Pretekli dogodek
25. maj 2022 20:00

Druga godba 2022: UDU (Burjatija/LT) + Brina (SI)

Zaradi slabe vremenske napovedi je prvotno načrtovan koncert BRINA + UDU na vrtu Švicarije prestavljen v Klub CD (Cankarjev dom).
Ura koncerta ostaja nespremenjena. Menjava vstopnic ni potrebna. Vstop z že kupljenimi vstopnicami za koncert v Švicariji, festivalskimi zapestnicami in z novimi vstopnicami za koncert v Klubu CD.


 

UDU

Aleksander Arhinčejev, morin-huur, limbe, grleno petje, glas; Laurita Peleniute, glas, obročni boben, shruti box; Konstantin Tokarski, bobni, tolkala; Tadas Dešukas, violina, mandolina
Veliko se nas še spomni prvega koncerta Huun-Huur-Tu na Drugi godbi '95, ko smo se pri nas prvič zares spustili v globine grlenega petja iz sibirskih krajev. A to še zdaleč niso edini sibirski mojstri. Še vzhodneje od Tuve se nahaja Burjatija in od tam prihaja druge sorte maček, nič manj krasen. In čeprav se je Aleksander Arhinčev že večkrat odpravil na dolgo pot v Evropo s svojo skupino Shono, nas je še bolj prepričalo njegovo sodelovanje z odlično litovsko pevko Laurito Peleniute (oba bosta dan pred koncertom imela tudi vokalni delavnici). Skupaj sta ustanovila kvartet in posnela tudi album, ki ga bomo slišali v živo. UDU je glasbena skupina dveh narodov, ki združuje glasbeno dediščino Burjatije in Litve. Grleno petje je povezano z baltskimi pesmimi poganskih časov, ko sta bila človek in narava eno. Godba!



Brina

Brina Vogelnik, glas; Jelena Ždrale, violina; Luka Ropret, kitara; Urban Turjak, pozavna; Nino de Gleria, bas; Blaž Celarec, bobni; posebni gost: Metod Banko, glas
Težko je verjeti, da se Brina vrača na velike odre šele po desetih letih, dvanajst let po izidu tretjega albuma Slečena koža. A ne glede na daljšo odsotnost še vedno velja, da gre za edino slovensko skupino, ki je s skladbo Poljanska balada dobila nominacijo za skladbo leta radijskega programa BBC World Service, z drugim albumom Pasja legenda pa dosegla tretje mesto World Music Charts Europe. Glede na začetek benda, ki sega v leto 2004, je zasedba doživela le eno spremembo. Draga Ivanušo na harmoniki je zamenjal mladi pozavnist Urban Turjak in zdi se, da je prav s pozavno bend dobil modernejši zvok v sicer standardno bogatih aranžmajih, ki črpajo iz različnih glasbenih zvrsti, ne glede na to ali gre za priredbe ljudskih ali avtorskih skladb, ki si jih bend »sposoja« pri Eki Vogelnik. Tudi z novim albumom To je to (DruGod, 2022), ki bo doživel premiero na Drugi godbi, smo dobili novo staro Brino v vseh zvočnih razsežnostih in z glasom Brine Vogelnik, ki nam z vso krhkostjo pa tudi strastjo položi v srce stoletja neuresničenih ljubezni, usode padlih junakov revolucij in begunskih otrok ter zavist kot nepopravljivo nrav človeka. Komaj čakamo!

Druga godba 2022: UDU (Burjatija/LT) + Brina (SI)

25. maj 2022 20:00
25. maj 2022 20:00
Menjava vstopnic ni potrebna. Vstop z že kupljenimi vstopnicami za koncert v Švicariji, festivalskimi zapestnicami in z novimi vstopnicami za koncert v Klubu CD.
Več terminov

17 EUR (predprodaja), 20 EUR (na dan)

prijava

Bodite med prvimi ...

....  ki boste izvedeli, katere koncerte, predavanja, gledališka in plesna gostovanja in drugo pripravljamo v Cankarjevem domu,

Spletna trgovina izdelkov

Spletna trgovina izdelkov

Skrbno izbrano ponudba različnih izdelkov in spominkov, ki so nastali v sodelovanju z različnimi slovenskimi oblikovalci ali so plod dela oblikovalskega tima Cankarjevega doma.

 

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI