Pretekli dogodek
14. okt. 2023 20:00

Laibach: Alamut

Ne poznam okrutnosti niti milosti, samo svoj načrt izvajam. 
Hassan-i Sabbah

Simfonični orkester RTV Slovenija
Dirigent: Navid Gohari
Teheranski mešani pevski zbor Human Voice Ensemble
Vokalna skupina Gallina
Otto Lechner, orgle
Harmonikarski orkester AccordioOna

Alamut je izvirno simfonično delo skupine Laibach, ki obravnava znamenito in na zgodovinskih dogodkih utemeljeno zgodbo iz Perzije v 11. stoletju, kakor jo je v svoji knjigi opisal slovenski pisatelj Vladimir Bartol. Osrednji lik je heretik Hasan ibn Saba (Hassan-i Sabbah), karizmatičen verski in politični vodja Ismaelitov ter ustanovitelj skrivnostne islamske sekte asasinov (oziroma Hash'shashinov), čigar ime se še danes izgovarja s strahospoštovanjem. V romanu samooklicani prerok Hasan ibn Saba, domnevno poslan od Alaha, izza okopov svojega orlovskega gnezda – gradu Alamut v iranski provinci Kazvin, nedaleč od Teherana – vodi sveto vojno proti Perzijskemu cesarstvu, ki so mu takrat vladali Turki Seldžuki. Z majhno skupino špartansko izurjenih privržencev se spopada z veliko močnejšim sovražnikom. V zameno za zvestobo svojih vojakov, fedainov, jim ponudi več, kot bi navadni smrtniki lahko kdajkoli okusili; s ključem, ki naj bi mu ga zaupal sam Alah, jim odklene vrata posmrtnega življenja, raja, kakor je opisan v Koranu. Ko fedaini enkrat ta raj okusijo, so pripravljeni za ibn Sabo storiti dobesedno vse, da bi se vanj lahko čim prej vrnili.

V Laibachovem Alamutu se ideje radikalnega političnega in religioznega nihilizma prepletajo s klasično perzijsko poezijo Omarja Hajama, čutni stihi pesnice Mahsati Ganjavi se zlivajo z minimalističnimi, na iranski tradiciji temelječimi zvočnimi barvami, ibn Sabov peklenski mehanizem pa odzvanja v industrijskem principu delovanja orkestra in v Laibachovem edinstvenem zvoku. 

Laibach je projekt ustvaril s pomočjo angleške neprofitne organizacije a/political ter v sodelovanju z iranskimi skladatelji in drugimi sodelavci. Posamezne dele kompozicije sta prispevala Idin Samimi Mofakham in Nima Atrkar Rowshan, Simfoničnemu orkestru RTV Slovenije dirigira iranski dirigent Navid Gohari, med nastopajočimi pa je tudi teheranski mešani pevski zbor Human Voice Ensemble. Poleg naštetih so pri izvedbi projekta vključeni še ženski zbor Gallina, orglar Otto Lechner, Disharmonična kohorta oziroma harmonikarski orkester AccordiOna in seveda člani skupine Laibach. 

V duhu mednarodnega kulturnega sodelovanja med Iranom in Slovenijo si Laibach že dalj časa prizadeva, da bi to delo s Teheranskim simfoničnim orkestrom predstavila in odigral tudi v Iranu, v znameniti teheranski dvorani Vahdat Hall, vendar pa so epidemija ter zaostrene mednarodne politične razmere v zadnjih dveh letih to predstavitev onemogočile oziroma upočasnile dogovarjanje. Zgodovinska simfonija je zato doživela svetovno premiero 5. in 6. septembra 2022 na Festivalu Ljubljana.
 

Laibach: Alamut

14. okt. 2023 20:00
14. okt. 2023 20:00
Več terminov

49, 42, 35 EUR

46*, 38*, 32* EUR *cena za mlajše od 25 in starejše od 65 let ter upokojence

V sodelovanju z a/political

S podporo MOL - Oddelek za kulturo in Avstrijski kulturni forum 

prijava

Bodite med prvimi ...

....  ki boste izvedeli, katere koncerte, predavanja, gledališka in plesna gostovanja in drugo pripravljamo v Cankarjevem domu,

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI