver Stone

Ogled filma omogoča sodelovanje s Kulturnim domom Krško in z Jedrska.si, digitalno platformo podpornikov jedrske energije. Njeno poslanstvo sta informiranje in povezovanje ljudi, ki jedrsko energijo vidijo kot del rešitve ob izzivih energetske in podnebne prihodnosti.

Jedrska zdaj (Nuclear Now)

5. okt. 2023 19:15
7. okt. 2023 19:15
5. okt. 2023 19:15
7. okt. 2023 19:15
Več terminov

6,00 EUR

5,40 EUR * * EUR za mlajše od 25 in starejše od 65 let ter upokojence.

Ivanka

Ivanka

Ivanka
najboljša spremljevalka na prireditve.

prijava

Bodite med prvimi ...

....  ki boste izvedeli, katere koncerte, predavanja, gledališka in plesna gostovanja in drugo pripravljamo v Cankarjevem domu,

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI